Přeskočit na: Obsah

Dobrovolná skromnost. Méně mít, lépe žít

Vzdát se práce, přestěhovat se do maringotky a jíst kořínky. Ne ne, žít skromně neznamená poustevničit.

Štítky: #motivace, #prevence a zdraví, #příběhy, #rady, #zajímavosti,

Text: Gabriela Bachárová
Foto: Archiv

Vlastně stačí málo. Změnit postoj k nakupování a spotřebě.

Lidé dneska v jednom kuse něco kupují. Máme nákupní centra větší než divadla nebo kostely, díky internetu kupujeme i doma z gauče. Kdybychom museli dojít do krámu, třikrát bychom si to rozmysleli. Kliknout je tak snadné. 

Nadšení ovšem trvá jen chvíli, dlouhodoběji je zběsilé nakupování frustrující. Nejen kvůli zbytečnému utrácení, ale i kvůli tomu, že byt se plní věcmi, ve kterých se už nikdo neorientuje. A to se pak negativně odrazí v celém životě.

Zuzana kašle na moře

„Když jsem se rozhodla žít skromněji, překvapilo mě, co mi to přineslo psychicky. Cítila jsem se celkově lépe. Omezila jsem věci, prostor se vyčistil a s ním i můj život, který se stal jednodušším a lehčím,“ takto svou zkušenost popisuje účetní Zuzana z Litoměřic.

„Vyházela jsem šatník, probrala vybavení bytu a začala jsem nakupovat míň potravin. Přestala jsem také jezdit na dovolené k moři, najednou jsem v tom neviděla velký smysl. Zážitky jsou sice fajn, ale říkám si, že je můžu získat i v blízkém okolí a prakticky zadarmo. Nemluvě o tom, že se chovám ekologičtěji,“ líčí.

K poměrně zásadnímu obratu ji nakopla neurčitá životní nespokojenost a snaha najít znovu radost a smysl. Když se prohrabávala různou psychologickou literaturou, narazila na výhody dobrovolné skromnosti. Cítila, že to může být cesta. „Vůbec netvrdím, že skromnost je lékem na všechno, ale pomůže udělat si v životě pořádek a získat větší klid. A z tohoto bodu se pak můžete odpíchnout k dalším dobrým, a třeba i podstatnějším změnám,“ je přesvědčena.

Je to jednoduché

Žít skromně není složité, omezit se můžete úplně ve všem, co nakupujete, ať už to jsou potraviny, drogerie, oblečení, nebo různé zbytečnosti, které ale ukrajují v součtu dost peněz a radost z nich je extrémně prchavá. Směňujte věci s okolím. Zredukujte výlety do vzdálených končin nebo aquaparků, návštěvy restaurací, kaváren…

Nesmělí začátečníci si mohou na balkóně pěstovat rajčata či bylinky a některé potraviny si začít vyrábět doma. Není nutné vrhnout se rovnou na produkci sýrů, pro začátek stačí domácí jogurty nebo chleba. Kromě toho, že se dobře najíte, budete i hrdi, že jste schopni něco vytvářet rukama. Žít skromněji může zkrátka přinést celou řadu netušených výhod.

Seberte jim hračky!
 

Dnešní děti nechápou, že babička měla jako malá jen jednu panenku, se kterou si hrála celé dny. Cože? Nedivme se ale, že se diví. Většina současných dětských pokojíčků překypuje hojností. A prckové jsou z toho nešťastní. Těkají od jedné věci ke druhé, nic jim nepřináší trvalejší potěšení, přemíra podnětů je rozčiluje. Za chvíli jsou tady Vánoce, udělejte jim radost a poproste Ježíška, ať jim toho letos nakoupí o poznání míň.

19.09.2018

Sdílet

Přihlásit se k odběru novinek

Zadejte svoji emailovou adresu a nechte se pravidelně informovat o nových článcích na našem webu.

Souhlas se zpracováním osobních údajů je povinné pole

Kliknutím na tlačítko odeslat souhlasíte s tím, že budou vámi poskytnuté osobní údaje zpracovávány pro účely zasílání upozornění na nové články, a zároveň berete na vědomí informace dostupné v Poučení o ochraně osobních údajů – NN Finance s.r.o.

My za vámi stojíme

s Rizikovým životním pojištěním NN Orange Risk

Více o pojištění


Přihlásit se k odběru novinek

Zadejte svoji emailovou adresu a nechte se pravidelně informovat o nových článcích na našem webu.

Souhlas se zpracováním osobních údajů je povinné pole

Kliknutím na tlačítko odeslat souhlasíte s tím, že budou vámi poskytnuté osobní údaje zpracovávány pro účely zasílání upozornění na nové články, a zároveň berete na vědomí informace dostupné v Poučení o ochraně osobních údajů – NN Finance s.r.o.

Kontakt

NN Životní pojišťovna
Nádražní 344/25, 150 00 Praha 5 – Smíchov