Přeskočit na: Obsah

Doplňkové penzijní spoření: Jak získat nárok na maximální daňový odpočet

Stát podporuje občany, kteří si spoří na penzi. Jednou z forem této podpory je možnost odečíst si až 24 000 ročně z daňového základu.

Štítky: #penze, #rady, #zajímavosti,

Jaké podmínky k tomu musíte splnit?

Spořit si na důchod je v dnešní době v podstatě nutností, pokud si chceme i ve stáří zachovat alespoň podobnou životní úroveň, na jakou jsme zvyklí teď. Kromě samotného aktu spoření je ale nutné také důkladně zvážit částku, kterou si budeme každý měsíc na stáří spořit. Motivací pro ukládání vyšších měsíčních částek může být mimo jiné i možnost odečíst si část naspořených prostředků z daní.

Minimální částkou, kterou si musíte na účet penzijního spoření měsíčně ukládat, je 100 Kč. Již při měsíční úložce ve výši 300 Kč vám pak stát každý měsíc přispěje 90 Kč. Pokud se rozhodnete spořit si alespoň 1 000 Kč měsíčně, získáte státní příspěvek ve výši 230 Kč měsíčně. Pokud si budete spořit více než 1 000 Kč měsíčně, můžete si částku nad 1 000 Kč uplatnit jako daňový odpočet. Maximálně si tak z daní za rok 2016 můžete odečíst 12 000 Kč ročně.

Uplatnění zmíněného maximálního daňového odpočtu ve výši 12 000 Kč je možné při roční úložce alespoň 24 000 Kč. To znamená, že si na penzijní spoření musíte posílat alespoň 2 000 Kč měsíčně.

Při 15% sazbě daně z příjmu tak získáte úsporu až 1 800 Kč ročně. Pokud si tedy zmíněné 2 000 Kč měsíčně začnete spořit už ve 35 letech a do důchodu půjdete v 67, ušetříte díky tomuto odpočtu na daních za celou dobu pěkných 57 600 Kč.

S novelou zákona o daních z příjmu přichází s účinností od 1. ledna 2017 ještě výhodnější režim, kdy budete mít možnost snížit daňový základ až o 24 000 Kč za zdaňovací období, a to z těch plateb na penzijní spoření, které přesáhnou v jednotlivých kalendářních měsících výši 1 000 Kč. To představuje roční úsporu 3 600 Kč a při spoření v délce 32 let tak celkem ušetříte dokonce 115 200 Kč.

Daňová úleva se uplatňuje při ročním zúčtování daně z příjmu nebo v daňovém přiznání. Při ročním zúčtování musíte do své mzdové účtárny vašeho zaměstnavatele odevzdat potvrzení o platbách, které nejpozději do 15. února v případě, že splňujete podmínky pro nárok na daňový odpočet, obdržíte od své penzijní společnosti.

Při výpočtech nezapomeňte na to, že do výše uvedené minimální výše naspořených prostředků se pro tyto účely započítávají pouze vaše vlastní příspěvky, nikoliv příspěvky vašeho zaměstnavatele.

Na příspěvky od zaměstnavatele se ale vztahuje jiná výhoda – až do výše 30 000 Kč ročně jsou osvobozeny od daně z příjmu a zaměstnavatel kromě daňově uznatelného nákladu z těchto prostředků na rozdíl od mzdy neodvádí sociální a zdravotní pojištění. Situace je tak výhodná pro vás i pro něj. Od 1. ledna 2017 vzroste tato hranice na 50 000 ročně.

Nejdůležitějším kritériem při volbě měsíční výše příspěvku na penzijní spoření by však měly v každém případě být vaše aktuální finanční možnosti. Výši příspěvku je možné v průběhu času měnit. Při sjednávání penzijního spoření byste měli myslet i na další okolnosti, jako je vaše požadovaná životní úroveň po odchodu do penze, váš současný příjem, očekávaný budoucí příjem, příspěvky od zaměstnavatele nebo třetích stran a předpokládaný věk odchodu do důchodu. Pro lepší představu o vhodném nastavení vašeho penzijního spoření můžete použít naší penzijní kalkulačku.

18.10.2016

Sdílet

Přihlásit se k odběru novinek

Zadejte svoji emailovou adresu a nechte se pravidelně informovat o nových článcích na našem webu.

Souhlas se zpracováním osobních údajů je povinné pole

Kliknutím na tlačítko odeslat souhlasíte s tím, že budou vámi poskytnuté osobní údaje zpracovávány pro účely zasílání upozornění na nové články, a zároveň berete na vědomí informace dostupné v Poučení o ochraně osobních údajů – NN Finance s.r.o.

My za vámi stojíme

s Rizikovým životním pojištěním NN Orange Risk

Více o pojištění


Přihlásit se k odběru novinek

Zadejte svoji emailovou adresu a nechte se pravidelně informovat o nových článcích na našem webu.

Souhlas se zpracováním osobních údajů je povinné pole

Kliknutím na tlačítko odeslat souhlasíte s tím, že budou vámi poskytnuté osobní údaje zpracovávány pro účely zasílání upozornění na nové články, a zároveň berete na vědomí informace dostupné v Poučení o ochraně osobních údajů – NN Finance s.r.o.

Kontakt

NN Životní pojišťovna
Nádražní 344/25, 150 00 Praha 5 – Smíchov