Přeskočit na: Obsah

Finanční gramotnost je důležitá i pro firmy

Finanční gramotnost poloviny dospělé populace České republiky není na dobré úrovni.

Štítky: #investice, #motivace, #penze, #pojištění, #spoření, #zajímavosti, #životní styl,

Text: František Klufa, yourchance o.p.s.
Foto: Archiv

Podle měření úrovně finanční gramotnosti dospělé populace České republiky, které provedlo Ministerstvo financí, vykazuje 52 % dotázaných velmi malou, nebo spíše malou finanční znalost.

Česká republika se v měření pětatřiceti nejvyspělejších zemí OECD umístila na devatenácté až dvacáté příčce spolu s Jordánskem. Vede Francie, na posledním místě je Polsko. Postupně finanční vzdělávání proniká do školních osnov a téma peněz už třeba školákům není vyloženě cizí. Jako zdroj informací berou hlavně rodiče, podle třetiny dětí by ale o penězích a hospodaření měl mluvit taky učitel a škola. Jenže, kde se učí dospělí?

Úroveň finanční gramotnosti u dospělých, tedy i zaměstnanců

Průzkum ukázal, že úroveň znalostí je nízká u populace se základním, ale i středoškolským vzděláním bez maturity. Je třeba připomenout, že dostatečná úroveň finančních znalostí vede k osobní prosperitě a spokojenosti. Výsledkem nízké úrovně finančních znalostí mohou naopak být nedostatečné úspory, špatná finanční rozhodnutí, nedostatek prostředků na běžný provoz, ale i exekuce nebo osobní bankrot.

Neznalost zákona neomlouvá a u peněz je to stejné. Lékem je vzdělávání, v tomto případě to finanční. Je nezbytné si tvořit správné finanční návyky, rezervy, ale taky pomoci získat znalost i těm, kteří ji nemají. Především jde o výrobní společnosti s jejich zaměstnanci, kde je požadovaný stupeň vzdělání nízký.

Finanční gramotnost jako zaměstnanecký benefit

Žijeme v době velmi nízké úrovně nezaměstnanosti. Zaměstnavatelé mají nouzi najít zaměstnance, fluktuace personálu je vysoká (dosahuje i 25 % ročně), průměrná mzda roste, zaměstnanecké programy a benefity se rozšiřují o víc položek tak, aby byl personální stav pokud možno maximálně stabilizovaný.

Ruku v ruce roste ale počet exekucí, které představují významný problém pro stále více českých domácností i podnikatelů. U výrobních firem není neobvyklé, že se třetina personálu potýká s exekucí. To vše vede k tomu, že se i firmy začínají zabývat tematikou finanční gramotnosti svých zaměstnanců, a to jak stávajících, tak i nováčků.

Finančně gramotný zaměstnanec představuje pro zaměstnavatele vyšší stabilizaci personálu, stejně tak jako snížení administrativních nákladů například pro personální, ale i účetní útvary. Důsledky nízké finanční gramotnosti pocítí obvykle nejdřív rodina, ale odtud se negativa rychle přenášejí do zaměstnání. Benefit v podobě zaměstnaneckých programů na zvýšení finanční gramotnosti je tedy oboustranně prospěšným „sňatkem z rozumu“ a velmi prospěšnou investicí zaměstnavatele do zaměstnance.

Firemní kurzy finanční gramotnosti

Firmy připravují pro své zaměstnance třeba nadstandardní kurzy, školení nebo workshopy. Někdy jsou přímo součástí nástupního procesu s cílem zvýšit úroveň jejich znalostí. Obvykle se do nich zahrnují témata, jak správně hospodařit s penězi, seznámení s pojmy finanční zdraví a finanční svoboda, čeho se vyvarovat, kde hledat pomoc, záludnosti smluv, zadlužení a dluhová past, exekuce a osobní bankrot, poradny a instituce pro řešení sporů.

Zaměstnanec, který projde takovýmto kurzem, si odnáší nejen nové znalosti, ale i konkrétní informace, kdo mu může s jeho případnou nepříznivou životní situací pomoct. Lidé s exekucí, předlužením nebo nedostatkem prostředků se totiž často potýkají se studem, stresem a neschopností tuto situaci samostatně řešit. V souvislosti s prováděním exekucí vzniká zaměstnavateli řada povinností, administrativy a dodatečných nákladů.

Pomůže-li zaměstnavatel zaměstnanci získat cestu k řešení, může v zaměstnanci získat stabilní článek své personální základny a může rovněž předejít finančním dopadům z jeho případného odchodu z firmy. Kdo na toto přijde dříve, bude mít náskok a benefity brzo pocítí sám. Doba hospodářského růstu a blahobytu nebude nekonečná.

10.12.2018

Sdílet

Přihlásit se k odběru novinek

Zadejte svoji emailovou adresu a nechte se pravidelně informovat o nových článcích na našem webu.

Souhlas se zpracováním osobních údajů je povinné pole

Kliknutím na tlačítko odeslat souhlasíte s tím, že budou vámi poskytnuté osobní údaje zpracovávány pro účely zasílání upozornění na nové články, a zároveň berete na vědomí informace dostupné v Poučení o ochraně osobních údajů – NN Finance s.r.o.

My za vámi stojíme

s Rizikovým životním pojištěním NN Orange Risk

Více o pojištění


Přihlásit se k odběru novinek

Zadejte svoji emailovou adresu a nechte se pravidelně informovat o nových článcích na našem webu.

Souhlas se zpracováním osobních údajů je povinné pole

Kliknutím na tlačítko odeslat souhlasíte s tím, že budou vámi poskytnuté osobní údaje zpracovávány pro účely zasílání upozornění na nové články, a zároveň berete na vědomí informace dostupné v Poučení o ochraně osobních údajů – NN Finance s.r.o.

Kontakt

NN Životní pojišťovna
Nádražní 344/25, 150 00 Praha 5 – Smíchov