Přeskočit na: Obsah

Jarní únava? 7 tipů, jak znovu načerpat síly

Ke konci zimy musí s větší únavou bojovat skoro každý.

Štítky: #jaro, #motivace, #rady, #sport, #zajímavosti, #životní styl,

Text: Tereza Bušová
Foto: Archiv

Vstáváte utahaní a bez nálady, ať spíte jakkoliv dlouho? Víme, jak s jarní únavou zatočit!

Zařaďte sport

Jasně, vstávat o hodinu dřív, abyste nebyli před den unavení, zní jako úplný nesmysl, ale sport po ránu opravdu funguje. Při sportování se do těla uvolňují endorfiny – hormony, které jsou zodpovědné za dobrou náladu. Trocha pohybu po ránu tak může před celý váš den dostat pozitivní znaménko. Když sport zařadíte naopak na konec vašeho dne tak nejen, že budete po sportu příjemně unavení, ale bude se vám také snáze usínat a vyspíte se celkově lépe. S pohybem to ze začátku nijak nepřehánějte, stačí, když třeba vystoupíte o jednu zastávku dříve a projdete se pěšky, nebo zvolte něco nenásilného, například jógu.

Vystavte svou tvář sluníčku

Během dlouhých zimních měsíců se nám málokdy podaří opálit na sluníčku, když nepočítáme týden na lyžích v alpách. Jakmile se objeví první paprsky, měli byste toho proto využít. Během patnáctiminutové procházky po slunci se v těle vytvoří dostatek vitaminu D, který zlepšuje imunitu. Budete tak odolnější vůči chřipkovým epidemiím, které na nás na jaře útočí.

Dodejte tělu vitamíny

Změna ročního období si žádá i změnu jídelníčku. Na jaře vsaďte na odlehčené saláty, ovoce a zeleninu. Nejen, že doplníte tělu potřebné vitamíny, ale také si zrychlíte metabolismus. Naopak tučná jídla a maso váš trávící systém zbytečně zatíží – po vydatném obědě se těžko přinutíte k náročnější práci.

Vyhýbejte se stresu

Nemůžete usnout, protože už myslíte na to, co musíte všechno zítra stihnout? Ve stresu je občas každý z nás, ale když náročná část dne opadne, měli byste přejít do klidového režimu. Když jste ve stresu ve dne v noci, nedáváte svému tělu žádný prostor k odpočinku. Zkuste zvolnit tempo a podělit se o úkoly s kolegy v týmu nebo odsunout pár deadlinů. Pomůžou také masáže nebo jiné relaxační techniky. Uvidíte, že se vám hned bude lépe dýchat.

Nezapomínejte odpočívat

Někdy pomůže se opravdu dobře vyspat. Pokud máte tu možnost, využijte práci z domova, a místo cesty do práce se dospěte, nebo obětujte jeden den z víkendu k pořádnému odpočinku. A nemluvíme tu jen o osmi hodinách spánku, s klidným svědomím si dejte šlofíka i po obědě. Dopřejete tak svému tělu dostatek času k regeneraci a zároveň posílíte svou imunitu. 

Požádejte lékaře o pomoc

Cítit se s příchodem jara utahaně není nic neobvyklého. Pokud ale nadměrnou únavu pociťujete delší dobu a nic nezabírá, nechte se vyšetřit u lékaře. Chronický pocit únavy může být příznakem závažnějšího problému, proto takové signály raději nepodceňujte.

Dělejte si radost

Na mizernou náladu pomáhá trochu se rozmazlovat. Když zrovna nemáte čas věnovat se tomu, co vás baví, celé odpoledne, někdy pomůže i přepnout na vaše koníčky na pár minut. Pusťte si svůj zamilovaný seriál, vezměte zase do rukou pastelky nebo zasaďte bylinky na zahrádce. Manuální práce dokáže rozptýlit chmury, zvlášť pokud většinu pracovní doby trávíte u počítače. Nebo si už teď kupte si letenky a začněte plánovat svou letní dovolenou, ať se máte na co těšit. Dělejte cokoli, co máte rádi. Vždyť na vás záleží!

 

17.03.2019

Sdílet

Přihlásit se k odběru novinek

Zadejte svoji emailovou adresu a nechte se pravidelně informovat o nových článcích na našem webu.

Souhlas se zpracováním osobních údajů je povinné pole

Kliknutím na tlačítko odeslat souhlasíte s tím, že budou vámi poskytnuté osobní údaje zpracovávány pro účely zasílání upozornění na nové články, a zároveň berete na vědomí informace dostupné v Poučení o ochraně osobních údajů – NN Finance s.r.o.

My za vámi stojíme

s Rizikovým životním pojištěním NN Orange Risk

Více o pojištění


Přihlásit se k odběru novinek

Zadejte svoji emailovou adresu a nechte se pravidelně informovat o nových článcích na našem webu.

Souhlas se zpracováním osobních údajů je povinné pole

Kliknutím na tlačítko odeslat souhlasíte s tím, že budou vámi poskytnuté osobní údaje zpracovávány pro účely zasílání upozornění na nové články, a zároveň berete na vědomí informace dostupné v Poučení o ochraně osobních údajů – NN Finance s.r.o.

Kontakt

NN Životní pojišťovna
Nádražní 344/25, 150 00 Praha 5 – Smíchov