Přeskočit na: Obsah

Když vaše oči mají čtyři nohy

Už od roku 2020 pomáháme Nadačnímu fondu Mathilda, který podporuje osoby se zrakovým postižením a zabývá se především výcvikem vodicích psů. Nyní naše NN rodina podporuje dva budoucí hrdiny – labradory, černou fenku Happy a blonďáka Iggyho.

Aby se z roztomilého a neohrabaného štěňátka stal životní parťák nevidomého člověka, je to běh na dlouhou trať. Na nástup do služby je totiž pes připravený až po téměř dvou letech, po tzv. předvýchově a následném speciálním tréninku. Tento trénink nyní absolvuje fenka Happy, které ještě zbývá pár kroků k tomu, aby se pro někoho stala hrdinkou a životním parťákem.

Text: Karolína Rychtecká Foto: Archiv Nadačního fondu Mathilda

Jako ryba ve vodě

Na naši adoptovanou černou labradorku Happy, která vykoukla na svět začátkem prosince roku 2020, si určitě vzpomínáte. Byla prvním štěnětem, které jsme si vzali pod křídla na předvýchovu. Starali se o ní její skvělí pěstouni, kteří Happy dokonale připravili na všechny nástrahy v lidském světě. Nyní už se Happy posunula do dalšího stupně na své cestě stát se parťákem nevidomého člověka – je plně v procesu výcviku vodicího psa a brzy ji čekají závěrečné zkoušky.

Takový výcvik ale není jen tak. Výsledkem by mělo být, že vodicí pes se ve své hrdinské roli cítí opravdu jako ryba ve vodě, je si jistý všemi kroky, které dělá, a to s maximální přesností. Musí zvládat veškeré nástrahy světa do puntíku. Musí si být vším stoprocentně jistý a stejně tak být vyrovnaný. A co víc, vodicí pes musí být opravdu pracovitý, oddaný a přijmout fakt, že pečuje nejen o sebe, ale i o člověka. Je jeho očima, jeho oporou a umožňuje mu v rámci možností fungovat se svým handicapem v běžném životě. Taky si říkáte, že je to nějak moc na jednoho čtyřnožce? Tak čtěte dál!

Důležitý je dostatek času a preciznost

Aby byla Happy dokonale připravená, potřebuje pečlivý a citlivý výcvik. O to se v Nadačním fondu Mathilda starají profesionální trenérky, které do sebemenších detailů znají povahu naší Happy, její spokojenost je pro ně na prvním místě a dokáží s ní pracovat natolik individuálně, aby z ní byla fyzicky a psychicky otužilá fena, plně připravená být parťákem nevidomého. Nezbytností je také dostatek času se vše naučit. Samotný výcvik vodicího psa proto trvá přibližně 6 – 8 měsíců a je legislativně stanoveno, že Happy na konci svého tréninku musí stoprocentně a bezpečně ovládat neuvěřitelných 34 základních dovedností.

Důležité je, aby Happy v budoucnu zvládala bezpečně vodit svého parťáka. Zejména vyhýbat se překážkám a označovat ty, které obejít nejdou. Patří sem i schopnost najít dveře nebo schody, a to v jakémkoli prostředí – venku i v interiéru. Stejně tak je prioritní, aby Happy všechny tyhle situace zvládala v klidu, chovala se slušně a byla nekonfliktní.
Celý výcvik je ukončený zkouškou, kdy si trenérka pro tento účel vezme klapky na oči tak, aby Happynce nemohla napovídat. Happy tak opravdu prokáže, že dokáže člověka, který nevidí, bezpečně provést neznámým terénem. Pro zkoušky mají v NF Mathilda přítomnou také soudní znalkyni. Naší Happy tak dál držíme palce a věříme, že závěrečný test zvládne na jedničku. Je to šťastná a krásná psí slečna, která bravurně zvládá své budoucí poslání – být pro někoho průvodcem, oporou, parťákem a zejména očima. Jsme na ni v NN Životní pojišťovně a NN Penzijní společnosti hrdí!

O Nadačním fondu Mathilda

Nadační fond nese jméno své patronky, hraběnky Mathildy Nostitzové, jež dlouhá léta pomáhala lidem se zrakovým postižením. Výchova a výcvik vodicích psů je jednou z významných aktivit Mathildy, ne však jedinou. Fond se snaží vyhledávat a podporovat projekty, které osobám s těžkým zrakovým postižením usnadňují život. Zaměřuje se rovněž na vzdělávání nevidomých a slabozrakých a podporuje tak jejich uplatnění na pracovním trhu.

Možná už jste také někdy slyšeli o Koncertu pro Mathildu. Koná se každoročně ve Stavovském divadle v Praze a vystupují zde známí umělci spolu s nevidomými hudebníky. Během roku se Fond účastní i mnoha dalších benefičních akcí. Z výtěžku pak podporuje mladé nadané studenty hudby, kteří si nemohou dovolit nákup kvalitnějšího hudebního nástroje.


 

15.06.2022

Sdílet

Přihlásit se k odběru novinek

Zadejte svoji emailovou adresu a nechte se pravidelně informovat o nových článcích na našem webu.

Souhlas se zpracováním osobních údajů je povinné pole

Kliknutím na tlačítko odeslat souhlasíte s tím, že budou vámi poskytnuté osobní údaje zpracovávány pro účely zasílání upozornění na nové články, a zároveň berete na vědomí informace dostupné v Poučení o ochraně osobních údajů – NN Finance s.r.o.

My za vámi stojíme

s Rizikovým životním pojištěním NN Orange Risk

Více o pojištění


Přihlásit se k odběru novinek

Zadejte svoji emailovou adresu a nechte se pravidelně informovat o nových článcích na našem webu.

Souhlas se zpracováním osobních údajů je povinné pole

Kliknutím na tlačítko odeslat souhlasíte s tím, že budou vámi poskytnuté osobní údaje zpracovávány pro účely zasílání upozornění na nové články, a zároveň berete na vědomí informace dostupné v Poučení o ochraně osobních údajů – NN Finance s.r.o.

Kontakt

NN Životní pojišťovna
Nádražní 344/25, 150 00 Praha 5 – Smíchov