Přeskočit na: Obsah

Nechte tělo po běžecké sezóně zregenerovat

Běhali jste poctivě celý rok, ale s příchodem mrazivých dnů se vám už běžecké boty obouvat nechtějí? To vůbec nevadí. Dopřejte svému tělu přes zimu pořádný odpočinek, ať na jaře můžete opět vyběhnout v plné síle.

Teplé dny běžecké sezóně nahrávají, ale v chladném počasí se chce vyběhnout už jen málokomu. Pokud navíc nemáte to správné vybavení a nevíte, jak se v zimě obléknout, může mít sportování i nepříjemnou dohru. A tak, jestli se na běh necítíte, dopřejte si regeneraci a věnujte se na chvíli jinému pohybu. 

Text: Michaela Černá Foto: Archiv

Proč je regenerace potřeba

Aby se naše výkony mohly zlepšovat, je potřeba si dopřát dostatečnou dobu na regeneraci. Během tohoto období tělo odpočívá a zotavuje se. Při náročných trénincích totiž často dochází k přetížení pohybového aparátu – tedy svalů, šlach a kloubů.

Pokud mu čas na regeneraci nedopřejete, zvýší se náchylnost k různým zraněním. Není nutné ba ani žádoucí se na nějakou dobu kompletně vyhnout jakémukoli pohybu. Stačí trochu zvolnit, ubrat páru a aktivně odpočívat.

Dopřejte si relax

Pravidelný pohyb je pro zdraví potřeba. Ale čeho je moc, toho je příliš. Je proto důležité myslet také na odpočinek. Obzvlášť v zimních měsících. Můžete si zajít na lekci klidnější jógy, navštívit wellness nebo si dopřát masáž. Tělo si po náročnější běžecké sezóně krásně odpočine a vy načerpáte novou sílu.

Odpočívejte nejen fyzicky, ale také psychicky. Pokud patříte k těm, kteří si při běhu krásně pročistí hlavu, zkuste vyhledat jinou aktivitu, u které dokážete na chvilku vypnout. Může to být poslech hudby, čtení anebo třeba meditace.

Pestrá strava je důležitá

Při běhu dochází k velkému výdeji energie, a proto je dobré dodržovat kvalitní a pestrý jídelníček. Možná sami cítíte, že pokud jíte méně, dříve vám dojde energie a běh je pak o to náročnější. Většina běžců si proto stravu v průběhu sezóny hlídá.

Kámen úrazu může přijít v zimních měsících, když se rozhodnete od běhání odpočinout. I v této době je důležité nad stravou přemýšlet. Protože aby mohlo tělo správně regenerovat, musí mít dostatek živin.

Navštivte fyzioterapeuta

Pokud vás při běhání cokoliv bolelo a trápilo, ale stále jste odkládali návštěvu odborníka, máte ideální příležitost se na to zaměřit. Někdy pomůže nechat svaly trochu odpočinout a problém odezní sám, v jiných případech je potřeba zajít k někomu, kdo tomu rozumí.

Nemusíte hned běžet k doktorovi, ve většině případů vám dokáže pomoci i fyzioterapeut. Možností je spousta a najdete i řadu ordinací, které se na sportovní fyzioterapii zaměřují. Tak nic nepodceňte a raději problémy začněte řešit dříve, než se z toho vyklube něco většího.

Věnujte se dalším sportům

Rozhodli jste se, že si dáte přes zimu od běhu oraz? To ale neznamená, že se musíte vzdát pohybu obecně. Jestliže máte vybudovanou nějakou rutinu a sportujete pravidelně, je dobré v tom pokračovat. Jinak hrozí, že byste za pár měsíců mohli zlenivět a k pravidelnému pohybu by se vám vracelo horko těžko.

Můžete třeba vyzkoušet spinning nebo navštívit posilovnu. Skvělé je také plavání. Při každém sportu zapojujete trochu jiné svaly, ale stále se udržujete v kondici. Důležité je najít takový pohyb, který vás baví a dělá vám radost. :-)

10.12.2021

Sdílet

Přihlásit se k odběru novinek

Zadejte svoji emailovou adresu a nechte se pravidelně informovat o nových článcích na našem webu.

Souhlas se zpracováním osobních údajů je povinné pole

Kliknutím na tlačítko odeslat souhlasíte s tím, že budou vámi poskytnuté osobní údaje zpracovávány pro účely zasílání upozornění na nové články, a zároveň berete na vědomí informace dostupné v Poučení o ochraně osobních údajů – NN Finance s.r.o.

My za vámi stojíme

s Rizikovým životním pojištěním NN Orange Risk

Více o pojištění


Přihlásit se k odběru novinek

Zadejte svoji emailovou adresu a nechte se pravidelně informovat o nových článcích na našem webu.

Souhlas se zpracováním osobních údajů je povinné pole

Kliknutím na tlačítko odeslat souhlasíte s tím, že budou vámi poskytnuté osobní údaje zpracovávány pro účely zasílání upozornění na nové články, a zároveň berete na vědomí informace dostupné v Poučení o ochraně osobních údajů – NN Finance s.r.o.

Kontakt

NN Životní pojišťovna
Nádražní 344/25, 150 00 Praha 5 – Smíchov