Přeskočit na: Obsah

Dana Janderová „Když nevyjde deset schůzek, klapne jedenáctá“

Plzeň

Co potřebuje kvalitní finanční poradce k úspěchu? Vytrvalost, dobré kontakty, empatii, výdrž, aby nečekal okamžitý úspěch za každým rohem. Ale také trochu odvahy riskovat a jít tam, kam si jiní zatím netroufli.

„Sedět v koutě, to není pro mě. Radši zariskuju, ale vím, že jsem to zkusila. Jednou jsem třeba jen tak zavolala hodně významnému manažerovi, trochu váhal, ale nakonec jsme se potkali a bylo z toho moc pěkné řešení jeho finančních požadavků,“ usmívá se sympatická blondýnka Dana Janderová. Málokdo by si tipnul, že pro NN v Plzni působí už sedmadvacet let. 

Text: Martin Groman

Celý rozhovor s Danou Janderovou si můžete poslechnout v tomto podcastu:

 

Kontakty jsou deviza

Na počátku to na kariéru ve finančním sektoru nevypadalo, studovala sice bankovnictví a pojišťovnictví, ale také mezinárodní vztahy, takže by se dnes se stejnou sebejistotou a šarmem mohla pohybovat v diplomacii. Po mateřské, v polovině devadesátých let, se ale rozhodla zkusit to s prací pro NN. „Zrovna jsem dělala v reklamní agentuře, pořádali jsme přehlídky, focení, akce, znala jsem moře lidí, měla kontakty, a můj první manažer z NN mi vysvětlil, že své kontakty bych mohla využít i v téhle branži. Tak jsem to zkusila.“

Hlad po novinkách

Ve svých čtyřiadvaceti letech oslovovala hlavně firmy a podnikatele a nabízela pojištění se servisem, na jaký nebyli dosud zvyklí. Většina si pamatovala poměry ve státní pojišťovně a mezinárodní standardy NN pro ně byly novinkou. „Byli vyloženě hladoví po něčem novém a smysluplném a práce šla hodně dobře. Takže jsem si brzo uvědomila, že si jednak vydělám, a to dokonce stejně či více než muži, což tehdy rozhodně nebylo obvyklé, ale také že jsem najednou svojí paní. Můžu si práci sama plánovat, zodpovědnost mám sama za sebe, ale také svůj prostor, volnost, to mi sedělo,“ vzpomíná Dana na své začátky. 

Dlouhodobost se počítá

Navíc ji jako všechny její kolegy baví potkávání se s lidmi, jejich příběhy, peripetie, starosti, se kterými leckdy dovede pomoci. „Některé klienty mám přes dvacet let, tam už to je většinou pevná vazba, často si i tykáme, navštěvujeme se, znám jejich rodinné příběhy, podnikatelské úspěchy i trable, a kolikrát si i říkám, že snad taky nemusím vědět úplně všechno,“ usmívá se Dana a rovnou dodává, že právě tuto stránku její práce pandemie covidu-19 proměnila poměrně zásadně. „U dlouhodobých klientů to žádný problém není, díky technologiím, které s pandemií v naší práci opravdu hodně poskočily, zvládneme jakýkoli servis elektronicky, přes e-podpis, klienti mají důvěru, tohle problém není. U nových smluv a prvních kontaktů je ale osobní setkání nenahraditelné, tam online hovor prostě nestačí,“ líčí Dana své aktuální zkušenosti.

Investice a větší odvaha

A mění se nějak očekávání klientů? Chtějí od finančního poradce něco jiného než v devadesátých letech? Podle Dany rozhodně. V době jejích začátků preferovali klienti smlouvy s investicemi, se spořením, dnes jich stále více volí širší finanční zabezpečení formou spoření na penzi nebo investic do podílových fondů, ale hlavně smlouvy rizikového životního pojištění s možností krytí případných životních rizik. „Dnes volí různé strategie a nebojí se využívat podílové fondy apod. Svůj podíl na tom ale má i kvalitní servis, který u NN mají, díky němu si jsou jistí, že uděláme všechno v jejich prospěch. Já jsem v tomto zásadní a řeším se svými klienty cokoliv, co potřebují, i maličkosti jako změnu adresy nebo telefonu, úrazy, prostě je to můj klient a já tu jsem pro něj,“ říká Dana a rovnou dodává, že stále platí, že nastavení finančních služeb šité na míru má především poskytnout jistotu pro případ nečekaných událostí.

Nováčkům sluší vytrvalost

Když pak radí nováčkům, doporučuje jim hlavně vytrvalost. „Můžete mít deset schůzek a nic, vyjde až jedenáctá, chce to vydržet a nedat se odradit neúspěchem. Na počátku to je vždycky těžké, to bylo stejné v devadesátkách jako dneska. Pokud jsme my něco neměli, pak to byla podpora, kterou dnešní nováčci dostávají. My jsme byli víc hození do vody, dnes můžou využívat spoustu školení, vzdělávání, mají zázemí a oporu v nás služebně starších. A je to tak dobře, i když v tomto NN vždy drželo vysoký standard — vždycky nás vedou k pravidelnému setkávání se s klienty, k jejich hýčkání, udržování vztahu, kvalitnímu servisu. Peníze za pojištění samozřejmě hrají pro klienta roli, ale vědomí, že vás v tomto někdo nenechá a pomůže vám, kdykoli zavoláte, to je pro dost klientů zásadní při rozhodování, kde si pojištění pořídí,“ vysvětluje Dana rady, které od ní noví kolegové slýchají. 

Netlačit za každou cenu

Klidně se s nimi ale podělí také o praktické rady, jak si organizovat čas a práci nebo jak při jednání netlačit na pilu. „Můj týden začíná v neděli odpoledne, kdy si sepíšu, co všechno chci zařídit, komu zavolat, co kam poslat, za kým zajet. V pondělí pak většinou volám a domlouvám si schůzky, diář se plní hodně rychle, a pak jedu. V tomhle oboru si nemůžete dávat moc velký oddech, ztratíte tempo. Ale taky poznám, kdy mi už třeba telefonáty nejdou, tak si dám pauzu a pokračuju druhý den zase už plně soustředěná. Smyslem není podepsat pojistku na první schůzce za každou cenu, lepší je dát klientovi čas, vysvětlit mu vše, zjistit co potřebuje, a řešit s ním vše v pohodě.“

Whitesnaky nevynechám

A i když je Dana hodně motivovaná, a sama o sobě mluví tak trochu jako o workoholičce, na konci týdne na nějaký ten relax vždycky čas zbude. Sice už to není tolik sportování nebo dovolených na pláži jako na dříve, ale na kolo, film, knížku, turistiku se vždycky čas najde. A pak jsou tu i věci, které se nemění. „Když jsou v Česku nebo na Slovensku Whitesnake, rozhodně nechybím,“ usmívá se Dana Janderová.

Finanční poradkyně pracuje pro společnost NN Finance.


Poradci NN jsou připraveni na míru vyhodnotit vaše finanční potřeby tak, abyste výběrem těch správných  produktů zajistili sebe a svou rodinu. Nenadálé situace, které přicházejí zcela nečekaně, vám pomůže vyřešit hlavní Rizikové životní pojištění NN Orange Risk a spokojenou penzi si budete moci užít i díky Doplňkovému penzijnímu spoření. Kontaktujte finančního poradce ve svém regionu. Těšíme se na vás.
 

04.11.2021

Sdílet

Přihlásit se k odběru novinek

Zadejte svoji emailovou adresu a nechte se pravidelně informovat o nových článcích na našem webu.

Souhlas se zpracováním osobních údajů je povinné pole

Kliknutím na tlačítko odeslat souhlasíte s tím, že budou vámi poskytnuté osobní údaje zpracovávány pro účely zasílání upozornění na nové články, a zároveň berete na vědomí informace dostupné v Poučení o ochraně osobních údajů – NN Finance s.r.o.

My za vámi stojíme

s Rizikovým životním pojištěním NN Orange Risk

Více o pojištění


Přihlásit se k odběru novinek

Zadejte svoji emailovou adresu a nechte se pravidelně informovat o nových článcích na našem webu.

Souhlas se zpracováním osobních údajů je povinné pole

Kliknutím na tlačítko odeslat souhlasíte s tím, že budou vámi poskytnuté osobní údaje zpracovávány pro účely zasílání upozornění na nové články, a zároveň berete na vědomí informace dostupné v Poučení o ochraně osobních údajů – NN Finance s.r.o.

Kontakt

NN Životní pojišťovna
Nádražní 344/25, 150 00 Praha 5 – Smíchov