Přeskočit na: Obsah

07.02.2024

Nesoběstačnost už nemusí být strašákem. NN jako první na trhu nabízí pojištění dlouhodobé péče s podporou státu

Podle průzkumu České asociace pojišťoven označuje 71 % Čechů za svůj největší strach nesoběstačnost. Není se čemu divit. Na péči druhých se do svých 85 let stane závislý každý třetí z nás. A jen částečně se můžeme v takové situaci spoléhat na pomoc od státu v podobě příspěvků na péči. NN Životní pojišťovna proto přišla jako první s pojištěním dlouhodobé péče, které zajistí důstojné stáří bez hrozby finančních problémů nebo závislosti na blízkých. Nově lze díky němu navíc i ušetřit na daních.

Rizika spojená se ztrátou soběstačnosti si uvědomuje i náš stát. V rámci novely zákona o daních z příjmů proto podpořil pojištění dlouhodobé péče s doživotní výplatou, díky kterému je od letošního roku možné odečíst z daňového základu až 48 tisíc korun ročně.

Pojištění dlouhodobé péče nabízí NN Životní pojišťovna od roku 2020. Klienty do budoucna chrání před tím, aby nezůstali odkázáni pouze na státní sociální systém a příspěvky na péči a také se mohli sami rozhodnout, jak bude v případě nastalé nesoběstačnosti jejich život nadále vypadat. NN Care je navíc i první produkt na trhu životních pojištění, který splňuje podmínky státu pro získání daňového zvýhodnění.

„Když jsme pojištění dlouhodobé péče před čtyřmi lety jako první uváděli na trh, bylo nám jasné, že musíme reagovat na demografický vývoj české populace a měnící se potřeby klientů. Dnešní daňový odpočet až 48 tisíc korun je příznivou novinkou, která produkt v očích zákazníků ještě více zatraktivní,“ říká Michal Korejs, ředitel produktového vývoje NN Životní pojišťovny.

Komfort zůstat doma

Prodlužující se délka života přestala být statistický trend a stala se realitou. Potřeba péče od druhých tak bude v průběhu dalších let ještě více narůstat. Národní rozpočtová rada očekává, že počet lidí, kteří se bez dlouhodobé péče neobejdou, se během příštích 40 let ještě zdvojnásobí.

Z průzkumů také vyplývá, že bez ohledu na to, jak dobře jsme schopni se sami o sebe postarat, přejeme si závěr svého života prožít spíš doma než v domovech s pečovatelskou službou. Splnění tohoto přání však vyžaduje intenzivní zapojení blízkých, nebo vysoké výdaje za domácí péči. Příspěvek od státu je přitom u nižších stupňů nesoběstačnosti, při nichž je pobyt v rodinném prostředí ještě obvyklý, pouze v řádu několika tisíc korun měsíčně.

„Pojištění dlouhodobé péče pomůže situaci vyřešit a zároveň nabízí mnohem širší možnosti. Pokud bude pečovat člen rodiny, výplata z NN Care mu pomůže lépe dorovnat ušlý příjem ze zaměstnání, kterého se kvůli péči vzdal. Mnohem dostupnější se stanou i všechny možnosti, jak pečující osobě odlehčit skrze kombinaci různých způsobů péče,“ říká Michal Korejs.

Platí to i v případě preference pobytového zařízení; i zde se díky penězům navíc z pojistného plnění otevírají nové a lepší možnosti. „Rodina si může více vybírat a zohlednit kritéria jako kvalita péče, vzdálenost od místa bydliště a nemusí se tolik ohlížet na to, že jimi preferované zařízení je například soukromé,“ dodává.

Jak pojištění funguje?

V případě přiznání těžké nebo úplné závislosti na péči, nebo také ztráty soběstačnosti III. nebo IV. stupně začne pojišťovna klientovi vyplácet měsíční rentu, a to až do konce života pojištěného. Pojistné plnění je vypláceno bez ohledu na to, zda žije klient doma, nebo v pečovatelském zařízení. Toto rozhodnutí je zcela na něm.

Penězi vyplácenými z NN Care lze navíc uhradit i některé náklady, na které není možné příspěvek od státu použít nebo na ně jeho výše nestačí. Patří sem třeba rehabilitace a lázně, doprava za účelem poskytnuté péče, léky, výživové doplňky a nadstandardní pomůcky nebo třeba i nutná úprava bydlení.

Pojištění dlouhodobé péče pomáhá lidem užívat si života co nejdéle, a to i přes komplikaci, jakou ztráta soběstačnosti je. Jako u každého životního pojištění i zde platí, že čím dříve si ho člověk pořídí, tím levnější pro něj bude. V produktivním věku to může být opravdu jen pár stovek,“ uzavírá Michal Korejs z NN Životní pojišťovny.

Více informací o zajištění proti riziku nesoběstačnosti naleznete na stránce pojištění dlouhodobé péče NN.