Běžci si cení života a jsou zodpovědnější.

Lépe pečují o zdraví, ale více obětují kariéře.

Češi, kteří pravidelně běhají, se dívají na svět v mnoha ohledech jinak než zbytek populace. Cenu života nejčastěji označují za nevyčíslitelnou a podle toho si svůj život také chrání. Jinak ale také nakládají třeba se svým volnem; věnují například více času práci než přátelům. Ukázal to aktuální průzkum NN pojišťovny a penzijní společnosti mezi více než šesti stovkami Čechů, kteří rádi běhají. Zároveň naznačil, jak zodpovědně běžci přistupují nejen ke sportu.

„Překvapilo nás, jak rozdílný je pohled na život u lidí, kteří pravidelně běhají. Nejvíce svého volného času sice stejně jako ostatní věnují rodině nebo partnerovi, ale dohromady ještě větší část svého volna stráví prací a sportem nebo jinými koníčky. Vědí, jak žít zdravě. Snaží se také více chránit svoji finanční budoucnost,“ shrnuje výsledky průzkumu Kateřina Štěrbová, členka představenstva NN ČR/SR zodpovědná za marketing a produktový vývoj.

Odlišný žebříček hodnot běžců se odráží i v přístupu k ochraně vlastního zdraví. Dvě třetiny respondentů sportují několikrát týdně, zatímco dřívější průzkum NN mezi celou populací v rámci projektu Cena života ukázal, že takto pravidelně sportuje jen čtvrtina Čechů. Lidé, kteří běhají, také znatelně více dbají na zdravé stravování a dostatečný spánek. Zodpovědnější přístup je vidět i na pravidelnosti preventivních prohlídek u lékaře, na které podle vlastních slov chodí jednou ročně více než 70 % běžců, ale jen 49 % všech Čechů.

Amatérští běžci jsou také mnohem častěji spokojeni se svým zdravím. Za velmi dobrý nebo dobrý svůj zdravotní stav označily čtyři pětiny lidí, kteří běhají, zatímco u dotazovaného vzorku celé české populace to byly jen dvě třetiny.
A zatímco sedm procent Čechů označují svůj zdravotní stav za špatný, běžci si na zdravotní problémy téměř nestěžují
a naprostá většina o sobě také hrdě prohlašuje, že nikdy nekouří a alkohol pije jen několikrát měsíčně.

„Ukázalo se, že běhání přitahuje zodpovědnější lidi. Vidět je to také v přístupu ke krytí rizik, která s sebou život může přinést. Nějaké životní pojištění má totiž jen každý druhý Čech, zatímco mezi běžci myslí na finanční ochranu sebe i svých blízkých touto cestou více než dvě třetiny lidí,“ dodává Kateřina Štěrbová.

Jak Češi běhají

Typickou frekvencí běhání pro radost a zdraví je jednou až třikrát týdně. Běhá tak polovina dotázaných, zatímco častěji vybíhá jen šestina respondentů. Z hlediska denní doby Češi nejraději běhají v podvečerní nebo večerní hodiny, i když čtvrtina lidí říká, že nemá pravidelné hodiny a běhá prostě, jak to vyjde.

„Češi, kteří pravidelně běhají, neberou na lehkou váhu ani přípravu na svůj oblíbený sport. Většina nepodceňuje rozcvičení před během ani protažení po běhu a také více přemýšlejí nad tím, co jedí a co jejich tělo potřebuje,“ shrnuje Kateřina Štěrbová.

Průzkumu NN pojišťovny a penzijní společnosti se zúčastnilo 27 % pravidelných běžců, 46 % příležitostných běžců a 27 % nováčků. NN tím navazuje na průzkum Cena života, který se ptal reprezentativního vzorku české populace. Pojišťovací skupina NN Group zajišťuje finanční budoucnost lidem už přes 170 let a působí v 18 zemích světa. Dlouhá léta je hlavním sponzorem velkých běžeckých akcí po celé Evropě a v Japonsku, včetně maratónů v Rotterdamu a Okinawě a závodu San Silvestre Vallecana v Madridu. V Čechách je NN již od září 2016 generálním partnerem série zážitkových běhů pro celou rodinu NN Night Run.