Češi financím rozumí stále méně, sázejí na intuici

Své finanční znalosti považuje za dobré 66 % Čechů, výsledek průzkumu však vypovídá o opaku: financím rozumí, resp. to s nimi umí jen 14 % respondentů. Ve srovnání s loňským rokem, kdy si ohledně financí věřila přibližně třetina a doopravdy se v nich orientovalo 21 %, tak český národ své finanční znalosti mnohem více přeceňuje. „Finanční vzdělanost klesá nejen u nás, ale v rámci celého kontinentu. V roce 2011 spadalo do kategorie se špatnými, případně základními finančními znalostmi 80 % Evropanů, v současné době je to již 86 % obyvatel Evropy,“ doplňuje Renata Mrázová, generální ředitelka ING Pojišťovny ČR/SR.

Spoření a úvěry jsou kamenem úrazu, jinak jsme vcelku zodpovědní

Stejně jako loni jsou pro Čechy největším finančním oříškem spoření a úvěry, s nimiž si poradí jen ve 40 %, resp. 43 % případů. „Největší problém nám tradičně dělají úroky, u složitějších logických příkladů by propadlo 90 % národa,“ dodává Renata Mrázová. Naopak nejvíce se orientujeme v otázce finanční budoucnosti, kterou si umí plánovat 56 % Čechů. S tou souvisí také připravenost na nečekané události. Poradci, ke kterým máme vyšší důvěru, než je v Evropě běžné, doporučují mít v záloze prostředky na pokrytí nejméně tří měsíčních výdajů. Ty má 55 % Čechů a nějakou finanční rezervu si vytvořilo 77 %. Ve srovnání s Evropou v tomto směru vynikáme – zde 43 % respondentů nemá vůbec žádnou finanční zálohu. K financím se tak stavíme v zásadě zodpovědně – na dovolenou odjíždíme pojištěni, a přijdeme-li nečekané k penězům, využijeme je na spoření a splacení dluhů. I když věříme expertům, o finančních záležitostech se v první řadě radíme s rodinou (50 % respondentů), čtvrtina se spoléhá jen sama na sebe. Stejně jako ostatní Evropané si ale nejsme jisti, zda máme svůj rodinný rozpočet skutečně pod kontrolou.

Slováci zůstávají na spodních příčkách

V porovnání s deseti evropskými národy Češi obsadili 4. místo. Lepší finanční znalosti má 14 % z nich, což odpovídá evropskému průměru. Vysokou finanční gramotnost vykazovaly západní země, státy bývalého východního bloku se umístily ve středu žebříčku. Vybočilo pouze Slovensko, kde má výborné nebo dobré finanční znalosti jen 9 % obyvatel. Na posledním místě skončili Turci s polovinou finančně zdatných ve srovnání s průměrem, tedy se 7 %.

Jakou mají Češi finanční osobnost?

Podle unikátní typologie finančních osobností, která byla vytvořena na základě výsledků průzkumu, se Češi ze 35 % řadí mezi tzv. Radostné typy. „V nakládání s financemi sledujeme celkový obraz a neřešíme detaily. Zároveň máme rádi výzvy a nebojíme se odchýlit od zavedených cest. Na jedné straně tak nasloucháme své intuici, na druhé se ale řídíme radami rodiny,“ vysvětluje Renata Mrázová. Svou finanční osobnost si může každý otestovat na www.ingpojistovna.cz/fqtest.