Češi se v penzi nejvíce bojí nedostatku peněz

Podle nedávného průzkumu NN pojišťovny a penzijní společnosti se Češi pro období penze nejvíce obávají nedostatku peněz. Obavy ze zdravotních problémů jsou až na druhém místě. O finančním zabezpečení přitom často přemýšlí 2/3 populace a 91 % předpokládá, že se v penzi bude muset spoléhat sám na sebe. Za nejvýhodnější způsob řešení svých obav považují Češi vlastnictví nemovitosti a sjednání spoření na penzi.

Období penze je pro Čechy spojeno s řadou obav. Tou největší je pro 39 % nedostatek financí, 32 % se bojí zdravotních problémů. Období penze se přitom obávají více ženy než muži. „Výchozí pozice žen pro období penze je oproti mužům zhoršená – v průběhu kariéry vydělávají méně, roky stráví doma s dětmi. Tomu pak odpovídají i v průměru o 2,5 tisíce nižší důchody žen. Sledujeme také mírně zvýšené obavy u lidí mezi 40 a 50 lety – ti si již uvědomují naléhavost začít se na penzi finančně připravovat a zároveň cítí jistou frustraci z toho, že se jim to pravděpodobně nepodaří v takové míře, v jaké by si přáli,“ vysvětluje Kateřina Štěrbová, ředitelka marketingu a vývoje produktů NN. Pro šťastný důchod by si více než polovina Čechů představovala mít k dispozici částku 10–15 tisíc korun měsíčně.

Čeho se Češi v penzi nejvíce obávají?

V penzi si pomoz každý sám
Otázku zabezpečení v penzi považují 2/3 Čechů za důležitou, tento pocit navíc roste s věkem a výší příjmu. Stejný podíl populace nad touto otázkou často přemýšlí. „V penzi si chceme užívat, trávit čas s rodinou nebo jen relaxovat, zkrátka dělat věci, na které jsme během pracovní fáze života neměli čas. A uvědomujeme si, že abychom mohli důchod prožít podle vlastních představ, musíme být na něj připraveni i finančně,“ doplňuje Kateřina Štěrbová.

V penzi se drtivá většina populace (91 %) bude spoléhat jen na sebe a své úspory. Od rodiny, tedy dětí a vnoučat, očekává pomoc 21 % Čechů, stejné množství předpokládá podporu státu. Nejvýhodnějším způsobem zabezpečení na důchod je podle 52 % Čechů vlastnictví nemovitosti, druhým nejvýhodnějším pak soukromé spoření na penzi v rámci tzv. III. pilíře. „Oba tyto způsoby přitom podle našeho průzkumu využívá stejně lidí, shodně 36 %. Za nimi následuje životní pojištění, které jako nástroj zabezpečení na penzi využívá 32 % Čechů,“ uzavírá Kateřina Štěrbová.

Jak se Češi zabezpečují na důchod?

O průzkumu
Průzkum NN Životní pojišťovny a penzijní společnosti „Penze pohledem populace“ realizovala agentura NMS  v květnu 2015. V on-line dotazníku odpovídalo celkem 505 ekonomicky aktivních respondentů s reprezentativním zastoupením podle pohlaví, věku, regionu, velikosti bydliště a vzdělání.
Tisková zpráva dále obsahuje data České správy sociálního zabezpečení.