Češi se na svou dovolenou zodpovědně připravují, letos za ni plánují utratit méně než loni

Příprava dovolené je pro většinu Čechů záležitostí měsíců. Na internetu ideální dovolenou intenzivně hledá 79 %, 60 % si ji rezervuje měsíce dopředu. Téměř všichni cestovatelé pak ještě doma nakoupí věci, které se jim mohou během dovolené hodit, jako např. krém na opalování a sluneční brýle. V přípravách na dovolenou se tak téměř nelišíme od ostatních evropských národů. Rozdílný přístup však máme v zodpovědnosti, s jakou se na prázdninová dobrodružství chystáme. Zatímco Češi bez cestovního pojištění neodjedou v 87 %, průměrný Evropan si je sjedná jen v 55 % případů.

Život je změna

Češi si chtějí na dovolené především užívat, a tak si nedělají téměř žádné konkrétní plány. Program dovolené si Češi připravují jen ve 22 %, což je jen o něco méně než je evropský průměr. Výrazně více se ale zaměřují na finanční rozpočet. „Více než 60 % Čechů si na dovolenou dělá finanční plán, dodrží jej však jen polovina. V porovnání s Evropou sice plánujeme méně, ale ve schopnostech držet se tohoto plánu jsme zcela srovnatelní,“ říká Renata Mrázová, generální ředitelka ING Pojišťovny ČR/SR, a dodává: „Dvě třetiny všech Evropanů včetně Čechů ale předpokládají, že za dovolenou letos utratí méně než v loňském roce.“

Kufry balíme v předvečer odjezdu

Přesto, že se k dovolenkovým přípravám stavíme zodpovědně, balení kufrů nechává 60 % Čechů na poslední chvíli. Ani zde ale nejsme výjimkou – ostatní Evropané začínají s chystáním zavazadel večer před cestou dokonce v 68 % případů. A příští dovolená? Na tu již nyní šetří 57 % obyvatel Evropy.