Co čekají Češi v penzi od státu? V podstatě nic.

Podle aktuálního průzkumu NN pojišťovny a penzijní společnosti jsou Češi skeptičtí k budoucí pomoci státu v penzi – jen pětina očekává, že se o ně stát postará. Většina naopak předpokládá, že jim stát poskytne jen minimální finanční podporu a na důstojně strávené stáří si budou muset našetřit sami. Pro bezproblémový důchod Češi podle svých slov potřebují alespoň 10 tisíc korun, od státu podle jejich slov přijde jen polovina.

Ačkoli každý druhý Čech zatím příliš nepřemýšlí nad svým odchodem do penze a soustředí se na přítomnost, většina se již dnes zajímá o finanční zabezpečení. Nevěří totiž státu a 51 % z nich se v penzi obává chudoby.

Do penze jen s vlastními úsporami
Téměř polovina Čechů je přesvědčena, že by pro důstojnou penzi potřebovala měsíčně mezi 10 a 15 tisíci korun. Od státu ale stejné množství lidí očekává méně než 10 tisíc. Očekávání jak na straně potřeb, tak od státu navíc rostou společně s růstem aktuálního osobního příjmu. „Předpokládaná výše starobního důchodu neodpovídá představám o tom, kolik budeme skutečně potřebovat. Je proto velmi důležité, aby si lidé na stáří zajistili své vlastní finanční prostředky a začali se spořením včas,“ vysvětluje Kateřina Štěrbová, členka představenstva NN zodpovědná za marketing a produktový vývoj. Tomu ostatně odpovídá i názor 55 % dotazovaných, kteří očekávají, že v penzi budou žít jen z toho, co si do té doby našetří. A čím mladší, tím častěji se k tomuto názoru kloní (66 % ve věkové kategorii do 30 let).

Dnešní třicátníci se státní penzí nepočítají
Největší skepsi k úloze státu v poslední fázi života mají lidé do 30 let. Ti v 76 % předpokládají, že až se dostanou do důchodového věku, tradiční penze již nebude existovat.  A to ani ve finančním, ani v sociálním významu. „Česká populace stárne a podle zveřejněné prognózy Českého statistického úřadu senioři nad 65 let ve svém počtu převáží ekonomicky aktivní obyvatelstvo již po roce 2050. Je tak zřejmé, že výrazně klesne podíl přispěvatelů na státní důchodový účet, ze kterého jsou vypláceny starobní penze,“ vysvětluje Kateřina Štěrbová. Obecně se tak 74 % Čechů domnívá, že od státu v penzi dostanou jen minimální částku. Přesně polovina od státu neočekává nic. Jen 19 % je přesvědčeno, že se o ně stát v penzi postará.

O průzkumu
Průzkum NN Životní pojišťovny a penzijní společnosti „Penze pohledem populace“ realizovala agentura NMS  v květnu 2015. V on-line dotazníku odpovídalo celkem 505 ekonomicky aktivních respondentů s reprezentativním zastoupením podle pohlaví, věku, regionu, velikosti bydliště a vzdělání.
Tisková zpráva dále obsahuje data České správy sociálního zabezpečení a Českého statistického úřadu.