Čtvrtina dětí vstupuje do života bez úspor

Téměř čtvrtina rodičů svým dětem nijak nespoří. Ukázal to exkluzivní průzkum NN pojišťovny a penzijní společnosti, který si firma nechala udělat v souvislosti s nově nabízeným spořením na penzi pro děti. Výhodou tohoto produktu je možnost vybrat až třetinu vložených prostředků při dosažení 18 let věku a státní podpora až do výše 2 760 korun ročně. Zajímavé jsou samozřejmě také výhody využitelné v dospělosti, zejména možnost daňového odpočtu, jehož maximum se příští rok ještě zvýší z 12 000 na 24 000 korun, a od letošního roku nově i osvobození výnosů od daně při výplatě penze 10 let a déle.

„Kromě zajímavé státní podpory dává spoření na penzi, s nímž se začne už v dětství, i prostor k zajímavým výnosům díky možnosti volby dynamické strategie investování,“ dodává Kateřina Štěrbová, členka představenstva NN, zodpovědná za marketing a produktový vývoj

Minimální věkový limit pro sjednání doplňkového penzijního spoření už není podle letošní úpravy zákonných podmínek stanoven. Spoření na penzi si tak v NN může založit každý, a to prakticky již od chvíle, kdy získal rodný list. V takovém případě smlouvu zpravidla uzavírá jménem nezletilého zákonný zástupce. Pro změny ve smlouvách svých dětí navíc rodiče nepotřebují souhlas soudů, tak jak je tomu u jiných dlouhodobých finančních produktů s výjimkou stavebního spoření. O výplatu částečného odbytného až do výše jedné třetiny vložených prostředků může požádat účastník sám při dosažení věku 18 let, pokud spořil alespoň 120 měsíců.

Aktuální průzkum NN dále ukazuje, že rodiče považují za nejlepší moment pro zřízení spoření na penzi zlomové okamžiky života svých dětí. „Dvakrát více rodičů uvažuje o spoření na penzi pro své děti při jejich narození a ve věku 3 nebo 6 let, tedy když začínají chodit do školky nebo školy. Hlavním důvodem je pro ně snaha ulehčit dětem start do života, a to i skrze možnost výběru až třetiny vložených prostředků už při dosažení věku 18 let,“ říká Kateřina Štěrbová.

Kromě již zmíněných výhod – státní podpory až do výše 2 760 korun ročně a maximálního daňového odpočtu ve výši 12 000 korun při roční úložce alespoň 24 000 korun – má spoření na penzi i bezpečnostní pojistku, která se může hodit v dospělosti. V případě ztráty práce, dlouhodobé nemoci, odchodu na mateřskou dovolenou či jiného důvodu, pro který nemůže klient přechodně spořit, není nutné o všechny výhody spoření na penzi přijít. Klient může buď placení přerušit, čímž se smlouva stane neaktivní a pouze nevznikne nárok na státní příspěvky, nebo lze platbu odložit, a po doplacení odložených příspěvků klient nárok na státní příspěvek znovu získá.

Zdroje:
V tiskové zprávě jsou použita data z výzkumu NN Penzijní společnosti. Výzkum byl realizován formou on-line dotazování v lednu 2016 na reprezentativním vzorku populace ČR doplněném o cílovou skupinu rodičů s dětmi, celkem bylo dotázáno 809 respondentů.