ads/user-lists/# google.com neklasifikované Session HTTP

Dívky do 20 let podceňují rakovinu prsu, 75 % z nich prevenci neřeší

Tři čtvrtiny dívek do dvaceti let neprovádí preventivní samovyšetření prsu, které pomáhá včas rozpoznat rakovinu a zvýšit tak šanci na vyléčení. Přitom 73 % z nich se tohoto onemocnění obává a více než polovina se ve svém okolí setkala s někým, kdo rakovinu prsu prodělal. Vyplynulo to z aktuálního průzkumu NN Životní pojišťovny, která v rámci pojištění pro ženy For You podporuje edukativní projekt Nejde jen o prsa. Ten je zaměřený právě na prevenci tohoto onemocnění u středoškolaček.

Rakovina prsu je v České republice nejčastějším typem rakoviny u žen – ročně si tuto diagnózu vyslechne přes 6 000 z nich. Onemocnění přitom nepostihuje jen ženy nad 45 let, které by měly každé dva roky absolvovat preventivní mamografické vyšetření, ale i mladé dívky. Jako například Nikolu Samkovu, kterou nemoc zasáhla v pouhých 23 letech: „Kromě vyčerpávající léčby, kdy jsem musela řešit například i to, zda budu moct mít děti, jsem se potýkala také s ryze praktickými záležitostmi, jako zda dále chodit do práce a pokračovat ve studiu nebo oboje přerušit.“

Nikola Samková
Diagnóza rakoviny prsu ji překvapila v posledním ročníku magisterského studia, ve 23 letech. Na problém přišla náhodou, když najednou nebyla schopná uběhnout svou běžnou trasu a ucítila ostrou bolest v levém prsu. Vyšetření ukázalo agresivní nádor, který si vyžádal okamžité zahájení léčby. Nikole se podařilo onemocnění překonat a nyní se věnuje prevenci. Upozorňuje na riziko rakoviny v nízkém věku a učí dívky na středních školách, jak včas rozpoznat příznaky tohoto onemocnění.

Téměř třetina dívek neví, jak na prevenci
Podle lékařů je na vině nedostatečná prevence a osvěta. Řešení je přitom jednoduché, stačí každý měsíc provést tzv. samovyšetření. To provádí jen každá čtvrtá dívka ve věku 15-20 let, 30 % ho vůbec nezná. „Mladé dívky prevenci podceňují. A to i přesto, že více než polovina z nich má s tímto onemocněním osobní zkušenost, ať již v rámci rodiny, nebo blízkého okolí,“ upozorňuje na zjištění vyplývající z průzkumu Kateřina Štěrbová, členka představenstva NN, zodpovědná za marketing a produktový vývoj. Ani setkání s rakovinou pro ně však není dostatečnou motivací k prevenci – mezi těmito dívkami provádí samovyšetření pouze 34 %.

Provádíte techniku samovyšetření prsu?
Setkala se s
rakovinou prsu
Nesetkala se s
rakovinou prsu
Praha Morava Čechy
Znám a provádím 34 % 15 % 24 % 25 % 25 %
Znám, ale neprovádím 43 % 48 % 39 % 45 % 47 %
Techniku neznám 23 % 37 % 37 % 30 % 28 %

Nejhůře jsou na tom s povědomím o prevenci v Praze. Tuto techniku nezná více než třetina místních dívek (37 %) navzdory tomu, že se s ní mnohem častěji setkávají (58 %). Oproti tomu na Moravě, kde má zkušenost s nemocnou osobou v blízkém okolí 47 % dívek, techniku prozatím nezaregistrovalo 30 % z nich.

Rakovina je zátěž, i finanční
Podle průzkumů je rakovina prsu nejobávanějším typem rakoviny nejen u dospělých žen, ale i u mladých dívek. Téměř tři čtvrtiny dívek do 20 let se nemoci obávají. „Jakékoliv onemocnění, rakovinu nevyjímaje, je velkou zátěží jak pro pacienta, tak pro jeho okolí. A to nejen po fyzické a psychické stránce, ale také po té finanční, na kterou se často zapomíná. Mladé pacientky bez vlastního příjmu se musí spolehnout na to, že stoupající výdaje za léky, doplňky stravy či zdravotnické pomůcky uhradí rodina. Zvýšení nákladů zaznamená téměř 90 % * z nich a zahrnují i takové věci, jako je paruka nebo speciální podprsenka po ablaci prsu. Cena za tyto doplňky začíná na tisíci korunách, za reálně vypadající paruku ale mohou zaplatit i deset tisíc korun,“ uzavírá Kateřina Štěrbová.

O průzkumu
Průzkum realizovaný on-line formou pomocí nástroje Instant Research agentury Ipsos proběhl v září 2015. Celkem se jej zúčastnilo 315 respondentek ve věku 15-20 let v reprezentativním zastoupení podle vzdělání, kraje a velikost bydliště.
* Průzkum realizovaný pro ING Pojišťovnu v roce 2014.