Hospodářské výsledky ČR 2009

Retailová část ING ČR (životní pojišťovna, penzijní fond, podílové fondy, spořicí účet) v loňském roce prosperovala. Díky realizovaným úsporám a aktivnímu přístupu k nové situaci na trhu se společnosti podařilo snížit možná rizika a náklady. Největší nárůst společnost zaznamenala u čistého zisku, který se meziročně zvýšil o více než polovinu na 1,2 miliardy Kč a vrátil se na úroveň z roku 2007. Také aktiva ve správě vzrostla o 20 % (celková částka tak přesahuje 121 miliard korun) a společnost díky 4% nárůstu zákazníků evidovala k 31. 12. 2009 již 1,15 milionu klientů. K výsledkům přispělo především zaměření se na oblast pravidelně placeného pojistného a citlivé řízení nákladů.

Celkové výsledky retailové části ING (podle mezinárodních účetních standardů)*

2008  2009 Meziroční změna
Aktiva ve správě 101 669 121 779  20 %
Počet klientů 1 106 103 1 153 885 4 %
Čistý zisk 765  1 210 58 %

* v mil. Kč

„Rok 2009 pro nás znamenal výrazný obrat k lepšímu,“ zhodnotila výsledky Alexis George, generální ředitelka ING ČR/SR. „Navzdory přetrvávajícím problémům finančního trhu jsme dokázali aktivně řídit náš byznys a dosáhnout tak historicky nejlepších výsledků, čímž jsme potvrdili naši perspektivnost i tržní stabilitu,“ dodala.

ING Životní pojišťovna

Ke konci roku 2009 dosáhlo předepsané pojistné ING Životní pojišťovny 5,9 miliardy Kč reprezentující meziroční pokles o 4%. Stejně tak se o 3 % snížil i počet uzavřených smluv. Tento mírný pokles byl způsoben ztíženou situací na trhu investičního životního pojištění. Celková aktiva ve správě však naopak vzrostla na 32,9 mld. Kč, tedy o 11 %.

Výsledky ING Životní pojišťovny*

2008 2009  Meziroční změna
Předepsané pojistné  6 148 5 912 - 4 %
Aktiva ve správě 29 686  32 920 11 %
Počet smluv 432 663 421 106 - 3 %
Čistý zisk 723 1 048 + 45 %

ING Penzijní fond

Během roku 2009 vzrostla aktiva ve správě ING Penzijního fondu o 8 % na bezmála 23,8 miliardy Kč. Celkový počet klientů poklesl o 2 %, což bylo způsobenou silnou konkurencí v oblasti získávání nových klientů a vysokými získatelskými náklady. Výše čistého zisku byla ovlivněna strategií očištění investičního portfolia o rizikové akciové tituly s cílem zajistit klientům dlouhodobý a stabilní výnos v dalších letech. Pro rok 2010 proto očekáváme podstatný nárůst zisku a zhodnocení investic našim klientům.

Výsledky ING Penzijního fondu*

2008 2009  Meziroční změna
Aktiva ve správě 21 174 22 792 8 %
Počet smluv 452 103 442 259 - 2 %
Čistý zisk - 39 31 Nil

ING Konto a ING Fondy

ING Konto i nadále slaví úspěchy a patří mezi jeden z nejoblíbenějších spořicích účtů na českém trhu. Zákazníky láká nabídkou stabilního úroku, nulových poplatků a snadného zřízení a ovládání. Díky těmto kvalitám tento produkt již po několikáté meziročně navýšil aktiva ve správě, za rok 2009 se tak stalo o 30 % na 60,1 mld. korun.

Rok 2009 znamenal pro ING podílové fondy opětovné upevnění pozice na trhu. Aktiva ve správě ING Fondů vzrostla o 28 % na 5,9 miliardy Kč.

Výsledky ING Konta a ING Fondů*

2008 2009 Meziroční změna
Aktiva ve správě (ING Konto) 46 160 60 140  30 %
Aktiva ve správě (ING Fondy) 4 637 5 913  28 %
Čistý zisk 59 122  206 %

* v mil. Kč

Ani v roce 2009 společnost ING nezapomněla na zlepšování služeb pro zákazníky. Kromě zavedení kapitálového životního pojištění StabilProfit či investičního pojištění ING Garance Plus společnost představila také zbrusu nové podmínky připojištění pro případ trvalých následků úrazu, které je nejvýhodnějším připojištěním na trhu. Naprostou novinkou v oblasti péče o zákazníky se stala virtuální interaktivní průvodkyně, která klientům pomáhá v orientaci na webových stránkách ING.

Už tradičně se ING věnovala i charitě. Kromě standardní spolupráce s Dětskou nemocnicí v Motole, kterou tentokrát oživila osobní návštěva legendárního pilota F1 Fernanda Alonsa, zahájila i velký dobrovolnický program. V jeho rámci 60 % zaměstnanců ING pracovalo jeden den pro neziskové organizace. Pomáhali v dětských domovech, diagnostických ústav, denních stacionářích a jinde.

Tiskové informace: Alexandra Gjurić,tisková mluvčí
tel.:  257 473 290