Přeskočit na: Obsah

24.05.2013

ING Penzijní fond připíše klientům 1,75 %

„Rok 2012 měl poměrně dramatický vývoj. Navzdory přetrvávajícímu nejistému ekonomickému vývoji a očekávání nové podoby českého penzijního systému se nám podařilo udržet stabilní pozici na trhu. Náš jediný akcionář se proto rozhodl připsat našim klientům i za rok 2012 solidní zhodnocení, a to ve výši 1,75 %,“ zhodnotil uplynulý rok Jiří Rusnok, předseda představenstva ING Penzijní společnosti. K pozitivním výsledkům přispěly především dobré výsledky v investování prostředků klientů.

Za rok 2012 vzrostl objem aktiv ve správě ING Penzijního fondu, a. s., o 39,6 milionu korun na 26,6 miliardy Kč. Prostředky účastníků mírně poklesly na 24,6 miliardy korun. Objem čistého zisku za rok 2012 v meziročním srovnání pak klesl o 13,5 %, především kvůli snížení výnosů z pevně úročených aktiv v důsledku rekordně nízkých úrokových sazeb a také vyšším nákladům na poplatky a provize v důsledku velkého pohybu v odchodu a posléze přílivu nových účastníků v průběhu roku. V meziročním srovnání došlo k mírnému úbytku klientů o 0,71 %. Důvodem byl nepříznivý začátek roku, kdy ING Penzijní fond, a. s., zaznamenal odchod klientů, zapříčiněný poslední možností přestupu k jiným penzijním fondům k 28. 2. 2012. Ani mohutný nárůst smluv ke konci roku celkový počet klientů zcela nevyrovnal.

„Výsledky jsou jasným indikátorem stability celé společnosti a hodnoty, kterou přináší klientům i akcionářům. Dalším důkazem správně nastavené strategie v oblasti investic i péči o klienty je také 2. příčka v soutěži Fincentrum Banka roku 2012 v kategorii penzijních fondů,“ uzavřel Jiří Rusnok.