Když havaruje pes a jeho majitel si při tom zlomí nohu

Pojistná událost je zpravidla nepříjemnou a smutnou záležitostí. Přesto se najdou i úsměvné situace, jako třeba ta z titulku. V uplynulém roce se na NN Životní pojišťovnu (dříve ING Životní pojišťovnu) obrátilo na 15,5 tisíce jejích klientů s pojistnou událostí a některé opravdu zněly jako aprílový žert.

Pes řidičem
Nejneuvěřitelnější příběhy mají obvykle společného jmenovatele – alkohol. „Neuvěřitelně zní příběh šoféra osobního auta, který havaroval a zlomil si při tom nohu. Tvrdil, že řídil jeho pes. Měření prokázalo 2,8 promile v krvi. Pojistné plnění jsme mu vyplatili, kvůli alkoholu však bylo kráceno o 50 procent," vysvětluje Pavlína Mráčková, která má v NN Životní pojišťovně (dříve ING Životní pojišťovně) na starosti výpovědi smluv a řešení pojistných událostí. Často jde opravdu o smích i slzy, protože oběti těchto incidentů musí mnohdy nést následky své nerozvážnosti do konce života. Na druhé straně však často mohou děkovat prozřetelnosti alespoň za to, že se pojistili, a pojišťovně, že jim vyplatí alespoň část pojistného plnění.

Když úsměv zamrzne

To, že politika může ohrozit zdraví, dokazuje případ klientky, která uklouzla na předvolebním letáku a zlomila si zápěstí. „Která politická strana byla příčinou tohoto úrazu, nám zůstalo utajeno," dodává Pavlína Mráčková. Případ klientky, která uklouzla na mražené zelenině v obchodě, zase zpochybňuje tvrzení, že zelenina je zdravá za každých okolností. „Pohmožděné koleno si vyžádalo dlouhotrvající léčbu, se kterou jí jistě pomohlo vyplacené pojistné,“ míní Pavlína Mráčková. Ne všechno, co je kuriózní, je však zároveň i směšné. Když dítě v minus dvaceti stupních zkusí, zda jazyk opravdu přimrzne na zábradlí, snadno se přesvědčí, že bláznivé komedie mají i naučný odkaz. Navíc jde o velmi bolestivé zranění.

Náhody opravdu existují
Kuriózní situaci zažil i společensky unavený návštěvník letního festivalu. „Chtěl si zdřímnout na loučce, a asi proto hledal nenápadné místo, kde ho nikdo neuvidí. Pravděpodobně takové našel, protože ho neviděl ani řidič auta, který na něj nacouval. Pojistné plnění mu bylo vyplaceno na léčbu zlomeného žebra,“ popisuje Pavlína Mráčková. Pojistné plnění NN Životní pojišťovna vyplatila i klientovi, kterého partnerka při sledování televize nechtěně škrábla do oka a poranila mu rohovku.

Všechny tyto události mohla NN Životní pojišťovna zaznamenat jen díky tomu, že jejich autoři byli pojištěni. Kolik kuriózních nehod se však stane každý den, aniž postiženým pomůže pojistné plnění, se vyčíslit nedá. Jisté však je, že lidé bez životního pojištění si musí výpadek příjmu či náklady na léčení hradit sami namísto toho, aby jim s tím pomohla pojišťovna.