Přeskočit na: Obsah

06.11.2015

Navzdory volatilitě na finančních trzích vykázala NN Group ve třetím čtvrtletí solidní výsledky

Hospodářské výsledky NN Group ve třetím čtvrtletí 2015 vykazují stabilní trend. Skupina meziročně zvýšila provozní zisk z běžné obchodní činnosti o 43 % na 392 milionů eur. Čistý zisk v meziročním srovnání mírně klesl na úroveň 329 milionů eur. Tento 7% pokles je způsoben zejména tlakem na nízké úrokové sazby. Oproti tomu se v rámci skupiny NN podařilo dosáhnout stanovených úspor a snižování provozních nákladů dále pokračuje. Kapitálová pozice NN zůstává silná, s ukazatelem kapitálové přiměřenosti IGD na úrovni 322 % a stabilním likvidním skupinovým kapitálem ve výši 1,6 miliardy eur.

„Skupina NN vykázala i ve třetím čtvrtletí roku 2015 navzdory volatilitě na finančních trzích solidní výsledky. Dosáhli jsme silného růstu provozního výsledku skupiny NN v meziročním srovnání, a to především díky dobrým výkonům v Nizozemí a pojišťovacím a penzijním aktivitám v Evropě. Celkové prodeje v rámci skupiny nicméně klesly kvůli tomu, že se snažíme o udržení ziskovosti v prostředí nízkých úrokových sazeb,“ komentuje čtvrtletní výsledky Lard Friese, generální ředitel NN Group a dodává: „Daří se nám plnit naše střednědobé a dlouhodobé strategické cíle a pokračujeme v inovaci našich produktů a služeb tak, abychom zákazníkům poskytovali ten nejlepší servis. Zároveň pracujeme na zefektivňování vnitřních procesů a od roku 2013 jsme dosáhli úspor ve výši 201 milionů eur.“

Provozní zisk obchodní činnosti skupiny NN dosáhl 392 mil. eur ve třetím čtvrtletí roku 2015, což je zvýšení o 43 % oproti třetímu čtvrtletí předcházejícího roku. Tato skutečnost byla podpořena především dividendami z investic, částečně vykompenzovanými nepříznivým vývojem pojistného plnění v oblasti majetkového a úrazového pojištění v Nizozemí. Naopak došlo k mírnému poklesu čistého zisku o 7 % na 329 milionů eur z 354 milionů eur ve třetím čtvrtletí roku 2014, a to z důvodu nižších mimořádných položek a negativních výsledků zajištění v segmentu Japan Closed Block VA. „Navzdory nepříznivým pohybům na trhu zůstává kapitálová pozice NN Group silná, s vysokým ukazatelem kapitálové přiměřenosti IGD na úrovni 322 % a stabilním likvidním skupinovým kapitálem ve výši 1,6 miliardy eur,“ uzavírá Lard Friese.