Přeskočit na: Obsah

27.04.2017

NN a JA Czech uspořádaly další ročník Innovation Camp – soutěže pro studenty středních škol

Ve středu 26. dubna 2017 uspořádaly nezisková vzdělávací organizace JA Czech a NN Životní pojišťovna a NN Penzijní společnost ve spolupráci s Fakultou mezinárodních vztahů Vysoké školy ekonomické v Praze Innovation Camp 2017. Jeho smyslem bylo umožnit studentům středních škol vyzkoušet si v praxi a ve spolupráci s profesionály ze světa byznysu tzv. měkké dovednosti.

Soutěže se zúčastnilo celkem 67 studentů z 10 středních škol z Čech a Moravy. Studenti byli na místě rozřazeni do 14 týmů a každému z nich byl přidělen mentor z řad zaměstnanců NN. Následně bylo týmům zadáno téma pro rozpracování návrhu projektu, které znělo: Mladí mladým dávají šanci na lepší život. Odpoledne jednotlivé týmy prezentovaly svá řešení před porotou, která určila vítěze. Studenti, jejichž týmy se umístily na 1.–3. místě, za své výkony získali knihy, dárkové poukazy a batohy.

Vítězem se stal projekt Stop šikaně, který navrhl aplikaci, prostřednictvím které by mohly oběti šikany anonymně sdílet své příběhy s ostatními, navzájem si pomáhat a zajistit včasné informování škol. Mentorem vítězného týmu byl Petr Kopřiva. Na druhém místě se umístil projekt mentorky Kristýny Kuncové SOUL-GUARDs, který se zaměřoval na děti a mladistvé trpící úzkostmi a dalšími psychickými problémy. Ze třetího místa se radoval tým s projektem Help 4 young spolu s mentorkou Marií Janíčkovou. Ten se opět s využitím mobilní aplikace snažil pomoci mládeži v těžkých životních situacích, kterými jsou rozvod, stalking či šikana.

„Podpora a mentoring mladých lidí v podnikání je jedním z hlavních pilířů strategie NN v oblasti společenské odpovědnosti. Jsem moc ráda, že jsme dnes spolu s ostatními kolegy z NN mohli studentům opět předat něco z našich zkušeností a zároveň si užít jejich nadšení pro dobrou věc. Tématu ‚Mladí mladým dávají šanci na lepší život‘ se chopili se ctí a nasazením a já pevně doufám, že si z dnešního dne odnesou zážitky a dovednosti, kterou budou moct do budoucna prakticky uplatnit,“ řekla k zapojení společnosti Kateřina Štěrbová, člena představenstva NN zodpovědná za marketing a produktový vývoj, která byla rovněž členkou poroty.

Josef Müller, ředitel JA Czech, uvedl: „JA Czech těmito praktickými aktivitami propojuje svět škol se světem reálného byznysu. Díky projektu jako je Innovation Camp mají studenti možnost vyzkoušet si v praxi tzv. soft skills (měkké dovednosti) a zároveň celý den úzce spolupracovat se zaměstnanci NN.“

Porota
Společnost NN zastupovali v řadách porotců Kateřina Štěrbová a Rostislav Trávníček. Dalšími členy poroty byli prof. Ing. Dana Zadražilová, CSc. z VŠE, Jana Lutonská, Partner PR agentury Bison & Rose a Ondřej Tůma, redaktor internetového serveru penize.cz.
Porotci se ve svém hodnocení zaměřovali zejména na tato kritéria: společenský dopad (jasně definovaný a měřitelný), inovativnost (odlišení se od „konkurence“) a realistické plánování (pravděpodobnost úspěšné implementace nápadu, finanční udržitelnost), kvalita prezentace a týmové práce.

Co je Innovation Camp
 Innovation Camp je unikátní soutěž, která vychází z evropského konceptu JA Europe. Studenti z různých středních škol mají příležitost si ve spolupráci s profesionály vyzkoušet práci v týmu a podílet se na řešení aktuálních problémů v oblasti inovací, technologií a vzdělávání apod. Úkolem studentů je předložit řešení reálného problému. Téma zadání je až do oficiálního zahájení soutěže utajeno. Každý tým svůj koncept prezentuje před odbornou porotou. Zajímavostí tohoto projektu je aktivní zapojení konzultantů, tj. zaměstnanců partnera soutěže, a to jak v rámci soutěžních týmů, tak v porotě.

Co jsou měkké dovednosti
Měkké dovednosti (soft skills) vyplývají ze sociální a emoční inteligence jedince. Patří mezi ně např. práce v týmu, řešení konfliktů a vyjednávání, strategické myšlení, prodejní dovednosti, prezentace před publikem apod.