NN radí, jak získat maximální daňový odpočet za rok 2015

NN pojišťovna a penzijní společnost radí svým klientům, jak i podle aktuálních pravidel získat maximální daňový odpočet u životního pojištění i spoření na penzi, dohromady až 24 tisíc korun. Zvláště v oblasti životního pojištění došlo v loňském roce k zásadním změnám. Možnost uplatnění odpočtu formou nezdanitelné části základu daně zůstává, přibyla však nová podmínka, kterou je třeba správně doložit. V případě spoření na penzi potom na daních ušetří každý, kdo si na penzi odkládá více než dvanáct tisíc korun ročně.

„Životní pojištění i spoření na penzi mají své nezastupitelné místo v rodinných financích. Kvalitně nastavená smlouva životního pojištění přináší klientům jistotu, že v případě dlouhodobé nemoci, invalidity nebo úrazu domácnost nezůstane bez financí. Při správném nastavení smlouvy a doplnění o včasné a pravidelné spoření na penzi může přinášet finanční zajištění v důchodu, které stát podporuje možností snížení daňového základu již nyní, a tím tedy celkovou úsporou na daních,“ vysvětluje Kateřina Štěrbová, členka představenstva NN, zodpovědná za marketing a produktový vývoj.

Daňová úleva se uplatňuje při ročním zúčtování daně z příjmu nebo v daňovém přiznání. Při ročním zúčtování musí zaměstnanci doručit svému zaměstnavateli potvrzení o zaplacených příspěvcích na životním pojištění za rok 2015 do 15. února 2016. Pokud si daňové přiznání lidé podávají sami, neměli by zapomenout, že základní termín pro podání daňového přiznání za rok 2015 je do 1. dubna 2016. Při zpracování daňového přiznání daňovým poradcem se termín o tři měsíce prodlužuje.

U životního pojištění je při správném nastavení možné nárokovat daňový odpočet až 12 000 korun, zatímco u rizikového pojištění možnost daňové úlevy není. Velká část dříve uzavřených smluv životního pojištění umožňovala pojistníkům mimořádné výběry části svých investic. Od loňského roku si ale podle zákona mohou daňový základ snížit pouze ti pojistníci, kteří se u svého životního pojištění smluvně vzdali možnosti mimořádných výběrů.

Pro účely daňového odpočtu je tedy třeba prokázat, že pojistné bylo zaplaceno v daném zdaňovacím období na pojištění, která splňují požadavky dané zákonem. K tomu je potřeba získat potvrzení pojišťovny o zaplaceném pojistném a předložit pojistnou smlouvu nebo pojistku. „Pro úspěšné uplatnění nezdanitelné části základu daně nestačí, že nebyl v průběhu roku uplatněn mimořádný výběr prostředků z životního pojištění. Je nutné doložit, že se jedná o smlouvu, která takový výběr vůbec neumožňuje. V NN zasíláme toto potvrzení klientům automaticky ke všem smlouvám, na které se daňové úlevy vztahují,“ radí Kateřina Štěrbová.

Také zaplacené příspěvky na spoření na penzi během roku snižují daňovou povinnost. „Uplatnění maximálního daňového odpočtu ve výši 12 000 Kč je možné při roční úložce alespoň 24 000 Kč. Při 15% sazbě daně z příjmu tak mohou klienti získat úsporu až 1 800 Kč ročně,“ uvádí Kateřina Štěrbová. Pro úplnost dodává, že výše naspořených prostředků se pro tyto účely počítá pouze z vlastních příspěvků účastníka, a ne z příspěvků zaměstnavatele. Ty jsou až do výše 30 000 Kč ročně, celkem za příspěvky na spoření na penzi a životní pojištění jednoho zaměstnance, osvobozeny od daně z příjmů a zaměstnavatel kromě daňově uznatelného nákladu z těchto prostředků na rozdíl od mzdy neodvádí sociální a zdravotní pojištění.