Polovina žen by chtěla do důchodu už před šedesátkou, muži klidně až po ní

Téměř polovina Čechů by chtěla své stáří trávit na venkově, pětina u moře. Šťastný důchod pro ně znamená těšit se dobrému zdraví, mít dostatek peněz a vycházet s rodinou. Svůj čas plánují Češi přerozdělit mezi rodinu a své koníčky, užívat si klidu a pohody nebo cestovat.  Ženy by přitom do důchodu chtěly v 44 % už před šedesátkou, mužům by naopak v 71 % nevadilo zakončit pracovní část života později, nejčastěji v 60–64 letech. Vyplynulo to z aktuálního průzkumu NN pojišťovny a penzijní společnosti.

S postupně se prodlužujícím věkem dožití se oddaluje i věk, kdy odcházíme do důchodu. Dnešní padesátníci půjdou v 65 letech, mladší ročníky podle dosavadního nastavení ještě později. Zatímco pětině mužů tento věk pro ukončení aktivního pracovního života vyhovuje a polovina ho vidí jako nejzazší termín, ženy by do důchodu chtěly odejít dříve. Pro 44 % by bylo ideální zakončit kariéru před  59. rokem života.

Ideální penze je na venkově, nebo v zahraničí u moře
Důchod by Češi chtěli ve 46 % trávit na venkově. Druhou nejžádanější destinací je moře, které láká 21 % Čechů. Těsně za ním je pak s 16 % město. „Češi by si penzi pochopitelně rádi užili, proto si vybírají místa, která jsou jim blízká. Z tohoto důvodu lidé, kteří žijí na venkově, dávají přednost zůstat tam i na stáří. A podobně je tomu i u lidí ve městě, kteří preferují v penzi bydlet v oblasti, kde žijí celý život,“ vysvětluje Kateřina Štěrbová, ředitelka marketingu a vývoje produktů NN.

Jak budete trávit svůj důchod?

• Důchod budu trávit s dětmi, rodinou, s nejbližšími    73 %
  • V důchodu budu mít konečně více času pro sebe a svoje zájmy, koníčky    72 %
  • V důchodu si budu užívat klidu a pohody    66 %
  • Důchod budu trávit aktivně a pohybem    64 %
  • Myslím, že budu muset pracovat i v důchodu    62 %
  • V důchodu budu cestovat a užívat si    45 %

Češi se obávají, že budou muset v penzi pracovat
Pro 93 % Čechů je v důchodu nejdůležitější zachovat si dobré zdraví, 89 % vidí jako předpoklad šťastného důchodu dostatek peněz a 69 % pro tuto fázi života vnímá velký význam rodiny. Štěstí naopak nevidí ve svých koníčcích, i když právě ony jsou vedle rodiny jedním z hlavních plánů trávení volného času v penzi. Na druhé straně podle průzkumu 62 % Čechů předpokládá, že v penzi budou muset pracovat, aby se dostatečně zaopatřili. Podle statistik v České republice pracuje přibližně každý 10. důchodce. „Průměrná starobní penze dnes činí necelých 13 tisíc korun, prognózy pak hovoří o pádu státní podpory v této fázi života až na pouhých 6,5 tisíce korun. Životní standard za takové situace rapidně klesá. Chtějí-li Češi – jak ukazuje náš průzkum – prožít tuto fázi života aktivně, cestovat a plnit si své sny, musejí mít našetřeno nebo počítat s tím, že svůj vysněný důchod zahájí později. Odborníci doporučují mít na penzi připraveny prostředky dosahující 60 až 80 % našeho příjmu v ekonomicky aktivním věku,“ uzavírá Kateřina Štěrbová.

O průzkumu
Průzkum NN Životní pojišťovny a penzijní společnosti „Penze pohledem populace“ realizovala agentura NMS  v květnu 2015. V on-line dotazníku odpovídalo celkem 505 ekonomicky aktivních respondentů s reprezentativním zastoupením podle pohlaví, věku, regionu, velikosti bydliště a vzdělání.
Tisková zpráva dále obsahuje data České správy sociálního zabezpečení a Českého statistického úřadu.