Průzkum NN: Češi penězům rozumějí, ale neumějí si je užít

Češi si v mnoha oblastech osobních financí vedou překvapivě dobře. Ukázal to průzkum mapující odlišnosti v přístupu k penězům napříč čtrnácti evropskými zeměmi, který provedla pojišťovací a finanční skupina NN ve spolupráci s akademiky z Tilburgské univerzity.

„Podle našeho průzkumu lidé v Česku rozhodně k penězům přistupují se zdravým selským rozumem,“ shrnuje výsledky Kateřina Štěrbová, členka představenstva NN zodpovědná za marketing a produktový vývoj. Cílem průzkumu NN, kterého se zúčastnilo 9300 lidí ze 14 zemí Evropy, včetně Česka, bylo nahlédnout do finančního chování lidí, jejich představ a přání a poukázat na rozdíl mezi tím, do jaké míry mají lidé pocit kontroly nad svými financemi, a jak mají svou finanční budoucnost skutečně pod kontrolou.

„Pozitivní je také zpráva, že většina Čechů (79 %) má pocit dostatečné kontroly nad svou finanční budoucností a naprostá většina (89 %) ji opravdu má. Češi se tak celkově umístili na 4. místě. Pokud jde o podíl lidí, kteří mají své finance pevně v rukou, předstihli nás pouze Nizozemci, Lucemburčané a Němci. Umíme si totiž své peníze hlídat, máme o nich přehled, ale neumíme si je užít,“ vysvětluje Kateřina Štěrbová.

Vztah k penězům
Z průzkumu vyplynulo, že peníze hrají v zemích se zkušeností s komunismem odlišnou, důležitější roli než v západní Evropě. Pro Čechy jsou peníze dokonce nejdůležitější ze všech čtrnácti zúčastněných národů. Sedm z deseti Čechů má velmi dobrý přehled o svých pravidelných měsíčních výdajích a jiných nákladech. Více než čtyři pětiny z nich deklarují, že mají obvykle dost peněz na pravidelné výdaje a platí své účty včas – to je nejvíce ze všech sledovaných zemí. Podobně jako Slováci nebo Poláci jsou Češi s penězi opatrní a více šetří, aby se zajistili na budoucnost. „Oproti ostatním Evropanům vidíme svou finanční situaci pesimističtěji a společně s Maďary jsme nejvíce skeptičtí k výši svých příjmů,“ doplňuje členka představenstva NN pojišťovny a penzijní společnosti.

Krytí rizik
Proti západním zemím však ukázal průzkum citelný hendikep Čechů – nízkou tvorbu rezerv. Na jednu stranu jsou sice spořivým národem, šetří ale na jiné věci než na finanční rezervy. Téměř dvě pětiny (39 %) přiznávají, že nemají v rezervě dostatek financí na nečekané výdaje. „Celkově vydávají Češi za všechny pojistky zhruba 1 100 Kč měsíčně, tedy ani ne čtvrtinu průměru Evropské unie – 170 EUR, tedy cca 4600 Kč. Češi si na rozdíl od průměrného Evropana víc chrání svůj majetek než své zdraví a život. Na životní pojištění dáváme o třetinu méně než na neživotní pojištění, zatímco v Evropě je to přesně naopak,“ popisuje Kateřina Štěrbová.

Co tedy říkají o Češích peníze?
V oblasti financí si nevedou Češi vůbec špatně, naopak dobrý pocit i reálnou kontrolu nad vlastními financemi má 44 % Čechů, což je 4. nejlepší výsledek ze 14 evropských zemí. Češi mají ve financích pořádek, jsou zvyklí platit vše včas, větší investice si dlouho rozmýšlejí a radí se s ostatními. Jsou zvyklí spořit spíše na budoucnost, než si užívat dneška. Přesto jim uniká důležitý detail – schopnost pokrýt nečekané situace a neohrozit přitom své blízké nebo závazky. „Celkově jsou Češi v přístupu k financím napůl cesty mezi Východem a Západem,“ uzavírá výsledky průzkumu NN Kateřina Štěrbová.