ads/user-lists/# google.com neklasifikované Session HTTP

Stravenky a pojištění stále nejoblíbenějšími benefity

Praha (5. srpna 2008) - Výsledky výzkumu zaměstnaneckých výhod, pořádaného společností ING, opět vynesly do popředí zájmu benefity z oblasti pojišťovnictví. Ty se umístily na druhém místě jak na žebříčku oblíbenosti mezi zaměstnanci, tak i jako druhý nejposkytovanější benefit zaměstnavateli. Penzijní připojištění nabízí v současnosti svým zaměstnancům 78 % dotazovaných firem.

„Výsledky výzkumu nás nepřekvapily, zájem o pojištění je poměrně stálý a jako benefit se vyplatí oběma stranám,“ sdělil Jan Šíbal, ředitel ING Employee Benefits a dodal: „Zajímavým zjištěním pro nás ale je, že na trendu, který naznačil už náš loňský výzkum, nic nezměnila ani reforma veřejných financí. Ta začala platit začátkem letošního roku a oblasti zaměstnaneckých benefitů se také dotkla.“

V roce 2008 byly zaměstnanecké výhody opět klasifikovány jako důležitá součást firemní politiky, kterou využívá drtivá většina dotazovaných firem. Dotazované nejvýznamnější české firmy z žebříčku Czech Top 100 nabízejí zaměstnanecké výhody zejména kvůli jejich daňové výhodnosti, ale také jako stabilizující a motivační prvek.
Za nejoblíbenější a také nejposkytovanější zaměstnaneckou výhodu byly již tradičně označeny stravenky. Ty svým zaměstnancům poskytuje přes 80 % dotazovaných firem. Zaměstnavatelé svým zaměstnancům významným způsobem přispívají také na penzijní připojištění a životní pojištění. Téměř jedna třetina zaměstnavatelů dokonce zaměstnancům přispívá jak na penzijní připojištění, tak i na životní pojištění. „To je opravdu dobré znamení pro celou společnost. Vypadá to, že jsme konečně přestali počítat každou korunu a začali myslet na budoucnost, což svědčí o vyspělosti společnosti v odpovědnosti za finanční zabezpečení,“ komentoval Šíbal.
„Jen u nás v ING přispívá na životní pojištění svých zaměstnanců 14 980 firem, což je 44,7 % z celkového počtu 33 497 firem, které nabízejí životní pojištění jako benefit,“ dodal Šíbal. Dalšími poskytovanými benefity jsou dle očekávání příspěvky na sport, kulturu a vzdělávání.
Porovnání s výsledky roku 2007 přineslo zajímavé informace. Oproti roku 2007 došlo k nárůstu zájmu o manažerské motivační programy, možnost nákupu cenných papírů firmy a slevy na vyřazené automobily, mobilní telefony a příslušenství. Seznam nabízených výhod je také poměrně ustálený a o jeho rozšíření uvažuje přibližně 27 % firem, což je značný pokles z 53 % v předchozím roce.
Od počátku roku 2008 začaly platit změny vyplývající z reformy veřejných financí. V jejím důsledku mimo jiné došlo ke sloučení společného limitu na životní pojištění a penzijní připojištění na 24 000 Kč ročně (resp. 2 000 Kč měsíčně). Zmíněné změny však neměly na nabídku zaměstnaneckých výhod významný vliv. Úpravu systému poskytovaných výhod jako následek reformy připouští zatím 12 % zúčastněných firem.

***

ING je globální finanční instituce holandského původu, která nabízí služby v oblasti bankovnictví, pojišťovnictví a správy aktiv ve více než 50 zemích světa. Podle nejnovějšího žebříčku časopisu Fortune je ING z hlediska tržeb největší finanční institucí na světě.

Tiskové informace:

Alexandra Gjurić, tisková mluvčí