Studenti z Gymnázia Stříbro zvítězili v soutěži zaměřené na sociální podnikání

Vítězný projekt parku pro seniory bude realizován a postupuje do mezinárodního finále

Studentský tým MAPLE company z Gymnázia Stříbro zvítězil v národním kole projektu Social Innovation Relay (SIR), jehož první ročník letos uspořádaly nezisková vzdělávací organizace JA Czech a NN pojišťovna a penzijní společnost. MAPLE company postupuje do celosvětového finále, které proběhne v anglickém jazyce 23. června 2016 a zúčastní se jej studenti z 10 zemí z Evropy a Asie. Celkem se do projektu přihlásilo 36 týmů z 22 středních škol z Čech a Moravy, do finále se probojovalo deset z nich. Projekt získal záštitu Ministerstva práce a sociálních věcí.

Rostislav Trávníček, ředitel marketingu a komunikace NN a člen poroty národního kola, okomentoval výsledky: „Jsme rádi, že jsme s kolegy z NN mohli coby mentoři a porotci podpořit mladé lidi v jejich projektech. To, že se do soutěže přihlásilo velké množství studentských týmů, svědčí o tom, že mladým lidem není společenská angažovanost cizí a koncept sociálního podnikání je pro ně atraktivní. Vítězný projekt zábavního parku pro seniory je opravdu moc pěkný a fakt, že se bude realizovat už ve druhém městě v České republice, dokládá jeho společenský přínos.“

Role porotců soutěže se ujali manažeři ze společnosti NN – Rostislav Trávníček, ředitel marketingu a komunikace, Monika Šimkovičová, ORM/Compliance Manager, a Vladimír Dvořák, ředitel produktového vývoje a cenotvorby produktů, dále pak Petra Železná z oddělení pro sociální inovace Ministerstva práce a sociálních věcí.

Výsledky:

Pořadí      Tým Škola Vyučující Projekt
1. MAPLE company Gymnázium Stříbro Ivana Strachotová RAZ parky pro seniory – relaxační a aktivně – zábavní parky pro seniory
2. UŽ VÍM – kreativní učení SOU Kateřinky Liberec Lenka Ciglanová Vlastní výukový program pro děti z mateřských škol doplněný o vlastní výukovou pomůcku – časopis UŽVÍMEK
3. Gal Academy Gymnázium Jaroslava Heyrovského, Praha Václava Szakálová Specializovaný vzdělávací on-line portál pro studenty zaměřený na praktické zdokonalení tzv. měkkých dovedností
Kromě postupu do světového finále získali studenti věcné ceny – tablety a poukazy na nákup knih.

Václav Hlaváč, student z vítězného týmu, okomentoval půlroční práci na projektu: „Populace stárne celosvětově, proto je nutné řešit problém s trávením volného času seniorů. S projektem RAZ Senior Park míříme tedy hlavně na starší občany měst a obcí. Po realizaci ve městě Stříbře a pozitivních ohlasech jsme se rozhodli projekt rozšířit. Je velmi dojemné pozorovat spokojené tváře seniorů, když jim představíme, o jaký projekt se jedná. Chtěl bych také poděkovat senátorovi Miroslavu Nenutilovi, který je záštitou celého projektu. Věřím, že za pár let budeme potkávat jen spokojené seniory."

O vítězném projektu – RAZ senior parky studentské firmy MAPLE company

Studentský tým MAPLE company vyvinul návrh relaxačního a aktivně-zábavního parku určeného převážně pro seniory. Park je variabilní, lze ho realizovat téměř v každém městě a je možné jej financovat z fondů EU. V rámci společnosti MAPLE company vznikl projekt „RAZ Senior Park v Kladrubech“. Podle vytvořené studie se začne projekt realizovat na začátku července 2016 za podpory senátora Miroslava Nenutila.
MAPLE company je studentská firma, která vznikla v září loňského roku na Gymnáziu Stříbro v rámci programu JA Firma, jejž organizuje nezisková vzdělávací organizace JA Czech. Studentský tým vedený vyučující Ivanou Strachotovou zvítězil na soutěžním veletrhu studentských firem v Hradci Králové loni v prosinci. Studenti se také zúčastnili veletrhu JA Studentská firma roku 2016 v dubnu v Praze, kde kromě projektu RAZ Senior Parku prezentovali výrobu a prodej tašek z recyklovaných materiálů a prodej bylinek.
Další informace: http://maple-company.goas.cz, Facebook

Mezinárodní projekt Social Innovation Relay je určen pro studenty středních škol, jejichž úkolem je přijít s nápadem na podnikatelský záměr, který řeší aktuální společenský problém. Studenti pracovali ve čtyřčlenných týmech a své nápady odesílali prostřednictvím internetové platformy, která byla pro tento projekt vytvořena. Týmy rozpracovaly své nápady do podoby podnikatelského záměru, spolupracovaly přitom s mentory z řad zaměstnanců NN pojišťovny a penzijní společnosti, kteří jim poskytli cennou zpětnou vazbu a zkušenosti z praxe.

Markéta Javorská, koordinátorka projektu z JA Czech upozorňuje na smysl projektu: „Cílem je seznámení studentů s fenoménem sociálního podnikání, který je celosvětovým trendem. To v sobě zahrnuje jak podporu podnikatelské gramotnosti studentů, tak obrácení jejich pozornosti ke společenským problémům, které takové podnikání pomáhá řešit. Kromě toho projekt využívá moderní komunikační technologie, jako jsou např. Skype, e-mail nebo různé on-line platformy, které jsou studentům velmi blízké.“

Co jsou společenské inovace
Společenské inovace nebo také sociální inovace (z angl. originálu social innovation) jsou nové nástroje, myšlenky, instituce nebo způsoby práce, které zlepšují či od základu řeší potřeby společnosti efektivněji než tradiční existující řešení. Nemusí nutně jít o nápady nové, za inovace lze považovat také změny či úpravy existujících řešení a postupů. Společenské inovace pak nabývají podob nových služeb, iniciativ nebo organizací, případně nového přístupu v řešení sociálních potřeb, a to například v oblasti vzdělávání, zdravotnictví, sociálních služeb, veřejné politiky, rozhodovací procesů, řízení atd.

O JA Czech
JA Czech je českou kanceláří organizace Junior Achievement, která je nejstarší a nejrozsáhlejší vzdělávací neziskovou organizací na světě. Vznikla v roce 1919 v USA a dnes působí ve více než 120 zemích světa. Do jejích programů se každoročně zapojí na 10 milionů dětí a studentů.
Českou kancelář JA založil v roce 1992 pan Tomáš J. Baťa. Vzdělávací programy JA Czech v ČR od té doby absolvovalo více než 300 tisíc mladých lidí. JA Czech je akreditována Ministerstvem školství, mládeže a tělovýchovy České republiky a pedagogům poskytuje akreditovaná školení.
Více informací naleznete na www.jaczech.cz