Vojtěch Benda: Prognóza obratu zatím spíše věcí víry než tvrdých čísel

Podle Vojtěcha Bendy má česká ekonomika již pravděpodobně nejprudší pokles za sebou. Odkládané oživení ekonomiky eurozóny – i přes předchozí uvolnění měnové politiky ECB a fiskální stimuly – však nadále nevytváří dostatečné podmínky pro návrat k růstu v nejbližších měsících. Předchozí citelný šok z prudkého propadu zahraniční poptávky se již začíná viditelně promítat do domácího trhu práce a domácí spotřeby. Nejistota spojená s případným obratem zahraniční ekonomiky zbrzdí v letošním roce investiční poptávku. Spotřeba domácností se vzhledem k předpokládanému růstu nezaměstnanosti a zpomalení mezd letos pravděpodobně také podívá do červených čísel, po deseti letech setrvalého růstu.

Ekonomický pokles bude naopak tlumit předpokládaný pozitivní příspěvek veřejné spotřeby a investic. Hrubý domácí produkt české ekonomiky by v letošním roce mohl poklesnout o 3 až 4 % a spíše stagnace než návrat k vysokým tempům lze předpokládat v roce 2010, vzhledem k pravděpodobné absenci výrazných stimulů typu masivního přílivu zahraničních investic či silné zahraniční poptávky.

Kontakty:ING Wholesale Banking
Eva Chlumová
ING Wholesale Banking
257 474 339, 724 464 192

www.ingwholesalebanking.cz

Viola Baštýřová
Stance Communications
224 810 809, 776 210 599

www.stance.cz

Profil ING

ING Wholesale Banking je obchodní název pro aktivity korporátního bankovnictví ING Bank N.V. V České republice byla založena v roce 1992 jako organizační složka ING Bank N.V. Amsterdam. V roce 2008 dosáhla aktiva hodnotu přesahující 128 miliard korun. ING Wholesale Banking je členem Burzy cenných papírů Praha a České bankovní asociace.

ING je globální finanční institucí holandského původu, nabízející služby v oblasti bankovnictví, pojišťovnictví a správy aktiv 85 milionům soukromým, firemním a institucionálním klientům v 50 zemích. S více než 120 000 zaměstnanci se ING skládá ze širokého spektra prominentních společností, které slouží svým klientům pod značkou ING.

ING Group si je dobře vědoma své korporátní zodpovědnosti a globálně iniciovala projekt „Chances for Children“. Ve vztahu k tomuto projektu se ING Wholesale Banking v České republice rozhodla spolupracovat s Nadací Terezy Maxové dětem, která svými cíly ideálně zapadá do její strategie – podpory vzdělání, volnočasových a sportovních aktivit. Spolupráce je ojedinělá i svým způsobem rozdělování grantů, neboť grantová komise je složena nejen ze zástupců Nadace, ale i zaměstnanců ING Wholesale Banking.