Přeskočit na: Obsah

8 tipů na jarní výlety v okolí Prahy

Turistická sezóna se pomalu rozbíhá.

Štítky: #jaro, #motivace, #rady, #sport, #zajímavosti,

Text: Tereza Bušová
Foto: Archiv

A to znamená, že je nejvyšší čas vyrazit na výlet, ať už půjdete pěšky, oprášíte kolo nebo sednete na vlak. Nechte se inspirovat pár nápady na oblíbené výlety poblíž Prahy.

Tetín u Berouna

Jak název napovídá, měla tu podle pověsti přebývat Teta – jedna z Krokových dcer a sestra kněžny Libuše. Na místě jedné z nejstarších českých obcí dříve stávalo slovanské hradiště a jen o kousek dál naleznete zbytky středověké tvrze, kde byla podle pověsti zavražděna Ludmila – matka svatého Václava. Z místa s překrásným výhledem na vás navíc dýchne kousek nejstarší české historie.

Skalní pokličky a bludiště na Kokořínsku

Necelou hodinu od Prahy leží překrásný novogotický Kokořín, kam se můžete vypravit i s malými dětmi. Hrad je obklopený jednou z největších přírodních rezervací u nás, která je plná netradičních skalních útvarů. Na stezkách v okolí můžete obdivovat pískovcové sloupy zvané Pokličky připomínající přerostlé houby nebo se ztratit ve skalním bludišti u Mšena.

Lom Amerika

Bývalé vápencové lomy jsou dnes zatopené vodou a díky své jedinečné atmosféře jsou oblíbeným cílem turistů i filmařů. Mezi nejznámější lomy patří Velká a Malá Amerika s Mexikem, které jsou vzájemně propojené soustavou štol a jeskyní. Ačkoli je dovnitř vstup zakázán, každoročně se najde řada těch, kteří zákaz nerespektují. Líbivou fotku tady ale pořídíte i bez porušování předpisů.

Vyhlídka Máj

Ten výhled za to stojí! Krásnou vyhlídku na zákruty řeky Vltavy najdete jen 50 minut cesty autem od Prahy, dostanete se sem ale i autobusem nebo vlakem. Z vysoké skály si můžete prohlédnout malebné údolí, ve kterém v meziválečné době vznikaly trampské chaty a osady. Dříve se tu nacházely obávané peřeje, byly ale zatopeny při stavbě Štěchovické přehrady.

Hrad Okoř

Na Okoř je cesta jako žádná ze sta… zvlášť pokud ji absolvujete na kole. Hrad se nachází necelých 15 kilometrů od Prahy a cesta k němu vede lehce zvlněnou krajinou, takže ji hravě zvládnou i děti. Kromě prohlídky hradu, kterou si užijete s průvodcem i bez něj, na vás čeká občerstvení a v letních měsících i bohatý doprovodný program s šermíři a hudebními festivaly na nádvoří.

Svatý Jan pod Skalou a Solvayovy lomy

Klášter postavený kolem jeskyně legendárního poustevníka najdete kousek od Berouna. Z Prahy se sem dostanete za půl hodiny. Podle pověsti se pod místní skálou zjevil svatému Ivanovi Jan Křtitel. Nejkrásnější pohled na celou obec se vám naskytne právě ze skály nad klášterem. A když už se vyškrábete tak vysoko, doporučujeme si procházku prodloužit až k Solvayovým lomům, navštívit místní muzeum a třeba se svézt lokomotivou po úzkorozchodné dráze.

Koněpruské jeskyně

Největší jeskynní systém v Čechách najdete jen pár desítek kilometrů od Prahy. Okolo něj a dalších skalních útvarů vede naučná stezka Zlatý kůň, která je dlouhá tři kilometry. Pod zemí můžete obdivovat krápníky a zcela unikátní typ výzdoby, kterému se říká koněpruské růže. A pokud jste dobrodružnější povahy, můžete si podzemní komplex vychutnat i ve světle baterek, konají se tu i noční prohlídky.

Zámek Dobříš

Kromě hradů a skal máme i něco pro milovníky rokoka. Rozsáhlý zámek Dobříš leží jen kousek od Prahy a je otevřen celoročně. Kromě zábavy v populárním zrcadlovém sále si užijete i prohlídkové okruhy nebo francouzskou zahradu. Odreagování nabízí i místní anglický park s netradičním černým mostem zvaným Čertův. Podle pověsti se nachází na místě, kde čert pomohl místnímu ševci přejít rozvodněný potok.

26.04.2019

Sdílet

Přihlásit se k odběru novinek

Zadejte svoji emailovou adresu a nechte se pravidelně informovat o nových článcích na našem webu.

Souhlas se zpracováním osobních údajů je povinné pole

Kliknutím na tlačítko odeslat souhlasíte s tím, že budou vámi poskytnuté osobní údaje zpracovávány pro účely zasílání upozornění na nové články, a zároveň berete na vědomí informace dostupné v Poučení o ochraně osobních údajů – NN Finance s.r.o.

My za vámi stojíme

s Rizikovým životním pojištěním NN Orange Risk

Více o pojištění


Přihlásit se k odběru novinek

Zadejte svoji emailovou adresu a nechte se pravidelně informovat o nových článcích na našem webu.

Souhlas se zpracováním osobních údajů je povinné pole

Kliknutím na tlačítko odeslat souhlasíte s tím, že budou vámi poskytnuté osobní údaje zpracovávány pro účely zasílání upozornění na nové články, a zároveň berete na vědomí informace dostupné v Poučení o ochraně osobních údajů – NN Finance s.r.o.

Kontakt

NN Životní pojišťovna
Nádražní 344/25, 150 00 Praha 5 – Smíchov