Přeskočit na: Obsah

Adrenalinové české léto

10 míst, která vám rozproudí krev v žilách

Štítky: #děti, #léto, #motivace, #rady, #služby, #sport, #zajímavosti,

Text: Gabriela Bachárová
Foto: Archiv

Vyvalit se u rybníka nebo u moře, vylézt na kopec. V pohodě, ale chtělo by to trochu vzrušení. Kde jsou v Česku místa, která vám napumpují do těla pořádnou dávku letního adrenalinu?

1. V kůži delfína

Jako delfín, když vyskočí nad hladinu. Tak se prý budete cítit, když prubnete módní zábavku flyboarding. Silné vodní trysky vás nadzvednou nad vodu. Stojíte, musíte udržovat rovnováhu, není to vůbec žádná legrace. Někde ale nabízejí i variantu vsedě, která není tak obtížná. Flyboarding se v Česku provozuje už na několika místech, třeba na Dalešické přehradě u Třebíče.

2. Trochu rychlejší balon

Když letí vodorovně, dosahuje rychlosti takřka sedmi set kilometrů za hodinu. Při střemhlavém letu je to samozřejmě ještě více, téměř devět set kilometrů. Ne, o balonu opravdu nemluvíme, řeč je o stíhačce. Zažijete několikanásobné přetížení, pilot předvede i akrobatické kousky. Do stíhačky můžete nastoupit na mezinárodním letišti v Brně-Tuřanech. Pro představu, patnáct minut v kokpitu stojí přes 21 tisíc korun, půl hodinka takřka 43 tisíc. Láce to zrovna není, ale prý se na to roky vzpomíná.

3. Na stovce za tři sekundy

A teď zase raději na zem. I když, slůvko raději může v této souvislosti pro někoho znít jako provokace. Zejména muže zaujme informace, že formule zrychlí z nuly na stovku za kratičké tři sekundy. Na letišti Kámen u Pelhřimova si zájemci sednou přímo za volant, nebudou jen „trapnými“ spolujezdci. Formule to rozjede až na dvě stě kilometrů v hodině, ale záleží, na co si jezdec troufne.

4. Ať to sviští!

Nejdelší bobová dráha u nás je v Kutné Hoře ve sportovním areálu Klimeška. Dvě trasy, jedna méně obtížná a druhá náročnější, měří spolu přes 1,5 kilometru s celkovým převýšením 42 metrů. Můžete na nich dosáhnout rychlosti až 58 kilometrů za hodinu. Dobrá zpráva pro rodiče je, že kromě jednomístného tu mají i dvoumístný bob. Zábavu si tak užijou všichni členové rodiny.

5. Volní jako ptáci

Plachtění ve dvojici nad vrcholky Moravskoslezských Beskyd? S paraglidem, což je vlastně padák bez pevné konstrukce, překonáte během osmi až patnácti minut převýšení 400 až 500 metrů. A pokud budete chtít, můžete na chvíli nahradit pilota a padák sami řídit. Létá se třeba z Velkého Javorníku.

6. Pražský fičák

A máme tady i něco pro Pražáky. Větrným tunelem, který se nachází v části Letňany na okraji hlavního města, fičí vzduch rychlostí až 270 kilometrů za hodinu. Je to vlastně simulátor volného pádu. Reklama slibuje, že minuta v tunelu vydá za skok z letadla. Ve stavu beztíže budete létat tři minuty. Cena je sice luxusní, 1800 korun, ale na druhou stranu, jindy a jinde to nezažijete.

7. Návrat na stromy

Jestli nepatříte k čistokrevným dobrodruhům, ale trochu vzrušení by vám neuškodilo, podívejte se vzhůru do korun stromů. Lanová centra nabízejí bezpečnou zábavu, protože lezci jsou dobře jištěni. Největším centrem v tuzemsku je Horský lanový park Tarzanie v beskydských Trojanovicích poblíž Frenštátu pod Radhoštěm, kde jsou lana zavěšena na stromech ve výšce až čtrnácti metrů. Nejatraktivnější jsou přechody nad řekou. Velkou výzvou je Powerfan, skok z výšky třinácti metrů. Dvě třetiny „trasy“ obstará volný pád, na konci se let ztlumí a přistání je velejemné. Šli byste do toho? My váháme.

8. Nic pro klaustrofobiky

Z korun stromů hluboko pod zem. Toto ale nebude spořádaná návštěva jeskyně, kde kromě uklouznutí a utrhnutí rampouchu nemůžete zažít nic dobrodružného. Speleo ferrata v Moravském krasu vede do míst, která nejsou běžné dostupná. Zájemci o tento druh adrenalinového zážitku se budou hojně plazit, překonávat propasti a prolézat všechno možné, dosyta si užijí i lanových žebříků. Startuje se z obce Ostrov u Macochy.

9. Vše na jednom místě

V Česku začaly v poslední době vznikat adrenalinové parky, kde jsou všemožné atrakce pěkně pohromadě. Tipem je Adrenalin Park Jeseníky v České Vsi u Jeseníku, který patří k největším v republice. Atrakcí je tam mnoho, vyzkoušet můžete lanové centrum pro děcka i dospělé, houpačku letící z výšky deseti metrů, obří lanovku dlouhou sto metrů, dvanáctimetrovou horolezeckou stěnu či bungee trampolínu, na které se dá skákat do výšky čtyř metrů a dělat přemety. Nakonec, proč ne?

10. A jako bonus... legrace v kukuřici

Adrenalinová aktivita svého druhu. Vhodná pro všechny, co nabídku řítit se vzduchem nebo se plazit v jeskyni zdvořile odmítnou s tím, že si cení svého života. Představujeme vám kukuřičné bludiště. Můžete se v něm ztratit na celý den a možná i na celý život. V Česku je hned několik takových legrácek, největším bludištěm je zřejmě to v Roseči u Jindřichova Hradce. Nabízí pět kilometrů bloudění a ještě k tomu velký slámový hrad. Tomu říkáme pravý český adrenalin.

25.07.2018

Sdílet

Přihlásit se k odběru novinek

Zadejte svoji emailovou adresu a nechte se pravidelně informovat o nových článcích na našem webu.

Souhlas se zpracováním osobních údajů je povinné pole

Kliknutím na tlačítko odeslat souhlasíte s tím, že budou vámi poskytnuté osobní údaje zpracovávány pro účely zasílání upozornění na nové články, a zároveň berete na vědomí informace dostupné v Poučení o ochraně osobních údajů – NN Finance s.r.o.

My za vámi stojíme

s Rizikovým životním pojištěním NN Orange Risk

Více o pojištění


Přihlásit se k odběru novinek

Zadejte svoji emailovou adresu a nechte se pravidelně informovat o nových článcích na našem webu.

Souhlas se zpracováním osobních údajů je povinné pole

Kliknutím na tlačítko odeslat souhlasíte s tím, že budou vámi poskytnuté osobní údaje zpracovávány pro účely zasílání upozornění na nové články, a zároveň berete na vědomí informace dostupné v Poučení o ochraně osobních údajů – NN Finance s.r.o.

Kontakt

NN Životní pojišťovna
Nádražní 344/25, 150 00 Praha 5 – Smíchov