Přeskočit na: Obsah

Běžkování jako v pohádce aneb kam letos vyrazit?

Pomalu se blížíme ke konci letošního roku a zima začíná být neúprosná – zejména na horách. Kde si letos nejvíce užijete bílé stopy?

Štítky: #motivace, #rady, #sport, #zima, #životní styl,

Text: Karolína Rychtecká
Foto: Archiv

Běžky mají v České republice poměrně dlouhou historii a jsou jedním z nejoblíbenějších zimních sportů. Někdo bere výlety na běžkách spíše jako idylku a poněkud rychlejší (a ve sněhu asi i pohodlnější) variantu přesunu a prozkoumávání okolí než pěšky. Jiný si zase potrpí na závodní variantu – zdolat co nejdelší vzdálenost za co nejkratší čas. Ta pravá „ladovská zima“ nás bezpochyby teprve čeká, ale jste-li příznivcem běžeckého lyžování, je už právě teď ideální čas sbalit si teplé oblečení, běžky a vyrazit na zimní dovolenou.

Šumava

Rájem pro dovolenou v každém ročním období je právě Šumava. V létě si maximálně užijete cyklistiky a turistiky. V zimě však nabízí skvělé tratě a sněhové podmínky pro zimní sporty. Páteří je samotná Šumavská magistrála, která se táhne od Železné Rudy až do rakouského střediska Hochficht. Jestliže jste milovníci klidu a pohody nebo si chcete odpočinout od lidí, Šumava je pro vás jako stvořená. I přes poměrně velký cestovní ruch nabízí spoustu míst, kde nepotkáte ani jednu živou duši. Samotné běžecké trasy s mírnými kopci jsou příjemné pro všechny, kdo se nechtějí předřít, ale naplno si běžkování užít.

Beskydy

Na opačném konci republiky, než je Šumava, se rozpíná oblast Moravskoslezských Beskyd. Jsou jako stvořené pro odpočinek s rodinou, ale i romantickou dovolenou ve dvou. Pro běžkaře se nabízí velké množství tras s různou délkou i náročností. Na své si zde přijdou zejména ti z vás, kdo si rádi dáte do těla. Nejznámější, ale také nejvýše položenou trasou, je totiž Lysohorská magistrála, která vede až na samotný nejvyšší vrchol Beskyd – Lysou horu. Po takto náročném výšlapu vám bude odměnou nádherný výhled do dalekého okolí i pravá valašská kyselica a lahodný mok na posilněnou. Pro méně náročné běžkaře jsou pak vhodné trasy v okolí populárních Pusteven.

Krkonoše

Krkonoše jsou bezesporu hlavním centrem dění, co se zimních sportů týče. Na své si zde přijdou jak milovníci sjezdovek, tak samotní běžkaři různých schopností, talentů či zkušeností. Nejoblíbenější trasou je Krkonošská magistrála, díky čemuž zde natrefíte také na poměrně velký počet lidí. Pokud nemáte příliš v lásce těsno a blízkost s davem turistů, pak vás jistě osloví spíše Bucharova cesta či Hříběcí boudy. Pokud jste začátečníkem, můžete vyzkoušet okruh zvaný Vejsplachy, který se nachází ve Vrchlabí. Zkrátka v Krkonoších si každý najde to své „pravé ořechové“.

Jeseníky

Na severu Olomouckého kraje se rozpíná pohoří Jeseníky. I ty jsou vyhlášeným místem pro tu pravou a pohodovou rodinnou dovolenou. Běžeckým trasám je zde věnovaná nemalá pozornost. Sníh se zde drží poměrně dlouho do jara a podobně dlouho zde fungují i kvalitně upravené běžecké trasy. Navíc, každý rok přibývá spousta nových cest, které můžete na běžkách zdolávat. Vyhlášená je trasa z Ovčárny po Vřesovou studánku, kde se můžete pokochat výhledy na Praděd, případně si na něj můžete i odskočit. Jestliže vás po pár dnech běžkování omrzí, můžete se těšit například z turistiky nebo navštívit některá wellness centra. Jeseníky jsou zkrátka dokonalým kompromisem pro všechny.

Novohradské hory

Jestliže máte opravdu rádi klid, pohodu a soukromí, pak se vám nabízí dovolená v Novohradských horách. Jsou totiž poněkud zapomenutým krajem na jihu republiky. O stavu tras se toho mnohdy příliš neví, avšak najdete zde tratě jak prošlápnuté jinými běžkaři, tak ty upravované skútrem pro klasickou techniku. Čím blíže budete hranicím s Rakouskem, tím více bude přibývat upravených tras. Trasy jsou spíše náročnější, případně středně obtížné. Pro běžkaře „tak akorát“ je vhodná například trasa Hojné vody. Pro běžkařské fajnšmekry je k dispozici okruh z Leopoldova. Jestliže jste tedy náročnějším běžkařem, ale zároveň upřednostňujete spojení s přírodou a pokud možno klid od dalších lidí, vydejte se na jih republiky.
 

20.12.2019

Sdílet

Přihlásit se k odběru novinek

Zadejte svoji emailovou adresu a nechte se pravidelně informovat o nových článcích na našem webu.

Souhlas se zpracováním osobních údajů je povinné pole

Kliknutím na tlačítko odeslat souhlasíte s tím, že budou vámi poskytnuté osobní údaje zpracovávány pro účely zasílání upozornění na nové články, a zároveň berete na vědomí informace dostupné v Poučení o ochraně osobních údajů – NN Finance s.r.o.

My za vámi stojíme

s Rizikovým životním pojištěním NN Orange Risk

Více o pojištění


Přihlásit se k odběru novinek

Zadejte svoji emailovou adresu a nechte se pravidelně informovat o nových článcích na našem webu.

Souhlas se zpracováním osobních údajů je povinné pole

Kliknutím na tlačítko odeslat souhlasíte s tím, že budou vámi poskytnuté osobní údaje zpracovávány pro účely zasílání upozornění na nové články, a zároveň berete na vědomí informace dostupné v Poučení o ochraně osobních údajů – NN Finance s.r.o.

Kontakt

NN Životní pojišťovna
Nádražní 344/25, 150 00 Praha 5 – Smíchov