Přeskočit na: Obsah

Čeští senioři vědí, jak žít

Už máte vytipovanou tu svou vysněnou vilu v Toskánsku, kam se odsunete trávit sladký důchod? Ne? Je na čase.

Štítky: #penze, #zajímavosti,

Text: Štěpán Vorlíček
Foto: Archiv

Je to samozřejmě nadsázka, i když zase ne tak přitažená za vlasy. Čeští senioři totiž tráví svou penzi čím dál aktivněji a nebojí se peníze investovat do sebe.

Pokud před sebou vidíte obraz seniora, který škudlí, aby mohl vnoučatům přispět na nejnovější verzi nějaké té iVěci, má doma ve skříni v původních igelitových obalech uskladněné všemožné balíčky, které mu kdosi daroval — protože pro něj už je jich přece škoda —, jste úplně vedle.

„I čeští senioři své peníze — ať už část pravidelného důchodu, nebo mnohem častěji ty naspořené během aktivních let — investují do sebe, do volného času. Vzdělávají se, chodí do akademií třetího věku, navštěvují počítačové a jazykové kurzy, chodí do divadel. A cestují,“ říká Jiří Hrabě, šéf neziskové organizace Elpida (přečtěte si obsáhlý rozhovor s ním nejen o tom, jak se dnes českým seniorům žije).

Čtvrtstoletí dlouhý „podzim života“

Možná byste se divili, ale naši senioři cestují překvapivě hodně. Ve srovnání se svými evropskými vrstevníky za to ale utratí nejméně peněz. Je to dáno mimo jiné i tím, že hodně cestují po své domovině.

Jen tak na okraj: jestlipak uhodnete, které sportovní náčiní poslední dobou zažívá nebývalý růst a je o ně čím dál větší zájem? Jistě, jsou to elektrická kola.

Tím, jak důchodci „mládnou“ — vždyť v průměru stráví v penzi 24 let; ještě začátkem devadesátých let to bylo o osm méně —, mají na sebe víc a víc času a už se nechtějí omezovat jen na hlídání vnoučat.

A to přesto, že jejich finanční možnosti se s koncem pracovní části života docela dramaticky propadnou: průměrný důchod je dnes lehce přes polovinu průměrné čisté mzdy.

 

Senioři online. A co sex?

Používá vaše babička mobil? Pravděpodobně ano. A co počítač, tablet? O dnešních seniorech by se dalo říct, že jsou „internetovou generací“. Jak říká i Jiří Hrabě, také tato oblast života prošla razantními změnami: „Před nějakými patnácti lety, když jsme počítačové kurzy v Elpidě spouštěli, senioři si s výpočetní technikou neuměli poradit. Dnes stříhají videa a upravují a sdílejí fotky ze svých akcí,“ vypráví a přidává vzpomínku na nejstarší klientku počítačových lekcí. Byla jí 98letá dáma, která vládla několika jazyky a chtěla se naučit, jak si k ranní kávě otevřít webová vydání světových deníků.

Kdy podle vás končí životní etapa plná erotického skotačení? I když se o seniorském sexu nemluví, zdaleka to neznamená, že neexistuje. Právě naopak.

Pokud starší lidé žijí v trvalém svazku, mají většinou i sex. Sice nijak často — průměrně čtyřikrát do měsíce —, ale tady už zcela jednoznačně převažuje kvalita nad kvantitou. Podle dostupných průzkumů je sexuálně aktivních sedmdesát procent našich seniorů žijících v partnerství.

Ekonomika v barvě stříbra


Víte, co je to stříbrná ekonomika? Ano, jde o byznys spojený se seniory, ať už cestování, ubytování, lázně, zdravotnictví, léky, nebo telekomunikace i reality. Podle Merrill Lynch, divize investičního bankovnictví a správce majetku banky Bank of America, představuje tato oblast každý rok obrat asi sedm bilionů dolarů. Kdybychom z toho udělali rozpočet, šlo by o třetí největší ekonomiku světa.

Odborníci toto odvětví dnes považují za jedno z nejrychleji se rozvíjejících vůbec. Senioři ve vyspělých ekonomikách dokonce utrácejí víc než generace mileniálů, tedy lidí narozených zhruba mezi roky 1980 a 2000.  Euromonitor odhaduje, že během dvou let se útrata seniorů celosvětově dostane na neuvěřitelných patnáct bilionů dolarů ročně!

23.05.2018

Sdílet

Přihlásit se k odběru novinek

Zadejte svoji emailovou adresu a nechte se pravidelně informovat o nových článcích na našem webu.

Souhlas se zpracováním osobních údajů je povinné pole

Kliknutím na tlačítko odeslat souhlasíte s tím, že budou vámi poskytnuté osobní údaje zpracovávány pro účely zasílání upozornění na nové články, a zároveň berete na vědomí informace dostupné v Poučení o ochraně osobních údajů – NN Finance s.r.o.

My za vámi stojíme

s Rizikovým životním pojištěním NN Orange Risk

Více o pojištění


Přihlásit se k odběru novinek

Zadejte svoji emailovou adresu a nechte se pravidelně informovat o nových článcích na našem webu.

Souhlas se zpracováním osobních údajů je povinné pole

Kliknutím na tlačítko odeslat souhlasíte s tím, že budou vámi poskytnuté osobní údaje zpracovávány pro účely zasílání upozornění na nové články, a zároveň berete na vědomí informace dostupné v Poučení o ochraně osobních údajů – NN Finance s.r.o.

Kontakt

NN Životní pojišťovna
Nádražní 344/25, 150 00 Praha 5 – Smíchov