Přeskočit na: Obsah

Dítě ve dvaceti?

8 plus jeden důvod, proč je dobré být mladou maminkou
(a babičkou)

Štítky: #děti, #motivace, #rady, #ženy,

Text: Gabriela Bachárová

„Ty budeš mít dítě? V devatenácti? Neblázni, vždyť nemáte peníze, co byt a co vysoká?“ V roce 2019 asi nejpravděpodobnější reakce, když vám dcera oznámí, že brzy budete šťastnou babičkou. Nebo dědou. Přitom mít dítě v mladém věku, to je jedna výhoda za druhou. A babičky by to měly jen ocenit.

Pokud jste rodičem dospívajícího dítěte, směle si s ním promluvte o tom, kdy z vás udělá babičku nebo dědu, a řekněte mu, jestli se na to těšíte, nebo ne. Jinak se taky může stát, že se vysněných vnoučat nedočkáte, nebo až v době, kdy s vámi už žádná legrace nebude. A pokud jste potomci, kteří zrovna zjistili, že jsou v tom, i když je ještě brzo, a nevíte, jak to říct mámě nebo tátovi, pošlete jim tenhle náš seznam, ten je navnadí.

1. Žádná mateřská pauza, která rozbije kariéru

Studovat s miminkem je sice náročné, ale ne nemožné, vždyť babičky jistě rády pohlídají. Hlavním plusem je ale to, že když vaše dítě vystuduje, vnouček už půjde pomalu do školy a dcera může směle rozběhnout kariéru. Jaký rozdíl oproti ženám, které po škole několik let pracují, pak odejdou na šest let na mateřskou, a když se vrátí, mají menší plat, horší pozici a častokrát i šéfa, který nemá pro výzvy mateřství pochopení. Zatímco mladá maminka žádnou takovou znevýhodňující pauzu nezažije.

2. Těhotenství a porod v pohodě

Je mnohem větší pravděpodobnost, že těhotenství bude probíhat bez komplikací. Mladá nastávající maminka je méně ohrožena například vysokým krevním tlakem, těhotenskou cukrovkou nebo preeklampsií, což je potenciálně život ohrožující stav. I porod může být klidnější a také novorozeně bude zdravější. Například děti starších matek se statisticky rodí s nižší porodní hmotností.

3. Vnouče bude zdravější

Dítě mladé maminky má menší pravděpodobnost, že onemocní například genetickými vadami, typicky Downovým syndromem. Zatímco jedno dítě s Downovým syndrom připadá průměrně na 600 až 800 porodů, u žen nad 40 let se riziko zvyšuje na 1 : 30.

4. Je to retro

Retro je cool. No a co může být více retro, než když vaše dítě porodí v osmnácti? Nebo snad ještě dříve. Zato s výhodami moderní doby.

5. Samá pozitiva

Mladým maminkám to samozřejmě s dětmi více sluší, mají energie na rozdávání, nedělají si z ničeho těžkou hlavu, úzkost je pro ně cizí slovo a svému potomkovi mohou být i jaksi blíže, protože si ještě dobře pamatují své vlastní dětství.  

6. Brzo svobodná

Když má žena dítě v osmnácti, ve třiceti šesti je opět šťastnou svobodnou bytostí, která si může dělat, co chce, zatímco kamarádky-prvorodičky mění měsíčnímu drobátku plenky. A na maturitní ples mu půjdou po padesátce, zatímco vaše dcera si na něm ještě zatancuje z plných sil. A vy třeba s ní.

7. Žádná rarita

Věk prvorodiček je v České republice v současnosti něco nad 28 let. Ovšem zhruba každé 25. narozené děťátko má mamku, které ještě nebylo dvacet. Co z toho plyne? Není to až taková rarita, za kterou by se snad měl někdo stydět.

8. Mladá rebelka

Navíc být mladou mámou je tak trochu rebelské, dcera popluje proti proudu. Nevychovala jste přece žádný průměr. A hlavně jí neříkejte, že teď pro ni všechno končí. Je to přesně naopak, všechno jen začíná! Vy to jako její máma přece musíte vědět nejlépe.

9. Babička, nebo máma?

Být mladou matkou má samé výhody, ale co teprve být mladou babičkou? Může se vám celkem dobře stát, že si vás spletou s maminkou, a to umí zvednout sebevědomí. Mladým babičkám to s vnoučátky zkrátka nesmírně sluší.

15.05.2019

Sdílet

Přihlásit se k odběru novinek

Zadejte svoji emailovou adresu a nechte se pravidelně informovat o nových článcích na našem webu.

Souhlas se zpracováním osobních údajů je povinné pole

Kliknutím na tlačítko odeslat souhlasíte s tím, že budou vámi poskytnuté osobní údaje zpracovávány pro účely zasílání upozornění na nové články, a zároveň berete na vědomí informace dostupné v Poučení o ochraně osobních údajů – NN Finance s.r.o.

My za vámi stojíme

s Rizikovým životním pojištěním NN Orange Risk

Více o pojištění


Přihlásit se k odběru novinek

Zadejte svoji emailovou adresu a nechte se pravidelně informovat o nových článcích na našem webu.

Souhlas se zpracováním osobních údajů je povinné pole

Kliknutím na tlačítko odeslat souhlasíte s tím, že budou vámi poskytnuté osobní údaje zpracovávány pro účely zasílání upozornění na nové články, a zároveň berete na vědomí informace dostupné v Poučení o ochraně osobních údajů – NN Finance s.r.o.

Kontakt

NN Životní pojišťovna
Nádražní 344/25, 150 00 Praha 5 – Smíchov