Přeskočit na: Obsah

Dokončení úkolu motivuje náš mozek. Sepište si seznam a odškrtávejte jednotlivé položky.

Sotva ráno otevřete oči, už myslíte na vše, co musíte ten den udělat? Začněte tím, že si sepíšete seznam úkolů. I kdyby se vám už nic jiného nepovedlo, jeden úkol budete mít splněný.

Naše životy jsou plné nedokončených úkolů. A jen co doděláme jednu věc, už na nás čeká něco dalšího. Tento stav je pro náš mozek značně frustrující a vyčerpávající. Proto není divu, že se většina z nás cítí často unaveně a sklesle. Když máme něco nedodělaného, stále na to myslíme. Mozek má totiž tendenci si lépe pamatovat nedokončené činnosti. Tento jev je známý jako efekt Zeigarnikové. Bojovat se proti tomu dá zcela jednoduše, odškrtáváním dokončených úkolů. A proto je také druhý bod z desatera Radka Ptáčka naprosto jednoduchý. Zní takto: „Sepište si seznam úkolů“.

Text: Michaela Černá Foto: Archiv Radka Ptáčka

Dobijte se splněním svých úkolů

Povinnosti – ať už opravdu zásadní, či drobnější – má každý z nás a jsou běžnou součástí našich životů. Často se nám do některých z nich nechce a spadáme k prokrastinaci a následnému pocitu frustrace ve chvíli, kdy si uvědomíme, že nemáme hotovo. V tu chvíli už nad námi daný úkol či povinnost visí jako těžký černý mrak, a to rozhodně není přívětivé pro naši psychiku. Možná vás tvrzení Radka Ptáčka překvapí, ale je více než pravdivé: „Je dokázané, že plněním jednotlivých povinností se náš mozek naopak nabíjí.“ A nemusí jít o nic velkého. První krok může být, že si po snídani umyjete nádobí. To nás donutí se na chvíli zastavit, být v přítomném okamžiku a dokončit konkrétní úkol. I kdybychom už celý den nic dalšího nesplnili, jednu položku máme hotovou a večer budeme přicházet do uklizené kuchyně.

Žena v kuchyni.

Sepište si seznam úkolů

Po tom, co si umyjete a uklidíte nádobí po snídani, můžete pokračovat s odškrtáváním dalších drobných i větších dokončených úkolů. Zkuste si ráno sepsat krátký seznam neboli ToDo list a každý splněný úkol následně odškrtnout. Život plný otevřených procesů nás fakticky vyčerpává. Navíc máme občas tendenci úspěšně dokončené věci přehlídnout, ale jakmile vše uvidíte na papíře, budete mít větší přehled. Jakmile se začne seznam zbytečně prodlužovat svým množstvím, přesuňte méně důležité úkoly na další dny. Soustřeďte se na ty nejnutnější. Při odškrtávání jednotlivých položek se snažte pocítit radost nad dokončením úkolu.

Otec se synem u nabíjecí stanice.

Buďte realisté

Při sestavování to do listu myslete realisticky. Cílem není sepsat extrémně dlouhý seznam plný náročných úkolů. To akorát vyvolá ještě větší stres a vy nebudete schopni všechno zvládnout. Raději se držte toho, co je opravdu ten den nutné a ve vašich silách. Předejte tak případné frustraci a pocitu neschopnosti, se kterým uléhat večer do postele není nic dobrého. Do postele bychom totiž měli uléhat klidní, spokojení, příjemně unavení a oproštění od všech stresorů okolí. Nezapomínejte také na drobnosti. Některé úkoly sice mohou zabrat pouze pár minut, ale za celý den se nasčítají. Navíc každý úspěch se přece počítá! :-)

Muž sází na městské zahrádce

O profesoru psychologie Radku Ptáčkovi

Radek Ptáček je klinickým psychologem, psychoterapeutem a prvním profesorem lékařské psychologie. Je autorem několika stovek odborných publikací, vědeckých prací a článků, které se těší úspěchu nejen na domácí půdě, ale také po celém světě. Absolvoval řadu specializovaných psychologických výcviků, kurzů i výcviků v ČR i zahraničí. Nyní působí primárně na Psychiatrické klinice 1. LF UK a VFN v Praze, ale je též členem několika odborných a výzkumných týmů v zahraničí.  Na několika fakultách je členem odborných rad, po celém světě a spolupracuje také s úřady, ministerstvy a odbornými společnostmi. Více se o Radkovi Ptáčkovi dočtete na jeho webu www.radekptacek.cz.

Radek Ptáček, profesor psychologie
 

03.08.2022

Sdílet

Přihlásit se k odběru novinek

Zadejte svoji emailovou adresu a nechte se pravidelně informovat o nových článcích na našem webu.

Souhlas se zpracováním osobních údajů je povinné pole

Kliknutím na tlačítko odeslat souhlasíte s tím, že budou vámi poskytnuté osobní údaje zpracovávány pro účely zasílání upozornění na nové články, a zároveň berete na vědomí informace dostupné v Poučení o ochraně osobních údajů – NN Finance s.r.o.

My za vámi stojíme

s Rizikovým životním pojištěním NN Orange Risk

Více o pojištění


Přihlásit se k odběru novinek

Zadejte svoji emailovou adresu a nechte se pravidelně informovat o nových článcích na našem webu.

Souhlas se zpracováním osobních údajů je povinné pole

Kliknutím na tlačítko odeslat souhlasíte s tím, že budou vámi poskytnuté osobní údaje zpracovávány pro účely zasílání upozornění na nové články, a zároveň berete na vědomí informace dostupné v Poučení o ochraně osobních údajů – NN Finance s.r.o.

Kontakt

NN Životní pojišťovna
Nádražní 344/25, 150 00 Praha 5 – Smíchov