Přeskočit na: Obsah

Hrady a zříceniny v ČR, které musíte vidět!

Dějiny České republiky by se neobešly bez honosných hradů a tvrzí, které střežily významná města a důležité stezky.

Štítky: #motivace, #rady, #vzdělávání, #zajímavosti,

Text: Karolína Rychtecká
Foto: Archiv

Letní sezóna je jako stvořená k návštěvám těchto historicky bohatých míst. Nebojte se, mnohde už vás nečeká žádné vleklé povídání a prohlídka v půjčených pantoflích.

Vodní hrad Švihov a tajemství Popelčina střevíčku

Nedaleko Klatov se rozprostírá Vodní hrad Švihov, jedna z nejmohutnějších a nejskvostnějších staveb v Čechách. Jak název napovídá, hrad je unikátní svými vodními příkopy, kterými se navíc můžete projet na pramici. Nově je také zpřístupněná hradní věž poskytující rozhledy do údolí řeky Úhlavy. Švihov mají řadu let v oblibě také filmaři. Zahrál si v řadě pohádek v čele se Třemi oříšky pro popelku. Na hradě je proto připravený celý okruh věnovaný této nejoblíbenější české pohádce, na kterém sova Rozárka provází děti plnící různé úkoly a hádanky. Letním bonusem je bohatý doprovodný program v podobě šermířských zápasů a dalších kulturních akcí.

Za zvířátky i dějinami na Točník

Hrad Točník se nachází nedaleko stejnojmenného města ve Středočeském kraji a doporučujeme ho jako výletní cíl pro rodiny s dětmi. Cestu do kopce na hrad si můžete zpříjemnit pozorováním hospodářských zvířat v tamním třešňovém sadu. V předhradí se nachází medvědí stezka s výběhem těchto šelem. Zvládnou ji přitom snadno i malé děti a osoby s omezením pohybu. Točník ale potěší i milovníky středověkého technického vybavení – k vidění je tu třeba první ústřední topení nebo středověký jeřáb. Hlavním lákadlem ale zůstává strhující výhled do okolí.

Radyně s tajemnými bytostmi z pověstí

Hrad Radyně je středověkou dominantou Plzeňska. Je známý zejména díky pověstem o nadpřirozených bytostech. Věhlas vynesla místním strašidlům dokonce i vlastní pohádková expozice přímo v hradní věži, kde údajně sídlí. Na Radyni si kromě tajuplné atmosféry můžete vychutnat i krásná panoramata. V podhradí se navíc v druhé polovině srpna každoročně koná středověký den se soutěžemi pro děti i dospělé.

Legendy o ukrytém víně a pokladu na Házmburku

Házmburk je právem nazýván perlou Českého středohoří. Silueta jeho dvou věží je vidět ze všech světových stran. Pro návštěvníky je přístupná Bílá věž, která nabízí úchvatné pohledy do okolí. Hrad je součástí zdejší krajiny už od nepaměti a skrývá mnohá tajemství. Traduje se, že pod tímto sídlem vedou spletité chodby, které ukrývají sudy toho nejlepšího vína a také cenný poklad. O důvod navíc, proč sem vyrazit…

Umělečtí kováři na Helfštýně

V moravských lesích, nedaleko Lipníka nad Bečvou, se rozprostírá Helfštýn, který vám poskytne krásný pohled do údolí řeky Bečvy. Během léta sem lákají spolky historického šermu, které vám předvedou svůj um. Nejvýznamnější akcí roku je tu ale bez pochyby festival Hefaiston, na který se sjíždějí umělečtí kováři z celého světa. Pro milovníky sběratelství hrad nabízí expozici historické mincovny a uměleckého kovářství.

Zbraně, psi a romantika na Bítově

V Moravském Švýcarsku, poblíž Vranovské přehrady, se nachází rozsáhlý hrad Bítov. Proslulý je svou zbrojnicí, hladomornou a mučírnou. Kuriozitou je rozhodně zdejší největší světová expozice vycpaných psů a sbírka cizokrajných i tuzemských zvířat. Přesto jde ale o nanejvýš romantikou prodchnuté místo, což potvrzuje i počet párů, které se tu každý rok nechají oddat. K procházce ve dvou tu vybízí nejen hradní zahrady, ale i přilehlý lesopark.
 

13.08.2019

Sdílet

Přihlásit se k odběru novinek

Zadejte svoji emailovou adresu a nechte se pravidelně informovat o nových článcích na našem webu.

Souhlas se zpracováním osobních údajů je povinné pole

Kliknutím na tlačítko odeslat souhlasíte s tím, že budou vámi poskytnuté osobní údaje zpracovávány pro účely zasílání upozornění na nové články, a zároveň berete na vědomí informace dostupné v Poučení o ochraně osobních údajů – NN Finance s.r.o.

My za vámi stojíme

s Rizikovým životním pojištěním NN Orange Risk

Více o pojištění


Přihlásit se k odběru novinek

Zadejte svoji emailovou adresu a nechte se pravidelně informovat o nových článcích na našem webu.

Souhlas se zpracováním osobních údajů je povinné pole

Kliknutím na tlačítko odeslat souhlasíte s tím, že budou vámi poskytnuté osobní údaje zpracovávány pro účely zasílání upozornění na nové články, a zároveň berete na vědomí informace dostupné v Poučení o ochraně osobních údajů – NN Finance s.r.o.

Kontakt

NN Životní pojišťovna
Nádražní 344/25, 150 00 Praha 5 – Smíchov