Polévková sezóna v plném proudu

12.11.2020

Už naše babičky říkávaly, že polévky jsou grunt a ostatní je špunt. A není lepšího času na polévky, než je sychravý podzim.

Pokud patříte mezi milovníky polévek, pak si v podzimním počasí opravdu přijedete na své. Zasytí, zahřejí a vychutnat si je můžete jak k obědu, tak k večeři. A ještě svému tělu dodáte potřebné vitamíny a minerály, čímž posílíte imunitu. Připravili jsme si pro vás pár jednoduchých receptů z dobře dostupných a sezónních surovin. Navíc pro vás máme tipy, jak tyto suroviny maximálně využít, aby nic nepřišlo na zmar! Kterou polévku si uvaříte jako první?

Text: Karolína Rychtecká Foto: Archiv

Podzimní klasika – dýňová polévka

Kdo nejedl dýňovou polévku, jako by nebyl. Jedná se o jednu z nejoblíbenějších sezónních polévek, kterou můžete připravit na nespočet způsobů.

Suroviny pro základní variantu:

  • 1 dýně – klasická nebo máslová
  • 1 cibule
  • 1 brambor
  • 1 mrkev
  • kelímek smetany
  • kostka zeleninového bujónu nebo zeleninový vývar
  • mletý kmín
  • muškátový ořech (prodává se také jako mleté koření)
  • sůl a pepř

Postup je jednoduchý. Vyberte střed dýně se semínky, dýni oloupejte a nakrájejte na kostičky. Semínka nevyhazujte, dají se dál zpracovat. Bramboru i mrkev rovněž oloupejte a nakrájejte na středně velké kusy. Cibuli nakrájejte najemno a osmahněte na másle. Přidejte nakrájenou dýni, mrkev a brambor a poprašte kmínem. Nechte minutku osmahnout, aby se uvolnila vůně, a zalijte vodou nebo zeleninovým vývarem tak, aby byly všechny suroviny ponořené. Vařte do změknutí.

Pro dochucení můžete přidat kostku zeleninového bujónu (zejména pokud vaříte v čisté vodě). Jakmile je zelenina měkká, přidejte trošku muškátového oříšku. Ale pozor, aromaticky se jedná o velmi silné koření, tudíž stačí opravu maličko. Následně vše rozmixujte a zjemněte smetanou. Dýňovou polévku můžete podávat samotnou, s pečivem nebo třeba s bramboráčky či cuketovými plackami.

A co se semínky z dýně? Stejně jako celá zelenina, tak i ony jsou zdrojem velkého množství vitamínů a minerálů. Proto by byla škoda tuto přírodní lékárnu nezpracovat dál. Semínka stačí jednoduše vysušit v troubě nebo na pečícím papíře. Můžete si je pak připravit „na chroupání“, do jogurtů ke snídani nebo jako ozdobu na vánoční cukroví.

Houby z lesa v kuchyni jako když najdete – jihočeská kulajda

Sezónní surovinou jsou bezesporu také houby. Pokud jste září i říjen strávili procházkami po lese a domů si donesli poklad v podobě plného košíku, teď je ta pravá chvíle na jeho zpracování. Houbové polévky můžete připravovat rovněž na spoustu způsobů. My jsme si pro vás připravili nefalšovanou jihočeskou kulajdu!

Co budete potřebovat?

  • 600 gramů brambor
  • 300 gramů čerstvých nebo sušených hub
  • 4 vejce
  • kelímek smetany
  • ocet
  • lžíci polohrubé mouky
  • kopr
  • kmín (může být celý i mletý)
  • sůl a pepř

Postup je opět relativně jednoduchý. Začněme přímo s houbami. Jestliže budete vyžívat sušené, dejte je před vařením na půl hodiny namočit do vody. Poté je přesuňte do vroucí osolené vody a nechte vařit. Přidejte kmín, oloupané a na kostičky nakrájené brambory a nechte vařit do změknutí. Než se brambory s houbami uvaří, rozkvedlejte ve smetaně lžíci polohrubé mouky. Dejte si při tom pozor na hrudky. Ve chvíli, kdy jsou brambory měkké, přidejte do hrnce připravenou smetanu. Na závěr rozklepněte do polévky vejce a za stálého míchání jej nechte srazit. Pak už zbývá jen dochutit výsledný pokrm nasekaným koprem, octem, solí a pepřem.

Masová bomba – gulášovka, jak se patří

Dost bylo vegetariánských receptů a smetany. Pro milovníky masa jsme si připravili pořádnou gulášovou polévku!

Co na ni budete potřebovat?

  • 50 g špeku
  • 1 cibuli
  • stroužek česneku
  • 400 gramů předního hovězího masa
  • 1,2 litru hovězího vývaru
  • 2 větší brambory
  • lžíce hladké mouky
  • kmín
  • 2 lžíce mleté sladké papriky
  • hrst sušené majoránky
  • sůl a pepř

Jak začít? Cibuli nakrájejte najemno, špek i hovězí maso na kostičky. Na sádle osmahněte cibuli, špek, česnek a kmín. Přidejte nakrájené maso a restujte, dokud maso nepustí šťávu. Poté zaprašte moukou a restujte dohněda. Přidejte papriku, osolte a opepřete. Takto připravenou směs zalijte hovězím vývarem a nechte vařit. Stačí, aby voda jemně probublávala, nevařte tedy příliš zprudka. Zhruba po hodině přidejte do polévky hrst majoránky a oloupané brambory nakrájené na kostičky, které nechte vařit do změknutí. Pokud si chcete polévku vylepšit, můžete do ní zavařit noky. Na jejich přípravu vám bude stačit vejce, 0,5 litru mléka, 100 g hrubé mouky a špetka soli. Tvaru docílíte jednoduše pomocí lžičky.

Přejeme vám dobrou chuť! 😊

Přihlásit se k odběru novinek

Nejnovější články

Mohlo by vás zajímat

Jsme tu pro vás!

Uvažujete jak sebe, nebo svou rodinu zabezpečit pro případ nepříznivých situací?
Neváhejte nás kontaktovat!
Rádi vám se vším poradíme a
zodpovíme vaše dotazy.