Přeskočit na: Obsah

Spoření na důchod se vyplatí. Ušetří ve stáří mnoho starostí

Důchod je považován za klidné období, kdy už člověk nemusí nic moc řešit a může si užívat radost z vnoučat.

Štítky: #penze, #rady, #zajímavosti,

Těžko se ale někdo může radovat, když na konci každého měsíce musí počítat každou korunu, aby měl vůbec na jídlo a další nezbytnosti. Přiznejme si na rovinu, že současná výše důchodů není nijak závratná a člověk, který je zvyklý na určitý životní standard s touto částkou vyjde jen těžko. Jak se těmto problémům v budoucnu vyhnout?

Asi tušíte, že odpověď na tuto otázku je poměrně snadná: spoření na důchod. I když si to možná zatím nepřipouštíme, stát nebude tím, kdo se o nás v penzi postará. Ekonomové varují, že vzhledem k dlouhodobému trendu stárnutí české populace bude situace kolem starobních důchodů třeba za dvacet let ještě horší než dnes. A co si budeme namlouvat, ani dnes nepatří důchodci k těm nejbohatším.

Jinými slovy se o sebe – stejně jako většinu života – budeme muset postarat sami. Ti šťastnější z nás se budou moci spolehnout i na své děti a rodinu, na druhou stranu ale nikdo z nás asi nechce ve stáří zůstat svým dětem „viset na krku“.

Penzijní spoření je tedy věc, o které bychom měli začít přemýšlet už v době, kdy máme důchod daleko před sebou. Ideální je, pokud si člověk založí doplňkové penzijní spoření hned, jak se mu po nástupu do prvního zaměstnání ustálí příjem a spočítá si, kolik je schopen každý měsíc na důchod uspořit.

Jako optimální věk založení penzijního spoření udávají odborníci 30 let. Čím později totiž člověk se spořením začne, tím větší obnos si bude muset každý měsíc na důchod spořit. Pokud přemýšlíte nad tím, jaká částka je pro vás s ohledem na váš věk adekvátní, udělejte si přehledný rozpočet toho, kolik byste chtěli mít na důchod našetřeno a kolik let vám na uspoření této částky zbývá. Díky tomuto výpočtu ihned uvidíte, jakou částku budete mít za určitý počet let naspořenou. Za tímto účelem můžete použít naši penzijní kalkulačku.

Pro lepší představu pro vás máme ukázkový příklad doplňkového penzijního spoření:
Markovi je v době založení penzijního spoření 30 let. Do důchodu by měl jít v 65 letech, může tedy šetřit po dobu 35 let. Naspořená částka by mu podle jeho odhadů měla vystačit na dalších 15 let života. Pokud bude každý měsíc spořit 2 000 Kč, podaří se mu za zmíněných 35 let naspořit minimálně 840 000 Kč. K tomu získá při pravidelném spoření na státních příspěvcích celkem 96 600 Kč. Díky tomu, že si bude každý měsíc ukládat právě 2 000 Kč, dosáhne navíc maximálního daňového odpočtu, díky čemuž ušetří ještě dalších 1 800 Kč ročně. (O tom, jak dosáhnout maximálního daňového odpočtu, jsme psali zde.) V důchodu pak bude moci každý měsíc čerpat z naspořené částky 5 203 Kč. Tato částka mu pak spolu se starobním důchodem, který bude dostávat od státu, pomůže zachovat alespoň přibližnou životní úroveň, na kterou byl zvyklý v době, kdy ještě pracoval.

Přijde vám doplňkové penzijní spoření jako dobrý nápad, nebo jej považujete za zbytečnost? Podělte se s námi o svůj názor na našem Facebooku!

19.10.2016

Sdílet

Přihlásit se k odběru novinek

Zadejte svoji emailovou adresu a nechte se pravidelně informovat o nových článcích na našem webu.

Souhlas se zpracováním osobních údajů je povinné pole

Kliknutím na tlačítko odeslat souhlasíte s tím, že budou vámi poskytnuté osobní údaje zpracovávány pro účely zasílání upozornění na nové články, a zároveň berete na vědomí informace dostupné v Poučení o ochraně osobních údajů – NN Finance s.r.o.

My za vámi stojíme

s Rizikovým životním pojištěním NN Orange Risk

Více o pojištění


Přihlásit se k odběru novinek

Zadejte svoji emailovou adresu a nechte se pravidelně informovat o nových článcích na našem webu.

Souhlas se zpracováním osobních údajů je povinné pole

Kliknutím na tlačítko odeslat souhlasíte s tím, že budou vámi poskytnuté osobní údaje zpracovávány pro účely zasílání upozornění na nové články, a zároveň berete na vědomí informace dostupné v Poučení o ochraně osobních údajů – NN Finance s.r.o.

Kontakt

NN Životní pojišťovna
Nádražní 344/25, 150 00 Praha 5 – Smíchov