Přeskočit na: Obsah

Šťastné a stresové… Zařiďte si o Vánocích radši klid

Máte na výběr.

Štítky: #motivace, #rady, #svátek, #zima, #ženy,

Text: Jana Bohutínská
Foto: Archiv

Tak si Vánoce letos udělejte podle sebe, a ne podle toho, co na to řekne sestřenice ze druhého kolena.

Obsah svátků se mění, tak jak se proměňuje kulturní i duchovní prostředí, ve kterém je slavíme. Mění se ale i podle toho, co s nimi sami uděláme a čím se rozhodneme je naplnit. Není proto nutné slavit svátky stresu, pokud je zrovna takové nemilujete, a otrocky naskočit na všechny předčasné vánoční reklamy, které už pomalu kanibalizují propagaci nákupu školních pomůcek.

Úklid, otravné návštěvy, megalomanie

Všimli jste si, jak se před Vánocemi lidé zázračně proměňují? Pohodáři ruší schůzky, protože musí stihnout předvánoční úklid. Běžně skvěle naladění kolegové se tváří kysele, protože už znají rozpis vánočních rodinných návštěv a vědí, že jich osm z deseti přežijí jen s pomocí vyššího než malého množství kvalitního alkoholu.

Někdo jiný zase preventivně zmenšuje porce jídla, aby po vánočních tláskacích orgiích a gaučingu u pohádek vůbec měl nějaké padnoucí oblečení, které si po svátcích natáhne do práce. Realista, co umí běžně mistrovsky rozvrhnout svůj čas, má najednou naprosto megalomanské představy o tom, co ještě stihne, než nastane den Š, ten Štědrý.

Změna je možná i o Vánocích

Změna je top téma dneška. Kdo není flexibilní, je dinosaurus. A změna je možná taky o Vánocích, kdy hodně myslíme na druhé, a tak se stává, že zapomeneme na sebe.

Vyzkoušejte minimalismus, kdy si vystačíte s jedním druhem cukroví, uříznutou větví ve váze a jedním dárkem pro každého – na který ale dotyční jen tak nezapomenou.

Na začátek si můžete sami za sebe položit a zodpovědět pár otázek. Co pro vás dělá Vánoce Vánocemi? Jak by vypadaly, kdybyste si zakázali uvažování typu „musím“ a „měl“ nebo „měla bych“, ale dovolili si přemýšlet o tom, co opravdu chcete a co vám dělá radost? Jak by vaše Vánoce vypadaly, kdybyste se vykašlali na to, že tetička pohoršeně povytáhne obočí, protože počet druhů vánočního cukroví na vašem stole nepřesahuje dvacítku, vanilkové rohlíčky jsou kostrbaté a na skříni v klídku sedí trocha prachu?

Napište nebo nakreslete si to na papír. Zeptejte se na totéž svých blízkých, možná budete překvapení, co uslyšíte. A pak uvažte, jak to do letošních svátků opravdu promítnete.

Nulujte, ať se vám zasteskne

Jestli se na Vánoce stresujete, nakupujete zběsile dárky, ozdoby a jídlo prostě proto, že vlastně pořádně nevíte, čím pro vás Vánoce v dnešní době jsou a čím jiným než spotřebou je naplnit, experimentujte. Jděte na to třeba pomocí různých tipů, jak rozvíjet kreativitu. Například dělejte všechno naopak. Místo hojnosti vyzkoušejte minimalismus, kdy si vystačíte s jedním druhem cukroví, uříznutou větví ve váze a jedním dárkem pro každého – na který ale dotyční jen tak nezapomenou, protože se na jeho výběr budete opravdu soustředit.

Santa Claus v nadživotní velikosti se tehdy nebezpečně kymácel na fasádě mého hotelu a kýčovité světélkující sobí spřežení mi dělalo bizarní společnost u snídaně.

Jestli Vánoce vždycky trávíte doma, odjeďte. Sama jsem naplno znovu ocenila středoevropské Vánoce až poté, co jsem je jednou strávila v Egyptě a skoro všechny tradiční zvyky vynulovala. Santa Claus v nadživotní velikosti se tehdy nebezpečně kymácel na fasádě mého hotelu a kýčovité světélkující sobí spřežení mi dělalo bizarní společnost u snídaně.

Přesně vím, jaký dárek jsem tehdy dostala v hotelovém pokoji, kde poněkud neegyptsky profukoval severák, a jak chutnalo orientální cukroví, které nám o Štědrém večeru servírovali ve stanu. A také si fakt dobře pamatuji, jak ráda a pokorně jsem se za rok vrátila od pyramid k jesličkám, k Rybově mši, bramborovému salátu a namíchala si to v dobrém poměru s oslavou zimního slunovratu.

Plánujte a z příprav udělejte slavnost

Pro ty, co chtějí všechno tradičně, jako vždycky a také všeho co nejvíc, pak nezbývá než si přípravy pečlivě naplánovat. Vánoce jsou projekt svého druhu, a jestli je přehled sepsaných úkolů a plán, včetně časového harmonogramu, dost dobrý pro zavádění nového produktu na trh nebo psaní odborné knihy, není důvod, proč si ho nedopřát i před Vánocemi. Ve jménu následného klidu, času k oslavě i relaxu, nebo všeho jiného, o co vám během svátků jde.

A není taky od věci brát přípravy jako součást slavnosti. Advent tu nebyl a není pro srandu králíkům. Advent jako radostné očekávání ovšem nemusíte brát nutně jako začátek liturgického roku, není-li to vaše parketa, ale jako období, kdy chystáte třeba to nejbáječnější rodinné setkání a těšíte se na něj. Nebo připravujete tak skvělý čas, který strávíte v páru, že na něj budete vzpomínat ještě během letní dovolené někde v horách nebo těsně před usmažením na pláži.
 

21.12.2018

Sdílet

Přihlásit se k odběru novinek

Zadejte svoji emailovou adresu a nechte se pravidelně informovat o nových článcích na našem webu.

Souhlas se zpracováním osobních údajů je povinné pole

Kliknutím na tlačítko odeslat souhlasíte s tím, že budou vámi poskytnuté osobní údaje zpracovávány pro účely zasílání upozornění na nové články, a zároveň berete na vědomí informace dostupné v Poučení o ochraně osobních údajů – NN Finance s.r.o.

My za vámi stojíme

s Rizikovým životním pojištěním NN Orange Risk

Více o pojištění


Přihlásit se k odběru novinek

Zadejte svoji emailovou adresu a nechte se pravidelně informovat o nových článcích na našem webu.

Souhlas se zpracováním osobních údajů je povinné pole

Kliknutím na tlačítko odeslat souhlasíte s tím, že budou vámi poskytnuté osobní údaje zpracovávány pro účely zasílání upozornění na nové články, a zároveň berete na vědomí informace dostupné v Poučení o ochraně osobních údajů – NN Finance s.r.o.

Kontakt

NN Životní pojišťovna
Nádražní 344/25, 150 00 Praha 5 – Smíchov