Přeskočit na: Obsah

Znáte výhody penzijního spoření? Vyzkoušejte si kvíz

Průměrný věk Čechů se za posledních pět dekád prodloužil o téměř 10 let. V důchodu tak strávíme mnohem víc času, než si možná v tuto chvíli uvědomujeme. Těšíme se na to, až se budeme moci věnovat koníčkům, vnoučatům a odloženým snům, otázkou ale je, zda na to budeme mít peníze.

Podle mezinárodního průzkumu společnosti NN jsou Češi na delší život v důchodu připraveni nejméně ze všech jedenácti dotazovaných zemí světa. A přitom lze v rámci spoření na penzi využít podpory státu i mnoha zaměstnavatelů a daňových výhod, které žádný jiný finanční produkt na trhu nenabízí.

Kolik toho víte o současném penzijku vy? Otestujte si své znalosti.

KVÍZ: Znáte výhody penzijka a využíváte je naplno? Začít kvíz

Z výsledků průzkumu NN vyplývá, že poměrně velké procento lidí už dnes nevěří, že jim důchod vyplácený státem bude stačit na penzi, kterou si představují. Zatímco starší generace stále hodně spoléhá na stát a průběžný důchodový systém, mladší lidé si uvědomují, že musí vzít odpovědnost za svou finanční budoucnost do vlastních rukou. Doplňkové spoření na penzi nabízí hned několik výhod, které si nechtějí nechat ujít.

„V současné době si na penzi s podporou státu spoří zhruba 4,4 milionu Čechů, kteří mají našetřeno dohromady přes 589 miliard korun. Stát spoření na penzi navíc podporuje trojicí výhod, které u žádného jiného produktu na finančním trhu nenajdete. Vedle státního příspěvku až do výše 2 760 Kč za rok lze díky penzijnímu spoření také ušetřit na daních nebo si nechat výhodně přispívat od zaměstnavatele,“ vysvětluje Milan Tomášek, manažer penzí a investic NN Penzijní společnosti.

Peníze navíc od státu i zaměstnavatele

Lidé o těchto výhodách často nevědí, a zbytečně se tak připravují o peníze. Pouhá čtvrtina dotázaných dokázala správně vyjmenovat všechny tři výhody spoření na penzi. A přitom v porovnání třeba se stále oblíbeným stavebním spořením, kde je nyní strop státní podpory pouze 2 000 Kč a napřesrok to (dle návrhu vlády) má být už jen 1 000 Kč, lze v penzijním spoření získat ročně min 6 000 Kč,“ dodává Tomášek.

Zodpovědnou přípravu na penzi dnes podporuje i čím dál více zaměstnavatelů a příspěvek na spoření se tak řadí mezi nejpopulárnější zaměstnanecké benefity. Navíc pokud na „penzijko“ přispívá zaměstnavatel, nepodléhají tyto příspěvky do výše 50 000 Kč za rok odvodům na zdravotní a sociální pojištění. V neposlední řadě je dobré vědět, že spoření na penzi nabízí daňové zvýhodnění, které může využít účastník i zaměstnavatel, a jde tedy o produkt, který je atraktivní pro obě strany.

Dlouhodobost chce nadhled

Pro dlouhodobé spoření na penzi je zásadní vědět, kolik na spokojené stáří člověk potřebuje. Konkrétní představu si může každý snadno udělat díky naší online kalkulačce.

„Doplňkové penzijní spoření nabízí celou řadu výhod a možnosti, jak se zajistit na stáří. Nejdůležitější je ale začít včas a přispívat pravidelně. Díky růstovému fondu lze totiž v dlouhodobém horizontu překonat inflaci a dosáhnout zajímavého zhodnocení,“ dodává Milan Tomášek.

Vláda ČR v polovině června navrhla změny v oblasti starobních důchodů, ale úprav se má dočkat i spoření na penzi. Stále je ale brzo soudit a bylo by ukvapené jednat na základě novinových titulků. Vládní návrh úpravy podpory spoření na penzi má především podpořit zodpovědnou finanční přípravu na spokojenou penzi už v průběhu ekonomicky aktivního života. Podle posledních informací Ministerstva financí navíc případné změny státní podpory nejspíš nezačnou platit dříve než od 1. července 2024, pokud bude dodržen standardní legislativní proces a změny včas schválí Parlament a podepíše prezident.

Kvíz byl původně publikován na zpravodajském serveru iDnes.cz, kde si můžete srovnat své výsledky s ostatními čtenáři.

Máte zájem si sjednat penzijní spoření? Sjednejte si ho sami jednoduše online anebo nám na sebe zanechte vaše telefonní číslo a my se vám ozveme. 

Chci sjednat penzijní spoření online

04.10.2023

Sdílet

Přihlásit se k odběru novinek

Zadejte svoji emailovou adresu a nechte se pravidelně informovat o nových článcích na našem webu.

Souhlas se zpracováním osobních údajů je povinné pole

Kliknutím na tlačítko odeslat souhlasíte s tím, že budou vámi poskytnuté osobní údaje zpracovávány pro účely zasílání upozornění na nové články, a zároveň berete na vědomí informace dostupné v Poučení o ochraně osobních údajů – NN Finance s.r.o.


Přihlásit se k odběru novinek

Zadejte svoji emailovou adresu a nechte se pravidelně informovat o nových článcích na našem webu.

Souhlas se zpracováním osobních údajů je povinné pole

Kliknutím na tlačítko odeslat souhlasíte s tím, že budou vámi poskytnuté osobní údaje zpracovávány pro účely zasílání upozornění na nové články, a zároveň berete na vědomí informace dostupné v Poučení o ochraně osobních údajů – NN Finance s.r.o.

Kontakt

NN Životní pojišťovna
Nádražní 344/25, 150 00 Praha 5 – Smíchov