Přeskočit na: Obsah

Rakovinou prsu mohou onemocnět i mladé ženy

Ačkoliv nejrizikovější skupinou jsou v případě rakoviny prsu ženy kolem 40 let, tato diagnóza se zdaleka netýká jen jich.

Čím dál tím častěji se onkologové setkávají s nádory i u žen pod 30 let. A objevují se i pacientky, které sotva oslavily 20. narozeniny. I přes tyto alarmující údaje se však s rakovinou u takto mladých žen nepočítá, a nádor je tak často odhalen pozdě.

Během svého života musí s rakovinou prsu bojovat každá osmá žena v České republice. Jinými slovy řečeno, každý rok je u nás diagnostikováno zhruba sedm tisíc nových případů nádoru prsu. A toto číslo stále roste. „Každý rok registrujeme o sto až sto padesát nádorů více,“ říká primářka Mamma centra Háje MUDr. Miroslava Skovajsová, Ph.D.

Nárůst počtu nových případů pozorují lékaři ve všech věkových kategoriích. Největší nárůst – zhruba desetiprocentní – je v posledních letech zaznamenáván v nižších věkových kategoriích. „Do třiceti let věku u nás onemocní třicet až čtyřicet žen, do pětatřiceti let je jich asi stovka a do čtyřiceti let je to celkově okolo 300 žen ročně,“ vypočítává MUDr. Skovajsová.

Na nádor se často přijde pozdě

Velkým pozitivem je, že se v poslední době o rakovině prsu stále více mluví a zdůrazňuje se i význam prevence této nemoci. Pokud je totiž rakovina prsu odhalena v raném stádiu, má pacientka až 90% šanci na úplné vyléčení. Problémem však je, že diagnóza rakoviny je v očích veřejnosti a bohužel i některých lékařů spojována s vyšší věkovou kategorií žen.

U pacientek do 30 let se tak často stává, že si ona sama, ani její okolí nepřipouští, že by její problémy mohly značit rakovinu prsu. „Především záleží na tom, zda si mladá žena bulky nebo jiné změny v prsu vůbec všimne, a také na tom, na koho se se svým problémem obrátí,“ upozorňuje MUDr. Skovajsová.

Rakovinu prsu si v případě mladých pacientek často nepřipouští ani samotní lékaři. „Zatím ještě často dochází k podcenění hmatné léze, když je považována za cystu či fibroadenom. Bohužel k těmto omylům dochází tím častěji, čím je žena mladší. Lékař se spolehne na svůj úsudek vzešlý z palpačního vyšetření,“ vysvětluje MUDr. Skovajsová. „Platí psychologická bariéra, při níž si lékař vyšetřující velmi mladou ženu nepřipustí, že i ona může mít v prsu ložisko zhoubného charakteru. Vyhledává příznaky, které potvrzují nezhoubnost nálezu, a snadno přehlédne příznaky, které signalizují opak.“ dodává.

U mladých žen se tak na nádor často přijde náhodou v rámci vyšetření kvůli úplně jiným potížím, nebo ve chvíli, kdy už je nádor rozvinutý a pacientka má kvůli němu velké problémy.

Prevence není nic složitého

Základním předpokladem včasného odhalení nádoru je tedy to, aby žena sama sledovala případné změny ve svých prsech. Nejlepším způsobem, jak případnou bulku či jiný problém odhalit, je pravidelné samovyšetření prsu. Samovyšetření prsu není nic složitého a zabere jen pár minut. Je však důležité provádět jej pravidelně každý měsíc, a to mezi 5. a 8. dnem od počátku menstruace.

„Prevence u mladých žen má vypadat tak, že si dojdou na ultrazvuk prsou, nechají si potvrdit, že jsou v pořádku. Pak se naučí správně se samovyšetřovat, aby věděly, jak jejich žláza vypadá, když je zdravá. Kde jsou jaké hrbolky a bouličky, jestli má nějaké cysty,“ popisuje ideální stav MUDr. Skovajsová.  Pakliže by se v prsu něco objevilo, při znalosti své prsní žlázy na to žena přijde včas a zajistí si tím jednodušší a úspěšnou léčbu rakoviny. Většina mladých žen si onemocnění najde sama, čímž zachrání samy sobě život. U žen do 40 let se tak sice navýšily počty nemocných, ale také se navýšilo zachycení v prvních stadiích.

I včasná diagnóza dokáže převrátit život naruby

Odhalení nemoci v jejím časném stádiu je sice velmi dobrým předpokladem pro úspěšné vyléčení. I přesto však tato diagnóza převrátí ženě život naruby. Nejen, že musí snášet nepříjemné vedlejší účinky léčby, ale také obvykle musí alespoň dočasně přestat pracovat. Nemoc tak s sebou přináší nejen nečekané výdaje spojené s léčbou, ale také dlouhodobý výpadek příjmu pacientky. V součtu se tak může jednat i o desetitisícové rozdíly v příjmech a výdajích, než na jaké byla žena zvyklá.

 

15.05.2015

Sdílet

Přihlásit se k odběru novinek

Zadejte svoji emailovou adresu a nechte se pravidelně informovat o nových článcích na našem webu.

Souhlas se zpracováním osobních údajů je povinné pole

Kliknutím na tlačítko odeslat souhlasíte s tím, že budou vámi poskytnuté osobní údaje zpracovávány pro účely zasílání upozornění na nové články, a zároveň berete na vědomí informace dostupné v Poučení o ochraně osobních údajů – NN Finance s.r.o.

My za vámi stojíme

s Rizikovým životním pojištěním NN Orange Risk

Více o pojištění


Přihlásit se k odběru novinek

Zadejte svoji emailovou adresu a nechte se pravidelně informovat o nových článcích na našem webu.

Souhlas se zpracováním osobních údajů je povinné pole

Kliknutím na tlačítko odeslat souhlasíte s tím, že budou vámi poskytnuté osobní údaje zpracovávány pro účely zasílání upozornění na nové články, a zároveň berete na vědomí informace dostupné v Poučení o ochraně osobních údajů – NN Finance s.r.o.

Kontakt

NN Životní pojišťovna
Nádražní 344/25, 150 00 Praha 5 – Smíchov