Přeskočit na: Obsah

Šelmy běhají v noci

„Neběhej po nocích…,“ říkávali rodiče. Ale že to může být i tělu prospěšné, to nám zatajili. Ostatně jako leccos z příjemností dospělého života.

Štítky: #Night Run, #prevence a zdraví, #rady, #sport,

Text: Martin Groman

Běhání je prima věc, ale kdy ho má pracující rodič asi tak zvládat? Ráno vypravit děti do školy, sebe do práce, psa vyvenčit, z práce domů, udělat večeři, zkontrolovat úkoly, děti zahnat do postelí, psa vyvenčit… A než přijde chvíle pro běhání, je noc. Takže je to jasné. To je ta chvíle, kdy natáhnete tenisky, nasadíte čelovku a vyrazíte. Ostatně, po tom všem to může být i balzám, všude klid, málo lidí i aut, žádný stres, jen vy, noc a běh. Než se do toho ale dáte, máme pár rad.

Nekoukejte pod nohy

Běhání v noci má hodně specifik a většina je podobná jízdě po silnici. Třeba hned ta hlavní zásada – ve tmě vás musí být vidět. Oblečení by mělo mít dost reflexních prvků, jinak vás smete nepozorný tirák. Už jsme zmínili čelovku, to je super pomocník na noční běhy. Pár tipů, jak s ní zacházet a na co si dát majzla, najdete v boxíku.

Kdo se bojí, nesmí do lesa. Platí to i při nočním joggingu. Takže v noci rovnou zapomeňte na neznámý terén. Zvlášť lesy jsou ve tmě riziko – sice je to romantika, ale setkání s partou divočáků vám může nečekaně zvednout osobák ve sprintu. Ale když už k tomu dojde a vy se musíte vydat tryskem lesní pěšinou, koukejte před sebe, tak deset metrů dopředu, a ne pod nohy. Když vidíte prostor, kam vaše nohy dopadnou za pár sekund, máte větší šanci, že sebou nešvihnete. Hlava si to v té rychlosti v pohodě srovná a nohy dopadnou, kam mají. Když koukáte pod nohy, tak můžete na poslední chvíli přehlídnout nějaký problém… a jste v něm.

Co si budeme povídat, hodně běháme proto, abychom si konečně ohulili svoji muziku naplno do uší a nemuseli ubírat volume kvůli sousedům, dětem, vkusu partnera nebo partnerky atd. V noci ale může být zvuk pomocníkem při orientaci v prostředí a připravit se o něj by se mohlo nevyplatit. Prostě nechte uši, aby byly ve střehu, a muziku si dejte za světla. A kdyby byl klid, aspoň si užijete to ticho, to taky doma jistě nemáte.

Slušné děvče je po setmění doma

Holky v noci běhají mnohem méně rády než kluci a vědí proč. Pokud běžíte v páru, je to asi v pohodě. Ale samotná holka či žena v nočním lesoparku, to je risk. Když to jinak nejde, je fajn dodržovat aspoň pár základních pravidel, co omezí riziko skoro na nulu – pepřák je základ.

Někdo by měl vědět, že jste si šla zaběhat. Super jsou aplikace, které online sledují váš pohyb a někdo vás na nich může vidět. Třeba máma. Mobil nenoste viditelně, ale spíš pod bundou. Neběhejte tam, kde to neznáte. Střídejte trasy, abyste nebyla nápadná, že každý den po setmění běžíte stejnými místy, někdo by si mohl spočítat pět a pět.

Na běhání v noci nejsi sám

A jestli to pořád nestačí, začněte s běháním v noci v partě. Zrovna v sobotu proběhl v Ostravě letošní první NN NightRun, noční běh na deset kiláků pro všechny, kteří by se sami báli, ale v houfu čelovek to dají. A navíc každý noční běžec si odnese medajli s nějakou tou noční šelmou, protože šelmy, ty běhají jenom v noci.

Pokud je na vás deset kilometrů moc, můžete zkusit poloviční Avon běh, nejmladší můžou začít s běháním na Innogy Kids Cupu a pro rodiny je Sberbank Family Run. „Hlavní myšlenkou celého závodu je podpořit aktivní životní styl celých rodin, proto nezáleží, zda jdou, či běží. Nejde totiž o čas, ale o společný zážitek,“ potvrdil šéf pořadatelského týmu Tomáš Pavel.

 

Na co si dát bacha při běhání s čelovkou

Baterky
Než vyběhnete, strčte si do kapsy raději pár baterek navíc. Není nic horšího, než když vám světlo zhasne uprostřed neznámého lesa. Hlavně v chladných nocích baterky berou hodně rychle za své. A kdo by se pak chtěl přerazit o bludný kořen.

Sebeoslnění
Asi to znáte z auta – když prší nebo je mlha, dálkáče slouží mnohem hůř než normální světla. Záře se odrazem od kapek vrací leda tak vám do očí. A s čelovkou je to stejné. Pokud můžete na té své volit intenzitu svícení, rozhodně ji snižte, nebo světlo sklopte, uvidíte líp.

Protiběžící motovidla
A další příklad z auta: Víte, jaký to je hnus, když vám někdo na lesní okresce uprostřed noci praží dálkovými světly rovnou do očí a vy víte houby, co se před vámi děje… Znáte. Tak s čelovkou to může být úplně stejné, takže buďte k protiběžícím kolegům ohleduplní. Hlavně je to problém při větších bězích typu NN NightRun nebo běhy pro Světlušku, kde se tmou prodírá mnoho běžců s čelovkami.

Jako vánek ve vlasech
Čelovka by neměla být těžká, rozhodně ne tak, aby vám zatěžovala třeba krční páteř. Vlastně byste ji na hlavě neměli ani pořádně cítit. Asi jako čepici. S čelovkou, která je na vás moc těžká, vás běh nebude ani bavit.

 

NN NightRun

28. dubna - Hradec Králové
12. května - Liberec
19. května - Brno
11. srpna - Most
15. září - Praha
6. října - České Budějovice
13. října - Olomouc

http://www.night-run.cz

 

 

 

16.04.2018

Sdílet

Přihlásit se k odběru novinek

Zadejte svoji emailovou adresu a nechte se pravidelně informovat o nových článcích na našem webu.

Souhlas se zpracováním osobních údajů je povinné pole

Kliknutím na tlačítko odeslat souhlasíte s tím, že budou vámi poskytnuté osobní údaje zpracovávány pro účely zasílání upozornění na nové články, a zároveň berete na vědomí informace dostupné v Poučení o ochraně osobních údajů – NN Finance s.r.o.

My za vámi stojíme

s Rizikovým životním pojištěním NN Orange Risk

Více o pojištění


Přihlásit se k odběru novinek

Zadejte svoji emailovou adresu a nechte se pravidelně informovat o nových článcích na našem webu.

Souhlas se zpracováním osobních údajů je povinné pole

Kliknutím na tlačítko odeslat souhlasíte s tím, že budou vámi poskytnuté osobní údaje zpracovávány pro účely zasílání upozornění na nové články, a zároveň berete na vědomí informace dostupné v Poučení o ochraně osobních údajů – NN Finance s.r.o.

Kontakt

NN Životní pojišťovna
Nádražní 344/25, 150 00 Praha 5 – Smíchov