Nemáte zapnutý Javascript, webová stránka nebude fungovať správne.
Niektoré časti webu a aplikácie nebudú dostupné.
Rajská jablíčka jsou důležitou součástí našeho jídelníčku především proto, že obsahují důležité antioxidanty, které chrání organismus před škodlivými volnými radikály, a tím významně přispívají k prevenci rakoviny.
Ve druhém díle našeho seriálu vás seznámíme s potravinou, která obsahuje tolik vitamínů a dalších zdraví prospěšných látek jako žádná jiná. Navíc je to potravina velice variabilní, a tudíž ji můžete jíst každý den, a pokaždé to bude něco jiného. Třešničkou na dortu je pak fakt, že neobsahuje téměř žádné kalorie, takže ji můžete sníst, kolik chcete, a to bez obav o svou štíhlou linii.
Jak už jistě správně tušíte dnešní díl našeho seriálu bude věnovaný rajčatům. Kde se u nás vlastně rajská jablíčka vzala? Tyto šťavnaté plody pěstovali už Mayové, a do Evropy je přivezli španělští mořeplavci. Rajčata si na starém kontinentu získala velkou oblibu a především ve Středomoří velmi rychle „zdomácněla“.
Rajská jablíčka jsou důležitou součástí našeho jídelníčku především proto, že obsahují důležité antioxidanty, které chrání organismus před škodlivými volnými radikály, a tím významně přispívají k prevenci rakoviny. Lykopen je při ochraně našich buněk dokonce desetkrát účinnější než beta-karoten obsažený v mrkvi. Jsou také bohatým zdrojem vitamínů a minerálních látek, které chrání naše srdce. Pozitivní účinek mají také při léčení infekcí močových cest a močového měchýře.
Nejdůležitějším antioxidantem, který rajčata obsahují, je látka nazývaná lykopen. Ten je velmi účinným bojovníkem proti vzniku mnoha druhů rakoviny, především prsu a děložní sliznice u žen a prostaty u mužů.
Na pravidelný příjem lykopenu bychom měli dbát především proto, že jeho dlouhodobý nedostatek v těle je spojen nejen s poškozením buněk a se zvýšeným rizikem vzniku různých forem rakoviny, ale také s vyšším rizikem chronických zánětů, diabetu a dalších souvisejících nemocí.
Rajská jablka, kromě jejich vlivu na prevenci rakoviny, působí příznivě v podstatě na celý náš organismus. Vitamín C v nich obsažený chrání srdce, vitamínu B7 podporuje krvetvorbu a prospívá pokožce, vlasům i nehtům a vitamín A posiluje zubní sklovinu. Rajčata podporují látkovou výměnu, pomáhají při tvorbě zdravé kůže i stavbě nových vaziv a také posilují sliznice v celém těle. Díky dalším látkám v nich obsaženým omlazují buňky, zlepšují oběhové potíže a dokonce zlepšují kvalitu spánku.
Rajčata jsou mimo jiné bohatá i na kyselinu listovou, které mají nedostatek především těhotné ženy. Najdeme v nich i draslík, působící vylučování vody a moči z těla, a také zinek, který je důležitý pro tvorbu hormonů. Není divu, že jsou často označována za elixír mládí.
V rajských plodech se dále nachází tyramin, tedy látka, která zvyšuje hladinu cukru v krvi a krevní tlak, působí dráždivě na hladké svalstvo a dokonce zlepšuje náladu. Čím zralejší plod, tím více tyraminu obsahuje.
Předkrm: Rajčata plněná sýrem cottage
Budete potřebovat: 8 rajčat, 300 g sýra cottage, 2 stroužky česneku, 4 lžíce strouhaného parmazánu, nasekané bylinky (tymián, pažitka), sůl a pepř
Postup: Rajčata omyjeme, navrchu seřízneme a vnitřek vydlabeme. Vršky si schováme, později je použijeme jako pokličky. Dužinu dáme do misky a vmícháme sýr cottage, česnek, bylinky a parmazán. Směsí naplníme rajčata a přiklopíme vršky.
Budete potřebovat: 2 lžíce olivového oleje, malou cibulku, 1 litr drůbežího nebo zeleninového vývaru, 500 g čerstvých oloupaných a nakrájených rajčat, nebo plechovku loupaných krájených rajčat, 25 g studeného másla, 4 lžíce 12% smetany, špetku skořice, sůl, pepř a čerstvý nebo sušený tymián na dochucení
Postup: Pokud používáme čerstvá rajčata, nejprve uvaříme vodu, ve které blanšírujeme rajčata (naříznutá je vhodíme krátce do teplé vody). Z rajčat následně odstraníme slupku a nakrájíme na malé kousky. Na oleji v hrnci krátce osmahneme cibulku a zalijeme ji horkým vývarem. Vsypeme rajčata a podle potřeby lehce osolíme, opepříme a přidáme trochu tymiánu. Polévku za občasného míchání vaříme asi dvacet minut na mírném ohni. Vařečkou při tom o stěny hrnce drtíme případné kousky rajčat – zelenina by se měla rozvařit co nejvíc do hladka. Po dovaření můžeme polévku ještě rozmixovat, aby byla dokonale hladka. Pote do ní vhodíme studené máslo nakrájené na kousky, zamícháme a dochutíme kořením a solí. Před podáváním polévku ozdobíme pomocí lžíce kopečkem smetany.
Hlavní jídlo: Rajčatové rizoto
Budete potřebovat: 4 cibule, 250 g rýže, mletý pepř, 5 lžic olivového oleje, 100 g parmazánu, 700 g rajčat, sůl, 50 cl masového vývaru
Postup: Uvaříme vodu, ve které blanšírujeme rajčata (naříznutá je vhodíme krátce do teplé vody). Z rajčat následně odstraníme slupku a nakrájíme na malé kousky. V hrnci rozehřejeme 2 lžíce olivového oleje, přidáme nakrájenou cibuli, necháme ji změknout a poté přidáme rajčata. Promícháme a necháme pozvolna vařit 15-20 minut. V hrnci trochu osmahneme rýži na olivovém oleji. Jakmile bude rýže lesklá, přidáme směs cibule a rajčat spolu s ohřátým masovým vývarem, tak aby byla rýže ponořená. Osolíme a opepříme. Promícháme a necháme odklopené. Necháme pozvolna vařit na mírném ohni dalších 18-20 minut. V případě potřeby podlijeme vývarem. Servírujeme se strouhaným parmazánem.
Salát: Salát Caprese
Budete potřebovat: 400 g rajčat, 200g mozzarelly, panenského olivového oleje, bazalku, sůl a pepř
Postup: Rajčata i mozzarellu nakrájíme na zhruba tenké plátky a střídavě rozložíme do kruhu či na talíř. Posypeme lístky bazalky a zakápneme kvalitním extra panenským olivovým olejem. Dochutíme solí a pepřem.
08.07.2016
Zadejte svoji emailovou adresu a nechte se pravidelně informovat o nových článcích na našem webu.
blog šárky sudové banner custom width banner on mobile blog:obyčejní hrdinové doplňkové penzijní spoření děti investice jaro jídlo kampaň léto motivace mýty night run nn online penze podzim pojištění prevence a zdraví připojištění příběhy příběhy ženy rakovina rady rakovina ženy riziko rizikové životní pojištění slavné osobnosti služby sport spoření svátek video vlastina svátková vzdělávání zajímavosti zima závažná onemocnění úraz ženy životní pojištění životní styl
Zadejte svoji emailovou adresu a nechte se pravidelně informovat o nových článcích na našem webu.
NN Životní pojišťovna
Nádražní 344/25, 150 00 Praha 5 – Smíchov