Tato webová stránka používá cookies

K personalizaci obsahu a reklam, poskytování funkcí sociálních médií a analýze naší návštěvnosti využíváme soubory cookie. Informace o tom, jak náš web používáte, sdílíme se svými partnery pro sociální média, inzerci a analýzy. Partneři tyto údaje mohou zkombinovat s dalšími informacemi, které jste jim poskytli nebo které získali v důsledku toho, že používáte jejich služby.

Zobrazit detaily Akceptovat

Nutné cookies pomáhají, aby byla webová stránka použitelná tak, že umožní základní funkce jako navigace stránky a přístup k zabezpečeným sekcím webové stránky. Webová stránka nemůže správně fungovat bez těchto cookies.

Jméno Poskytovatel Účel Vypršení Typ
JSESSIONID pojistovna.nn.cz Funkční cookie webové aplikace Session HTTP
TS# pojistovna.nn.cz Ukládá stav souhlasu uživatele se soubory cookies pro aktuální doménu. Session HTTP

 

Statistické cookies pomáhají majitelům webových stránek, aby porozuměli, jak návštěvníci používají webové stránky. Anonymně sbírají a sdělují informace.

Jméno Poskytovatel Účel Vypršení Typ
_ga nn.cz Používá služba Google Analytics - Registruje jedinečné ID, které se používá k generování statistických údajů o tom, jak návštěvník používá web. 2 roky HTTP
_gali nn.cz Používá služba Google Analytics k shromažďování údajů o používání webu Session HTTP
_gat nn.cz Používá služba Google Analytics - Neuchovává žádné informace o uživatelích, jen limituje dotazy posílané na doubleclick.net Session HTTP
_gid nn.cz Používá služba Google Analytics - Registruje jedinečné ID, které se používá k generování statistických údajů o tom, jak návštěvník používá web. Session HTTP
s_cc nn.cz Používá se k ověření, zda prohlížeč uživatele podporuje cookies. Session HTTP
s_fid nn.cz Uloží aktuální verzi aplikace Flash, která je k dispozici v prohlížeči uživatele. 2 roky HTTP
s_sq nn.cz Zaznamenává informace o klikání na stránce. Session HTTP
s_vi ingpojistovna.d3.sc.omtrdc.net Registruje jedinečný identifikátor, který identifikuje zařízení uživatele pro opakování návštěvy. 2 roky HTTP

 

Marketingové cookies jsou používány pro sledování návštěvníků na webových stránkách. Záměrem je zobrazit reklamu, která je relevantní a zajímavá pro jednotlivého uživatele a tímto hodnotnější pro vydavatele a inzerenty třetích stran.

Jméno Poskytovatel Účel Vypršení Typ
0 adform.net neklasifikované 2 roky HTTP
ads/user-lists/# google.com Označí toho, kdo navštívil web nebo dokončil nákup, k potenciálnímu nastavení remarketingové kampaně nebo cílení reklamy. Session HTTP
C adform.net Používá se k ověření, zda prohlížeč uživatele podporuje cookies. 30 dní HTTP
cid adform.net Optimalizuje zobrazení reklamy na základě kombinace pohybu uživatele a různých nabídek inzerentů pro zobrazování reklam uživatelů. 2 mesiace HTTP
collect google-analytics.com Používá se k odesílání dat do Google Analytics o zařízení a chování návštěvníka. Sleduje návštěvníka přes cíle a marketingové kanály. Session HTTP
GPS youtube.com Zaregistruje na mobilních zařízeních jedinečné ID umožňující sledování na základě zeměpisné polohy GPS. Session HTTP
IDE doubleclick.net Používá společnost Google DoubleClick k registraci a hlášení akcí uživatelů webu po zobrazení nebo kliknutí na reklamy inzerenta s cílem měřit účinnost reklamy a prezentovat cílené reklamy uživateli. 2 roky HTTP
r/collect doubleclick.net Používá společnost Google DoubleClick k personalizaci reklam zobrazovaných uživatelům na základě předchozích návštěv na našich webových stránkách Session Pixel
Serving/TrackPoint adform.net Používá společnost Google DoubleClick k registraci a hlášení akcí uživatelů webu po zobrazení nebo kliknutí na reklamy inzerenta s cílem měřit účinnost reklamy a prezentovat cílené reklamy uživateli. Session Pixel
test_cookie adform.net Používá se k ověření, zda prohlížeč uživatele podporuje cookies. Session HTTP
uid adform.net Registruje jedinečné ID uživatele, které rozpoznává prohlížeč uživatele při návštěvě webových stránek, které používají stejnou reklamní síť. Cílem je optimalizovat zobrazování reklam na základě pohybů uživatele a nabídek různých poskytovatelů reklam pro zobrazování reklam uživatelů. Session HTTP
VISITOR_INFO1_LIVE youtube.com Snaží se odhadnout šířku pásma uživatelů na stránkách s integrovanými videi YouTube. 179 dní HTTP
YSC youtube.com Zaregistruje jedinečné ID, které uchovává statistiky o tom, jaké videozáznamy od YouTube uživatel viděl. Session HTTP

 

Neklasifikované cookies jsou cookies, které máme v procesu klasifikování společně s poskytovateli jednotlivých cookies.

Jméno Poskytovatel Účel Vypršení Typ
bstat bstat.io neklasifikované 1 rok HTTP
click_storage pojistovna.nn.cz neklasifikované Session HTTP
cookies.js pojistovna.nn.cz neklasifikované Session HTTP
genesys.tracker.globalVisitID nn.cz neklasifikované 3 roky HTTP
genesys.tracker.serverAlias nn.cz neklasifikované Session HTTP
genesys.tracker.visitID nn.cz neklasifikované Session HTTP
GWEROUTEID chat.nn.cz neklasifikované Session HTTP
last_url nn.cz neklasifikované 1 rok HTTP
lng pojistovna.nn.cz neklasifikované 29 dní Pixel
mojeZp pojistovna.nn.cz neklasifikované bez expirace Pixel
s_cm nn.cz Cookie pro identifikaci zdroje návštěvy bez expirace HTTP
s_cvp_chnl nn.cz Cookie pro identifikaci zdroje návštěvy bez expirace HTTP
s_dr nn.cz Cookie pro identifikaci zdroje návštěvy bez expirace HTTP
statBrowserIdNew pojistovna.nn.cz neklasifikované 2 měsíce HTTP

 

Cookies jsou malé textové soubory, které mohou být používány webovými stránkami, aby učinily uživatelský zážitek více efektivní.

Zákon uvádí, že můžeme ukládat cookies na vašem zařízení, pokud jsou nezbytně nutné pro provoz této stránky. Pro všechny ostatní typy cookies potřebujeme vaše povolení.

Tato stránka používá různé typy cookies. Některé cookies jsou umístěny službami třetích stran, které se objevují na našich stránkách.

Seriál Jídlem proti rakovině díl 7.: Olivový olej

19.01.2016

Sedmý díl našeho kulinářského seriálu se bude věnovat olivovému oleji. Ten si v posledních letech získává své místo i v našich kuchyních.

A to je moc dobře. Obsahuje totiž mnoho látek, které mají pozitivní vliv na naše zdraví. Jeho pravidelná konzumace v kombinaci se zdravým životním stylem prý navíc dokáže snížit riziko vzniku rakoviny.

Středomořská dieta je známá svými blahodárnými účinky na lidské zdraví. Nyní vědci přišli se zjištěním, že ze součástí středomořské diety má nejvýraznější vliv na zdraví organismu olivový olej, a to především ve formě extra panenského oleje.

Průzkumy potvrdily příznivé účinky olivového oleje také v oblasti prevence rakoviny. Hlavní roli hraje v tomto případě především fenolická sloučenina oleokantal, díky jejímuž působení se rakovinové buňky samy ničí. Oleokantal totiž u nádorových buněk aktivuje enzymy, které spouští proces buněčné sebevraždy (apoptóze), a to napadením jejich lyzozomů – „buněčných smetišť“. Výhodou této látky je, že proces sebezničení spouští pouze u rakovinných buněk a ty zdravé nechává bez povšimnutí.

Kromě pozitivních účinků v oblasti prevence rakoviny je ale olivový olej prospěšný i v dalších oblastech lidského zdraví. Obsahuje totiž řadu dalších antioxidantů, díky čemuž chrání lidské tělo před účinky znečištěného ovzduší, zlepšuje imunitní systém, zpomaluje stárnutí kostí, zlepšuje paměť a zřejmě také působí preventivně proti Alzheimerově chorobě.

Dalším z důvodů pozitivního působení olivového oleje je přítomnost „dobrého“ cholesterolu. Tuky obsažené v oleji navozují pocit sytosti, který vydrží mnohem déle, a tudíž to může být i dobrý pomocník při hubnutí. Navíc má nižší energetickou hodnotu než máslo a jiné druhy oleje, a proto je výborný pro diabetiky a redukční diety. V neposlední řadě pak olivový olej obsahuje látky zvané fytonutrienty, které pomáhají snižovat krevní tlak.

K tomu, aby se příznivé účinky oleje projevily, je ale nutné konzumovat pravidelně alespoň jednu kávovou lžičku denně.

Ačkoliv si mnoho lidí myslí, že olivový olej je v kuchyni vhodný pouze do salátů a při přípravě studených pokrmů, jeho využití je ve skutečnosti mnohem širší. Na rozdíl od jiných typů olejů se totiž olivový začíná přepalovat při mnohem vyšší teplotě – až při 210 stupních Celsia. Až do této teploty si také zachovává všechny výše uvedené látky.

Stále ještě nevíte, jak byste mohli olivový olej využít? Máme pro vás tip, jak s jeho pomocí připravit celé menu.

Menu z olivového oleje

Předkrm: Salát Caprese

Co budete potřebovat: 1 větší balení mozzarely, 2–3 velká rajčata, čerstvá nebo sušená bazalka, olivový olej

Postup: Mozzarelu i rajčata nakrájíme na plátky a vyskládáme na talíř. Celou porci posypeme lístky čerstvé bazalky, pokud ji nemáme k dispozici, použijeme dvě větší špetky sušené drcené bazalky. Nakonec vše lehce přelijeme olivovým olejem. Dle chuti můžeme přidat pepř a sůl.

Hlavní chod: Česnekovo-bazalkové těstoviny

Co budete potřebovat: 100 g těstovin, 3 menší stroužky česneku, čerstvá nebo sušená bazalka, libovolné množství kukuřice a hrášku, špetka vegety, libovolné množství nastrouhaného sýra, olivový olej

Postup: V osolené vodě uvaříme připravené těstoviny, mezitím utřeme česnek a nastrouháme sýr. Poté těstoviny scedíme, přidáme bazalku, špetku vegety, česnek, promícháme s kukuřicí a hráškem. Podáváme posypané nastrouhaným sýrem.

Dezert: Citrónový dort s olivovým olejem

Co budete potřebovat: 275 g cukru krystal, 3 středně velká vejce, kůra a šťáva z 1 a půl citrónu, 120 ml extra panenského olivového oleje, 100 ml mléka, 275 g hladké mouky, kypřicí prášek do pečiva, 1 balíček fondánové polevy, cukr moučka na poprášení dortu, 2 lžíce citrónového krému. Na zdobení: 1 lžíce cukru krystal, kůra ze 2 citrónů

Postup: Předehřejte troubu na 180 °C. Šlehejte cukr a vajíčka, dokud není směs světlá a nadýchaná. Přidejte kůru a šťávu z citrónů. Následně vmíchejte olivový olej a mléko. Přisypte mouku a kypřicí prášek. Vystelte 2 dortové formy o průměru 24 cm papírem na pečení a opatrně do nich rozdělte těsto a uhlaďte vršky. Pečte přibližně 45 minut. Naneste jemnou vrstvu fondánu na pracovní plochu jemně posypanou moučkovým cukrem. Dále vyřízněte do fondánu kruh tak, aby jeho velikost odpovídala velikosti formy dortu. Pro ozdobu připravíme v pánvi citrónovou kůru, kterou na jemném plameni mícháme s cukrem, dokud nezkaramelizuje a nevytvoří na kůře krustičku. Výsledek pak odstraňte z pánve a nechte vychladnout do křupava. Abyste spojili dort, potřete jednu z částí korpusu bohatou vrstvou citrónového krému a položte na ni druhou část korpusu. Nakonec navrch spojeného dortu umístěte připravený fondán a do jeho středu úhledně usaďte křupavé zkaramelizované hnízdo z citrónové kůry.

Zdroj receptů: www.spanelskyolivovyolej.cz

Přihlásit se k odběru novinek

Nejnovější články

Mohlo by vás zajímat

Otestujte si svoji kondici

Odpovězte na pár jednoduchých otázek a hned zjistíte, jak jste na tom s kondicí.

Spustit test kondice

Jsme tu pro vás!

Uvažujete jak sebe, nebo svou rodinu zabezpečit pro případ nepříznivých situací?
Neváhejte nás kontaktovat!
Rádi vám se vším poradíme a
zodpovíme vaše dotazy.