Přeskočit na: Obsah

Vyšší riziko rakoviny prsu kvůli implantátům? Nesmysl!

Plastické operace ňader si v dnešním světě našly své pevné místo.

V některých společenských kruzích – například mezi modelkami nebo herečkami - už se plasticky upravený hrudník považuje téměř za standart. Je však i mnoho žen, které se takových zákroků bojí. Kromě jiného v něm vidí i riziko možného vzniku rakoviny prsu. Je to přeci násilný zásah do těla, do citlivých prsou. A proto mnohé z nás napadá otázka: Co kdyby tento zákrok spustil tvorbu nádoru?

Na takovou otázku těžko některá z nás dokáže sama odpovědět. A proto jsme se obrátili na odbornici, která se touto problematikou zabývá, abychom s její pomocí tyto domněnky potvrdili nebo vyvrátili. A protože v Česku není větší odbornice na rakovinu prsu než přednostka Onkologické kliniky Fakultní nemocnice v Motole a 2. lékařské fakulty UK doc. MUDr. Jana Prausová Ph.D., MBA, zeptali jsme se právě jí.

Paní doktorko, je nějaká souvislost mezi plastickými operacemi prsou a možným vznikem rakoviny prsu?

 

Není. Určitě se nedá říct, že by provedení plastické operace zvyšovalo výskyt maligního onemocnění, tak tomu opravdu není. Naopak je využíváno i u žen, které mají zájem zlepšit svůj vzhled po provedené operaci prsu. Těmto pacientkám po léčbě rakoviny prsu lze provést částečnou i celkovou rekonstrukci prsu. Buď se to dělá z  vlastních tkání, například ze zadečku nebo břicha, či vložením příslušné epitézy, která je silikonová.

Proč se tedy některé ženy obávají, že by mohly dostat rakovinu? Nechtějí nic cizího do těla?

 

Asi záleží na povaze. Každý má k operacím a úpravám vzhledu jiný postoj. Některé ženy jsou se svým vzhledem spokojené, a proto jej nepotřebují upravovat pomocí umělých ňader.

Existují ženy, kterým byste plastickou operaci prsu nedoporučovala? Pokud ano, proč?

 

Z hlediska onkologického není žádná skupina žen, kterým bychom řekli: „Vy radši nepodstupujte plastické operace.“ Toto rozhodnutí je obzvlášť výjimečná záležitost, která patří do rukou plastickým chirurgům. Já osobně bych to určitě nedoporučovala ženám, které ještě nerodily a které budou kojit, tam je to problematické.

Mohou si nechat udělat zkrášlující plastickou operaci prsou také ženy, které prodělaly rakovinu prsu?

Ano, těmto ženám je rekonstrukce prsu prováděna často.
 

Za jak dlouho po vyléčení je možné plastickou operaci provést?

To je velmi různé, v každé zemi mají lékaři k této věci jiný přístup. Jsou státy, kde se provádí okamžitá plastika, současně s operací nádoru. U nás doporučujeme dva roky po ukončení léčby. Podle našich dat můžeme po uplynutí této doby říci, že je to bezpečné. Dva roky po provedené operaci sledujeme pacientky a potom indikujeme plastický zákrok. Dříve to zatím není běžná praxe.

Jak vidíte, souvislost mezi plastickou operací prsů a rakovinou nikdy nebyla prokázána. Proto, jestli uvažujete o tomto zákroku a chtěla byste si nechat prsa „vylepšit“, myšlenky na souvislost se vznikem rakoviny a operací můžete hodit za hlavu. Soustřeďte se na dobrý výběr pracoviště, prověřené lékařské centrum, které vám provede zákrok nanejvýš odborně a dobře, a vaše prsa budou taková, jaké si je přejete mít.

 

 

17.04.2014

Sdílet

Přihlásit se k odběru novinek

Zadejte svoji emailovou adresu a nechte se pravidelně informovat o nových článcích na našem webu.

Souhlas se zpracováním osobních údajů je povinné pole

Kliknutím na tlačítko odeslat souhlasíte s tím, že budou vámi poskytnuté osobní údaje zpracovávány pro účely zasílání upozornění na nové články, a zároveň berete na vědomí informace dostupné v Poučení o ochraně osobních údajů – NN Finance s.r.o.

My za vámi stojíme

s Rizikovým životním pojištěním NN Orange Risk

Více o pojištění


Přihlásit se k odběru novinek

Zadejte svoji emailovou adresu a nechte se pravidelně informovat o nových článcích na našem webu.

Souhlas se zpracováním osobních údajů je povinné pole

Kliknutím na tlačítko odeslat souhlasíte s tím, že budou vámi poskytnuté osobní údaje zpracovávány pro účely zasílání upozornění na nové články, a zároveň berete na vědomí informace dostupné v Poučení o ochraně osobních údajů – NN Finance s.r.o.

Kontakt

NN Životní pojišťovna
Nádražní 344/25, 150 00 Praha 5 – Smíchov