Přeskočit na: Obsah

Začněte školní rok v pohodě a bez stresu!

Prázdniny se chýlí ke konci a do mnoha rodin se pomalu začíná vkrádat stres z blížícího se počátku nového školního roku.

Štítky: #motivace, #rady, #vzdělávání,

Text: Vojtěch Meravý
Foto: Archiv

Poradíme vám, jak to letos zvládnout v pohodě a bez zbytečných nervů.

Buďte v klidu!

Stohy papíru jsou popsány o tom, že děti vnímají stres rodičů. Myslete na to a zkuste do příštího školního roku vplout bez nervozity a hladce. Pomůže vám třeba postupné přizpůsobování prázdninového režimu novým povinnostem. Jde zejména o pravidelnost denních činností a samozřejmě také usínání a vstávání dětí. Pokud byly skoro dva měsíce zvyklé jít spát v deset večer a vstávat ráno po deváté, nebo ještě později, těžko je přesvědčíte, aby první školní den po vzbuzení někdy v šest nebo v sedm ráno nakráčely do svého vzdělávacího ústavu s dobrou náladou a úsměvem na rtech.

Poslední den prázdnin to ale uložením v osm večer nedohoníte, děti prostě neusnou! Jednodušší to samozřejmě mají ti, kteří umístí ratolesti na poslední týden prázdnin na příměstský tábor, kde je obvykle nutné vstávat v podobnou dobu jako do školy.

Natrénovat se dá i cesta do školy

Pokud máte menší děti, určitě neuškodí si koncem prázdnin zopakovat cestu do školy. Spoustu stresu to může ušetřit nejen jim, ale i vám. Dvojnásob to samozřejmě platí, pokud mají děti během nadcházejícího školního roku začít do školy chodit poprvé samy! Nezbytností je pak samozřejmě popovídání o základních pravidlech bezpečnosti, ať už jde o silniční provoz nebo možný kontakt s neznámými lidmi. Můžete využít i „školu hrou“ – vezměte děti na dopravní hřiště, ať si teoreticky nabyté vědomosti vyzkouší v praxi. Případná drobná odměna za úspěšné zvládnutí různých úkolů a situací jistě zvýší jejich motivaci!

Pokud by děti měly ze samostatné cesty do školy strach, může pomoci, pokud budou chodit s nějakým kamarádem nebo kamarádkou z blízkého okolí. Ve dvou se to lépe táhne! S první samostatnou cestou do školy je ale určitě dobré pár dnů počkat a nevypustit dítě bez doprovodu hned úvodní den …

Chce to systém

Poslední prázdninové dny můžete využít i na to, abyste si s potomkem domluvili systém práce a přípravy během školního roku. Obě strany by měly přesně vědět, co se bude dít ráno, po příchodu ze školy a večer. To samozřejmě neplatí jen pro čistě školní povinnosti, ale i pro rozdělení různých domácích prací během dne. Nezapomeňte ale, že žádné přehledné tabulky (které jinak můžou hodně pomoct) nenahradí lidský kontakt s dítětem. Odpoledne a večer byste spolu měli probrat, co se ten den ve škole dělo a co děti čeká další den. Tím se přirozeně doberete i toho, co budou potřebovat a jestli mají v pořádku všechny úkoly a pomůcky.

Zvláštní kapitolou je uspořádání dětského pokoje. Ideálem je, pokud mají děti k dispozici vyčleněný pracovní prostor s kvalitní židlí, dobrým osvětlením a psacím stolem, do kterého mohou uložit vše potřebné. Tady by se mělo odehrávat psaní úkolů i příprava na další den. Možná se ale vaše drobotina nebo puberťáci budou chtít natáhnout v obýváku na gauč a učit se sluchátky na uších. Když to funguje a přináší ve škole výsledky, nechte je při tom! Pokud tedy nejsou jejich návyky výrazně zdravotně likvidační …

S plným žaludkem

S trochou nadsázky může být velmi kvalitní školní pomůckou i dobrá snídaně a svačina. Zní to už trochu ohraně, ale snídaně je prostě základem úspěšného dne. Pro dítě to platí dvojnásob! I když někdy stojí dost nervů přimět rozespalého potomka, aby do sebe ráno něco vpravil …

Nemá nicméně cenu snažit se třeba o extrémně zdravé svačiny, které dětem nebudou chutnat. Buď je přinesou zpátky domů, nebo vyhodí (a vy se o tom ani nedozvíte). Všeho s mírou!

Komunikujte i se školou!

Komunikace není důležitá jen s malým žáčkem, ale i s jeho učiteli. Podívejte se ještě před koncem srpna na stránky školy, co je nového. Někde se dají třeba předem vyřešit obědy nebo vybrat a zaplatit kroužky či školní družina. Ujistěte se, jestli máte e-mail nebo i telefonní číslo na třídního učitele nebo učitelku vašich dětí, může se brzy hodit. Pokud má dítě nějaké alergie, musí brát v průběhu dne léky nebo má jiné speciální potřeby, je včasná komunikace s třídním přímo nezbytná. Web školy je pochopitelně dobré sledovat nejen na začátku, ale i v průběhu celého školního roku. Zejména letos, kdy o nečekané události a změny v režimu výuky nebyla a asi ani nebude nouze.

A na závěr si ještě jednou zopakujme klíčovou informaci z úvodu – nestresujte se víc, než je nezbytné (protože bez nějakého toho stresu se zkrátka vzdělávání vašich dětí neobejde – s tím nic nenaděláme)! Už naši předkové věděli velice dobře, že „žádný učený z nebe nespadl“!

21.08.2020

Sdílet

Přihlásit se k odběru novinek

Zadejte svoji emailovou adresu a nechte se pravidelně informovat o nových článcích na našem webu.

Souhlas se zpracováním osobních údajů je povinné pole

Kliknutím na tlačítko odeslat souhlasíte s tím, že budou vámi poskytnuté osobní údaje zpracovávány pro účely zasílání upozornění na nové články, a zároveň berete na vědomí informace dostupné v Poučení o ochraně osobních údajů – NN Finance s.r.o.

My za vámi stojíme

s Rizikovým životním pojištěním NN Orange Risk

Více o pojištění


Přihlásit se k odběru novinek

Zadejte svoji emailovou adresu a nechte se pravidelně informovat o nových článcích na našem webu.

Souhlas se zpracováním osobních údajů je povinné pole

Kliknutím na tlačítko odeslat souhlasíte s tím, že budou vámi poskytnuté osobní údaje zpracovávány pro účely zasílání upozornění na nové články, a zároveň berete na vědomí informace dostupné v Poučení o ochraně osobních údajů – NN Finance s.r.o.

Kontakt

NN Životní pojišťovna
Nádražní 344/25, 150 00 Praha 5 – Smíchov